Metamorfozarea blugilor

Metamorfozarea blugilor

Metamorfozarea blugilor

de Elena Diana Tănase – redactor
foto: Ana Lungu – fotoreporter

Fiecăruia dintre noi îi place – mai mult sau mai puţin – să se îmbrace în blugi. Unii poate sunt înnebuniţi după blugi. Cu toate că au trecut prin diferite schimbări, aceștia sunt la fel de iubiţi şi în momentul de faţă ca şi acum mult timp, când au apărut pentru prima dată în comerț, datorită minerilor care îşi doreau haine mult mai rezistente.

Primul care a adus pe piaţă blugii a fost Lob (transformat apoi in Levi) Strauss. El a reuşit să pună în vizorul cumpărătorilor o piesă vestimentară care se potriveşte cu orice te-ai îmbrăca sau te-ai încălţa. La început, blugii au fost realizaţi pentru muncitori şi pentru cei care aveau nevoie de haine rezistente. Apoi, datorită noutăţi, au început să atragă tot mai multă lume, mai ales din rândul adolescenţilor.

Pe blugi a apărut pentru prima dată eticheta pe partea exterioară. Şi cowboy-i aderă la trend, dar aceştia fac galerie pentru concurenţă, marca Wrengler. Datorită lui Jacob Davis, care se aliază cu Levi Strauss, apar blugii cu nituri din cupru pentru a întări cusăturile şi buzunarele. Cei care au apărut la început pe marile ecrane pentru a promova blugii au fost James Dean, Marlon Brando şi Elvis Presley.

Datorită aerului lor rebel, blugii au devenit atracţia principală a tinerilor. Aceştia au fost interzişi în anumite locuri – teatre, şcoli şi restaurante. Asta nu i-a împiedicat pe tineri să-i poarte în continuare. A apărut moda hippie, unde blugi erau evazaţi, brodaţi, bătuţi cu ţinte, pictaţi de mână, sfâşiaţi și coloraţi în cele mai mici detalii.

Pe parcursul timpului, două tipuri de material – jean şi denim – au devenit populare, ultimul fiind totuşi cel mai costisitor. Cea mai importantă diferenţă dintre ele este că denimul era ţesut cu un fir colorat – urzeală, şi altul alb – bătătură, în vreme ce jean era ţesut cu două fire colorate.

Marinarii genovezi aveau nevoie de haine care să reziste muncilor cotidiene, iar aşa au început şi ei să poarte blugi, dar din cauza faptului că îi spălau în mare, aceştia se decolorau. De aici vine numele de „blue jeans“, care provine de fapt de la albastrul de Genova.

Au mai apărut şi blugii strâmţi, cu talie joasă, apoi blugii decoloraţi, iar mai târziu apare mişcarea „grunge“, reprezentată din punct de vedere muzical de trupa Nirvana. Outfit-ul abordat de tineri era următorul : blugi riguros decoloraţi, sfâşiaţi, evazaţi, cu cămaşă de pădurar, din flanelă în carouri, purtată peste tricouri diforme. Această modă se destramă la puţin timp după sinuciderea lui Kurt Cobain.

Viaţa blugilor continuă în ritmuri de hip-hop, de această dată rapperii fiind cei care stabilesc trendul. Formele blugilor ajung atât de largi, încât turul pantalonilor aproape că atinge genunchii, iar talia e lăsată atât de jos încât lasă să se vadă boxerii din plin.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *