Moartea citeste ziarul de Mircea Dinescu

carte_rubrica_mic

de Mirona Crăciun – redactor

„Imaginaţia nu costă nimic
Şi asta o ştie cel mai bine Dumnezeu – pictorul
în septembrie
când profitând de umezeala săracului
deschide o expoziţie impresionistă în zidul jilav
(mici pete neînrămate, voluptoasă igrasie ce-l excită pe Manet)“

Într-adevăr, imaginaţia nu costă. Mircea Dinescu a făcut o treabă tare bună când a încercat să dovedească asta, prin volumul „Moartea citeşte ziarul“. Cartea a fost publicată în anul 1990, cu 6 ani înainte să publice cunoscutul său volum „O beţie cu Marx“.

Colecţia impresionantă de poezii a fost un mare pas înainte pentru cariera lui Dinescu, lăsând după sine o „Uleioasă dâră de sânge în urma briciului transformat în penel“, afirmând că „aiurit îmi prepar îngerul în eprubetă“. A criticat societatea şi lumea politică a vremii, spunând că „pe noi nu ne interesează, şoptim, sau ne interesează îngrozitor… noi suntem atentatorii pasivi, răsfăţaţii petelor albe din ziarele politice“, a închinat poeme toamnei, crezând că în acest anotimp „mâna reumatică a lui Dumnezeu îşi desăvârşeşte lucrarea“ şi a vorbit despre singurătate: „îmi lipseşte sărutul acela târziu de femeie dormind în păpuşă, nu-mi lipseşte în schimb mortul meu străveziu, mortul meu de la uşă“.

Câteva recomandări mai exacte? Mie cel mai tare şi cel mai tare mi-au plăcut „Convalescenţă“, „Revelaţia evadatului“, „Elegia butoiului“, „Sârma de aur“, „Urma călătoriei“ şi „Mortul făţarnic“.

Enjoy 🙂

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *