Idei de socializare


Idei de socializare

de Răzvan Băltăreţu – colaborator
foto: Cristian Puchiu – seminarist foto

Sunt micuţul vrăjitor şi ţip de pe covor“, vreau printre vorbe să zbor. Primele cuvinte aşezate într-un articol pentru Teen Press, dar nu ar trebui să fie un stres, doar câteva gânduri de fapt, de la un alt liceean necenzurat. Cred că nu ar fi de bun simţ să încep cu o întrebare, dar încă nu ştiu toate bunele maniere, iar ce doresc să ştiu este: „Tu socializezi?“, tu, orice cititor.
Acum ţi-ai dat răspunsul, presupun că e „da“, având deja în minte toate acele site-uri de socializare pe care ţi-ai făcut cont de-a lungul timpului din dorinţa de a vorbi cu cineva, de a vedea cum este sau doar pentru că din jur şi-au făcut cont, toţi şi toate.
Dintre aceste portaluri de comunicare, mai cunoscute şi pe la noi sunt: „cartea feţei“, „salut cinci“, „spaţiu’ meu“ şi aş include şi „tu.tub“. Puţin sarcasm, ar părea, la adresa numelor lor, dar de fapt este doar o traducere în română a acestor portaluri. Poate nu toţi cunosc limba „dulce şi armonioasă“ a englezilor. Ce fac aceste site-uri? Eu le caracterizez ca fiind de o pseudo-socializare, căci în timp am uitat cum se face cu adevărat treaba aceea cu vorbitul, cu comunicatul.

Socializare, nu în sens de socialism, se face doar faţă în faţă, împreună cu oameni pe care îi poţi atinge, care trebuie fizic să fie lângă tine, cu care să glumeşti în timp real, nu prin comentarii lăsate pe pagini sterpe găzduite în ferme de servere reci. Nu prin pozele postate sau prin clipurile de fiecare editate. Nu aşa. Pentru că nu compensează niciodată atmosfera simţită la o terasă, unde toţi în jur fumează. Aşa cum sportul jucat în parc, în vacanţă sau când toţi au puţin timp liber, nu este înlocuit de un NBA prin LAN sau nu poate fi înlocuit de un FIFA prin DirectIP. Astea sunt de societate, cea reală, cărora poţi să le spui obiective pe care fiecare să le împlinească, dar în esenţă sunt acte de socializare. Nu poţi să dai o tură printre pagini de www, încercând să afli misterul vieţii, dar măcar poţi să te plimbi, căutând bani pe jos, doar de dragul de a spune că eşti norocos.

Nu doar Google te poate face să te simţi norocos, chiar viaţa şi realitatea pot face asta, el îţi dă rezultatul unei căutări, tu decizi ce cauţi mereu. Desigur, mai există plimbarea în parc, locul ăla care nu-i doar pentru chiulit, ci este peticul de verde între betoane. Bucureştiul e viu, adică poluat şi bolnav, supraaglomerat, ca o doamnă cu prea multe haine în garderobă, dar trage să trăiască, neputând fi înlocuit cu replica din „a doua viaţă“.
Lumea este periculoasă, poate o tanti scăpă un ghiveci de flori în capul tău sau se mai prăbuşeşte o faţadă de bloc, dar tot poţi spune: „Zgârieturi? Trec până m-oi însura.“ La o materie rămân corigent, poate spre repetent, aceasta fiind moda, nereuşind să ţin pasul cu ea, poate nu mă vrea, dar nici eu nu o vreau, mă cam împedic uneori când fug de ea, dar mă ridic şi continui. Moda conturilor care apar pe internet promovând ideea de: „hai să ne strângem mai mulţi la un loc, să pornim un curent“ – aici mi-am pierdut simţul logicii şi o las să treacă, încercând să prind eventual valul doi. Dar din ce am auzit ar fi simplu să te integrezi în aşa ceva, doar un cuvânt maxim trebuie ţinut minte şi nimeni nu se supără dacă îl tot foloseşti, iar acesta, perla din scoică este, „mumos“. Învaţă-l, scrie-l. Totul este mumos, dar tot nu am înţeles ce înseamnă mumos.
În final, nu trebuie să te învăţ socializarea, cititorule, trebuie doar să înveţi ce-i aia. Eşti la liceu, aşa ajungând la revistă, probabil, ia-o, du-te cu articolul ăsta la o colegă, un coleg şi deschide un subiect. Socializaţi.

Recommended Articles

7 Comments

  1. *Si…pentru tine, Razvan, ce inseamna socializarea?

  2. Nu am nimic impotriva acestui tip de socializare, cu o mentiune insa, daca este aplicata si in viata reala. Adica, intalnesti pe cineva pe facebook (din Romania desigur) si sa ai parte de socializare si fata in fata, nu doar prin comentarii. Alea sunt doar de complezenta, poate fata in fata ar fi altceva.

    Socializarea as caracteriza-o si ca fiind usurinta de a vorbi cu cineva si pe net, dar si cand esti unul langa altul. Limbajul e bun, cuvintele vin cand bati in tastatura mesajul, dar sunt curios daca cei multi, adepti ai acestui tip de socializare, sunt la fel de deschisi cand totul e pe moment, fara timp de gandire (scriere).

    Daca aceasta socializare nu ar inlocui-o pe cea reala, n-ar fi rau, sa devina complementara, caci asa a fost gandita, dar deja se vede ca ne ocupa prea mult si uitam cum se facea socializarea inainte de retelele de socializare.

  3. “Nu poţi să dai o tură printre pagini de www, încercând să afli misterul vieţii”

    Surprinzator (si sa stii ca asta vine de la un mare sustinator al lucrurilor naturale) chair si pe net.. poti da peste multe lucruri extraordinare. No really.. suna asa ciudat si pt mine, dar daca te gandesti la net ca la o biblioteca imensa, in general full of shit dar daca te uiti atent, printre rafturi poti gasi cate o carte de mare valoare. DAr bininteles ca lucrurile acelea extraordinare pe care le gasesti sunt atat de marfa tocmai pentru ca se eaga de si se aplica in viata reala.
    Anyway nici nu stiu ce vroiam sa scriu initial in acest comment 🙂 (ora 4:46 AM)
    Oh yeah! Imi place articolul! Cheers!
    P.S: si poza.
    P.P.S: si fata din poza 🙂

  4. Socializare, faţă în faţă, împreună cu oameni pe care îi poţi atinge, care trebuie fizic să fie lângă tine, cu care să glumeşti în timp real. (citat).
    Asta caut si eu. Nu sa te ascunzi dupa o tastatura si, eventual sa-i copii pe altii dindu-te destept. Dar unde? Unde e acel site unde oamenii se cunosc si accepta sa iasa impreuna intr-un parc?

    1. Cred ca gresesti din start daca doresti un asa site. Oamenii astia sunt in realitate, nu sub profile online. Incearca cu facebook, invita lumea afara, si vezi ce iese. Sau cine iese.

  5. frumoasa blonda imi place:) un id de-al ei are cineva?:*
    si articolul este reusit!peace!

  6. interesant articol va felicit pt el!eu una sunt de parere ca aceste site-uri de socializare incurajeaza numai persoanele “periculoase” daca pot spune asa.un om sociabil care doreste sa cunoasca pe cineva nu sta sa cunoasca lume pe internet.in zilele noastre aceste site-uri au ajuns o moda din pacate!
    ps:dragutza fata seamana cu fiica mea

    va pup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *