Cea mai veche casa din Bucuresti

Cea mai veche casa din Bucuresti

Cea mai veche casa din Bucuresti

de Laura Ioana Tătaru- colaborator
foto: Andrei Lumpan – colaborator foto

Sunt convinsă că nu multe persoane au auzit de Casa Melik. Ca să mă fac mai înţeleasă, am să vă spun că aceasta a fost prima casă locuibilă din Bucureşti transformată, ulterior, în muzeu. Fără nicio îndoială, ea reprezintă una din puţinele bijuterii ale patrimoniului, care o să vă fascineze din prima clipă prin frumuseţea, fineţea şi istoria ei tumultoasă.

Construcţia Casei Melik datează încă din secolul al XVIII-lea, mai precis din anul 1750. Primul proprietar se pare că a fost un negustor armean, după care această locuinţă a început să fie lăsată moştenire din tată-n fiu şi astfel a ajuns în mâinile lui Iacob Melik, un arhitect proaspăt întors din Paris.

În prezent, găzduieşte colecţia de artă Serafina şi Gheorghe Reut şi totodată şi Muzeul Theodor Pallady. Pictorul a fost în relaţii strânse cu soţii Raut şi din această pricină Casa Melik a fost aleasă să adăpostească o parte din moştenirea artistică a acestuia.

Cea mai veche casa din Bucuresti

Ce puteţi vedea aici? fi impresionaţi de varietatea de lucrări, pornind de la picturi ale unor celebri artişti, precum Pallady (,,Lalele Roşii“) şi o să întâlniţi şi două pânze de Şcoala Engleză. Ceea ce este interesant este faptul că sunt expuse piese de artă decorativă, egipteană, indiană, dar şi sculptură renascentistă italiană şi franceză plus aproximativ 800 de desene, peisaje, nuduri, portrete reprezentative pentru perioada pariziană a pictorului Theodor Pallady.

Totodată, Casa Melik îşi pune la dispoziţie veranda pentru cursuri de desen şi pictură pentru copiii din capitală. Cu siguranţă, acest loc a fost hărăzit să reprezinte cu mândrie o bucăţică din incontestabila artă la nivel european şi nu numai!

Recommended Articles

2 Comments

 1. pana in secolul al XVIII anul de gratie 1750 casele erau nelocuibile iar oamenii stateau pe camp sau in codru ca doar trebuie sa fi pornit de undeva expresia “codru`i frate cu romanul”. Interesant este ca stiti “cu precizie” de cand dateaza casa dar nu se mai stie primul proprietar, dar stim sigur ca el “a fost un negustor armean” (eu as fi fost mai indraznest si as fi afirmat ca casa a apartinut primului negustor fiind si prima casa locuibila – logica folosita in acest argumete este ca negustorii sunt persoane instarite si isi permit o casa).
  P.S. daca casa este lasata din tata in fiu si ajunge pe mana lui Iacob Melik, un proaspat arhitect – tamani azi a fost scos de la cuptor – nu am putea trage concluzia ca numele primului proprietare este negustorul Melik?

  In afara de minunata informatie conform careia “Casa Melik deteaza din secolul al XVIII, mai precis din anul 1750”.
  A si mai aflu ceva ca gazduieste colectii de arta, un muzeu si ca vom gasii sute de desene peisaje nuduri portrete.
  apropo pot sa vin pe veranda si, fiind in acest loc mirific, de o splendoare unica, voi invata sa pictez asa, pur si simplu?

 2. Un lucru curios este faptul ca pe negustorul care a fost cumparatorul acestei case nu s-a numit Melik, ci Nazaretoglu. Se pare ca acesta a si renovat-o, iar data este inscriptionata deasupra usii de la intrare. Acest negustor a lasat-o mostenire fiului sau, care la randul sau va oferi aceasta casa fiicei sale drept zestre (ea este sotia arhitectului Iacob Melik).

  Da, dupa cum am spus si in articol, acest muzeu contine multe desene si picturi ale lui Theodor Pallady. Pentru a invata sa pictezi ai nevoie, in primul rand de chemare artistica si talent. Trebuie sa simti sa faci un lucru si sa iti dai silinta pentru a te perfectiona! In al doilea rand, trebuie sa fii sub indrumarea cuiva, asa cum, copiii dornici sa guste din secretele picturii, nu sunt lasati de capul lor pe durata cursurilor din cadrul Casei Melik! Daca esti interesat de asa ceva, poti sa mergi si sa vorbesti acolo pentru a afla mai multe detalii cu privire la acest aspect! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *