Distruge-ti vacanta


Distruge-ti vacanta

de Ana-Maria Costache – redactor
foto: Carina Coman – colaborator foto

Multă lume consideră că este extrem de dificil, aproape imposibil, să ai parte de o vacanţă ideală. La finalul vacanţei însă, la fel de multă lume ajunge la concluzia că se putea şi mai rău. E nevoie de planuri peste planuri, nervi întinşi la maximum pentru a-ţi creea impresia că o să ai, totuşi, o vacanţă plăcută. Cum ar fi să faci tot posibilul să ai o vacanţă groaznică?
Să examinăm două variante: să zaci în timpul liber sau să pleci total nepregătit, oriunde.

În primul caz, nu poţi decât să stai în casă, întins în pat sau în fotoliu, cu telecomanda şi cu tot ce-ţi trebuie ca să nu mori, la îndemână. Trebuie să renunţi la orice urmă de voinţă şi motivaţie care-ţi poate pune creierul într-o situaţie mai dificilă: tot ce are el voie să facă este să se limiteze doar la nevoile tale fiziologice. Aşadar, pregăteşti totul cu o seară înainte: mâncare, băutură, telecomanda, o pătură în plus, o pernă mai mică – pentru o mai bună poziţionare a capului în faţa TV-ului. Dacă omiţi ceva, ori înseamnă că mai ai pe cineva în casă care te poate ajuta (cel puţin până devii o povară), ori trebuie să găseşti motive să renunţi la acel ceva. Ce se poate întâmpla prost? Să iei forma canapelei/patului, să începi să puţi, să devii atât de prost încât să crezi că TV-ul e singurul tău prieten, să ai parte chiar şi de o schimbare fizică – fiecare persoană se întoarce uşor diferită dintr-o vacanţă.

În cel de-al doilea caz, poţi pleca precum un somnambul din casă, fără să ştii unde, cum, de ce. Nu te pregăteşti în niciun fel, poate doar îţi pui nişte chiloţi curaţi şi te îmbraci. Din păcate, rişti să pleci singur pentru că rar poţi convinge pe cineva să te urmeze într-o astfel de călătorie. De această dată, însă, se pot întâmpla şi lucruri pozitive: înveţi să te descurci cu nimic, înveţi să iei decizii multe într-un timp scurt şi să-ţi pui priorităţile într-o oarecare ordine. Totuşi, într-o vacanţă spontană, ca să ai parte de aceste lucruri pozitive, trebuie să fii într-o permanentă stare de alertă, care nu te lasă să te bucuri de aşa-zisa ta libertate. Trebuie să faci rost de bani – ceilalţi care fac asta de o viaţă nu o să înţeleagă că tu vrei bani pentru minimum de confort într-o vacanţă şi o să-ţi dea în cap cu o cărămidă pentru că reprezinţi concurenţa. Ajungem, deci, la un adevăr uşor trist: chiar dacă vrei să fii liber, să pleci doar în chiloţi, într-o căutare de noi locuri şi experienţe, acei chiloţi trebuie să dispună şi de un buzunar plin cu chestii care-i fac pe oameni binevoitori.

Totuşi, nu există doar aceste variante pentru a-ţi distruge timpul liber… e mult mai uşor să strici ceva decât să-l faci frumos. Posibilităţi sunt destule, trebuie doar să le alegi. Partea bună e că, dacă doar vrei să experimentezi senzaţia unei vacanţe groaznice, poţi să-i pui capăt oricând şi s-o transformi în ceva frumos… asta dacă nu ajung să-ţi placă vacanţele dubioase. În orice caz, cea mai rea vacanţă e aia pe care n-o ai.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *