
Joi, 18 octombrie 2012, începând cu ora 10:30, la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Bucureşti s-a desfăşurat Ziua Armatei Române în şcoli.
Proiectul, debutat miercuri, 17 octombrie 2012 la Liceul Teoretic „Jean Monnet“, a avut ca invitaţi reprezentanţi ai biroului de informare-recrutare, elevi şi studenţi din instituţii militare, maiori, caporali, militari din armata României, dar şi pe omul de radio Răzvan Popescu şi pe generalul Aurel Dianu.
Evenimentul a început prin vizionarea unui film care prezenta armata în cel de-al Doilea Război Mondial, când unitatea română a rezistat eroic. Elevii au avut ocazia să vadă, printre altele, cucerirea unor obiective importante de pe teritoriul Budapestei, monumentele şi obeliscurile reprezentând o dovadă a jertfei.

Generalul de brigadă Aurel Dianu, născut la Brăila, a susţinut un examen în urma terminării ciclului liceal, când mai mult de jumătate din colectivul clasei îşi dorea urmarea studiilor la şcoli militare. A devenit, treptat, ofiţer, sublocotenent şi a fost repartizat la transmisiune.
După izbucnirea războiului, s-a format, în 1942, un detaşament precursor, al cărui punct de comandă a fost o fermă. Printre amintirile din timpul războiului, generalul a amintit atacul sovieticilor, zgomotul infernal care acapara atmosfera. Loviturile de brand aveau consecinţe grave, deoarece stând lungit puteai primi o lovitură în cap, iar stând picioare exista riscul ca acestea să fie retezate. Printre dificultăţile întâmpinate se numără şi amintirea unui teren fără drumuri, unde singurul mijloc de deplasare era o busolă.
În urma introducerii impresionante, prezentarea experienţei de război a domnului Dianu a fost urmată de o prezentare a biroului de informare-recrutare, personal care consiliează tinerii care doresc să urmeze o carieră în domeniul militar. Oferta educaţională aparţine Ministerului Apărării Naţionale şi promovează un învăţământ unde există cadre didactice foarte bine pregătite.

Pentru absolvenţii clasei a VIII-a, există trei colegii (în Alba Iulia, Breaza şi Câmpulung Moldovenesc). Pentru a fi admişi în cadrul învăţământului liceal din acest domeniu, aceştia trebuie să treacă prin trei etape. Prima este prezentarea la un centru militar, unde elevii vor primi consiliere. În urma detaliilor oferite, se va întocmi o fişă de contact a candidatului. Ultima etapă constă într-un test de personalitate, unul de inteligenţă şi o probă sportivă, care presupune alergare de rezistenţă pe o distanţă de 1000 de metri.
Absolvenţii clasei a XII-a care vor să aleagă acest tip de învăţământ universitar trebuie să parcurgă aceiaşi paşi, adăugându-se şi obligaţia susţinerii unui test situaţional, unei probe de limbă engleză şi a unor examene la matematică şi fizică.
Învăţământul este la zi şi oferă numeroase beneficii, întrucât sunt asigurate cazarea, mâncarea, echiparea şi transportul, în baza încheierii unui contract pe durata de opt ani.

O studentă a afirmat că există multe oportunităţi pe care le oferă alegerea acestui drum, precum posibilitatea de a colabora cu medici din NATO (în cazul medicinii militare) şi şansa experienţei internaţionale. O alta a menţionat schimbările pozitive pe care le provoacă implicarea în acest mediu, dobândind atât disciplină şi organizare, cât şi nişte prietenii pe viaţă.
Omul de radio Răzvan Popescu, participant la un stagiu militar la Caracal, s-a declarat, pe timpul desfăşurării proiectului, un observator al educaţiei militare. Întrebat fiind dacă s-a gândit vreodată să devină jurnalist de război, acesta a a afirmat că ar face acest lucru, dacă i s-ar oferi şansa.
În urma acestui proiect, elevii Colegiului Naţional Bilingv „George Coşbuc“ au fost invitaţi duminică, 21 octombrie 2012, în parcul Izvor, unde se vor desfăşura diverse activităţi, cum ar fi salturi cu paraşuta şi multe surprize.