Pyramus & Thisbe 4 You

03-Pyramus&Thisbe 4 You-8300

de Cristina Dinescu – redactor
foto: Octavian Tibar

„Se zice că ar fi vorba despre un zid cu găurici…“ Un zid a cărui crăpătură a pus probleme fiecărei „întrevederi“ dintre Pyramus şi Thisbe, în timpul celor patru scene complet diferite din punct de vedere al interpretării, dar care au ca punct de plecare scena meşterilor din „Visul unei nopţi de vară“ de W. Shakespeare.

În regia lui Alexandru Dabija, comedia este dinamică şi scoate la iveală întâmplările „din spatele cortinei“ fiecărei piese de teatru, luându-i peste picior pe practicanţii săi. Prima scenă de „teatru în teatru“ este jucată exclusiv de femei şi poate fi luată ca reversul medaliei, dat fiind că pe vremea lui Shakespeare femeilor le era interzisă actoria, deoarece era considerată desfrânare.

13-Pyramus&Thisbe 4 You-8361

În a doua scenă, un profesor şi studenţii lui se străduiesc să pună cap la cap replicile şi mişcarea scenică, dar marele obstacol este proasta înţelegere a întregii acţiuni, astfel că atitudinile lor le satirizează pe cele ale tinerilor în general. De asemenea, arată foarte bine cum flirtul cu „superiorii“ aduce beneficii pe plan profesional.

15-Pyramus&Thisbe 4 You-8408

A treia scenă arată cum un ungur şi nişte moldoveni încearcă din greu să joace scena respectivă, dar diferenţele culturale nu-i ajută prea mult să se înţeleagă. Cu un accent moldovenesc şi replici în maghiară, momentul stârneşte râsul în mod involuntar.

Pyramus&Thisbe 4 You-3

Ultima scenă este o „invenţie“ a regizorului, astfel încât tehnicienii teatrului au propriul lor moment după comedia lui Shakespeare.

Pyramus&Thisbe 4 You 1

Stângăcia este jucată cu talent, iar din întregul puzzle al spectacolului o piesă îi aparţine lui Shakespeare, iar celelalte îi revin lui Dabija.

Recommended Articles

3 Comments

  1. 🙂 Am vazut piesa de doua ori. E foarte amuzanta!

  2. Da bi, cu mine ai fost

  3. Da bianca , cu mine ai fost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.