Critica universala – Legale si… nu prea?!

LOGO_CRITICA_UNIVERSALA_RUBRICA_TEEN_PRESS

de Silvia Petre – redactor

Sigur aţi auzit şi voi (cum era posibil altfel, doar o ţară întreagă este pe jar din cauza asta) de acele droguri „legale“, cunoscute şi sub numele de „etnobotanice“. Sute de victime „nevinovate“, proteste – cu alte cuvinte oamenii s-au dat aproape peste cap ca să introducă aceste substanţe sub semnul ilegalităţii.

Nu ştiu exact ce părere aveţi voi, dar de aici, de unde stau eu, lucrurile sunt foarte simple.

În primul rând, nu cred că este nevoie de vreo aprobare specială, de cine ştie ce legi complicate şi de săptămâni de dezbateri ca să ajungi la o concluzie pe care, numai gândindu-te puţin logic, o poţi trage cu uşurinţă: că aceste substanţe, chit că sunt în legalitate, chit că nu, sunt un premergător pentru drogurile ilegale şi la fel de periculoase.

În acelaşi timp, nici nu sunt aşa de „botanice“ precum se crede, marea majoritate fiind obţinute de fapt pe cale chimică, riscul crescând, în timp ce conştiinţa scade, pentru că sunt percepute în continuare ca „naturale“, deci inofensive. Aşadar, dacă ai impresia că „o faci legal şi natural“, ţi-ai cam luat ţeapă cu etnobotanicele, comparativ cu cele ilegale, despre al căror grad de periculozitate măcar se ştie în totalitate.

Aşa că nu văd de ce atâta tam-tam pe seama unei chestiuni evidente: fac rău, inconştienţii şi teribiliştii nu-şi dau seama de asta, le consumă în… exces, umplând buzunare murdare de bani şi mai murdari… ce mai aşteptăm? Să moară câţi?

Iar acest lucru ne duce mai departe. Chiar ca adolescent, înţeleg că există dorinţa de unicitate, de sfidare, dorinţa de a te simţi bine, de a fi acceptat şi integrat într-un grup, de a fi curajos şi apreciat, observat şi admirat. Dar aici intervine (sau ar trebui să intervină) discernământul. Dacă tot auzi peste tot, dacă vezi în jurul tău, dacă ai oameni în imediata vecinătate care n-au ajuns tocmai bine consumând aceste substanţe, de ce, DE CE să mai fii şi tu încă unul dintre ei?! De ce să nu fii tare, făcând un lucru care îţi solicită mai mult decât puterea de a inspira ceva pe nas, că doar eşti capabil; eşti abia la început de drum. Cum poţi să ai pretenţia de a fi perceput drept o persoană matură, responsabilă, capabilă să „guste“ din drepturile adulţilor, dacă nu eşti conştient că, odată cu aceste drepturi, vin şi nişte responsabilităţi, pe care trebuie, de asemenea, să ţi le asumi…?!

Concluzia? Sarea nu e bună. Reţine apa şi în timp contribuie la instalarea hipertensiunii. 🙂

Recommended Articles

4 Comments

 1. Misto concluzie, o sa trec pe zahar.
  Subiectul este deja unul foarte mediatizat, iar parerile sunt impartite. Unii chiar zic ca drogurile legale ar fi, culmea, mai periculoase decat cele ilegale. Stiu lume care nu a luat decat 1 data sa vada cum este, si mai si vad la tv familii distruse din cauza copiilor care consuma droguri, legale sau ilegale. Cred ca trebuie sa fii slab rau de inger sa devii sclavul drogurilor. O parere anume n-am, ca nu’s consumatoare si nici nu intentionez sa devin, dar cel mai bine ar fi sa se faca toate ilegale si cu asta basta. Asa s-ar inchide magazinele de vise, cei fraieri (majoritatea adica) n-ar avea de unde sa cumpere, iar cei bazati ar lua in continuare droguri. Bineteles, cand i-o prinde politia, i-or baga la inchisoare, si le-om da noi de mancare din banii nostri, in loc sa il lasam sa moara de la droguri luate pe banii lor..dar asta e deja partea a 2-a.
  Un alt lucru pe care nu il inteleg, e de ce trebuie sa ne comparam cu alte tari, gen ‘tara x are drogurile legale, deci e ok sa consumi’ sau chestii de genul. De parca n-am fi in stare sa decidem singuri ce e bine si ce e rau…Oh wait..

  1. Pai, drogurile legale sunt mai periculoase decat cele ilegale, cred eu, tocmai pentru ca sunt legale.

   Asa, orice Gigi din colt, fara vreun simt de raspundere, vine si trage (sau baga) orice si oricat, tocmai pentru ca are voie. Am auzit pe la TV, ca majoritatea mai trag, inainte sau dupa, multi litri de alcool. Asa, de smecherie. Pai nenicule, cum sa nu ti se duca naiba toti ficatii?!

   Daca ar fi ilegale, le-ar consuma doar drogalaii “de profesie” care stiu cat sa bage, cum sa bage, si cati litri de alcool sa NU ia peste. Ca din “profesia” asta a lor, invata destul de multa chimie. Ca se prapadesc dupa o vreme, baiu’ lor, dar macar nu apar dupa aia la TV sa faca scandal si sa dea vina pe politici sau magazine. Pentru sunt constienti ca si-au facut-o cu mana lor.

 2. Sunt impotriva drogurilor legale….Dar trebuie sa recunosc k articolul e slab si comentariile in totala necunostiinta de cauza… nu comentez mai mult k imi e lene sa scriu

 3. Mie imi plac legalele, sincer. Le-am incercat pe toate dar am ramas la Pure, Tao, Special Gold de 2 ani si sunt inca fresh. Cheia e moderatia, ca la mancare. Daca ma vezi pe strada, nici nu zici ca ma droghez aproape zilnic, nu am ajuns rau de la legale, nu mi-a pierit foamea, nu am lesinat, n-am facut spume la gura. Ala care moare de la legale e un lacom, trage mult (sau fumeaza in exces) ca sa demonstreze ca duce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *