Games- The Sims 4

games 68_andreea balas_0001_Games_The Sims™ 4_2.png

games 68_andreea balas_0001_Games_The Sims™ 4_2.png

text si foto de Andreea Balas – tehnoredactor

Încă de la apariția primului joc, The Sims a fost unul dintre cele mai bine vândute titluri de pe piață, lucru datorat faptului că acest „life simulator“ este un joc casual, adică un joc ce place maselor de oameni, chiar şi celor care nu sunt pasionați de gaming, fiind foarte uşor de înțeles.

Începând cu primul Sims, încă din februarie 2000, ajungem în prezent, mai exact în septembrie 2014. Anunțat cu multe luni înainte, The Sims 4 a promis ceva inovator, creatorii asigurându-şi fanii că noul joc va fi ceva cu totul diferit. Şi, cu adevărat, a fost.
Primul lucru neaşteptat a fost de cât de puțin ai nevoie ca să rulezi The Sims 4. În marea de jocuri noi apărute, şi nu numai, The Sims 4 consumă foarte puține resurse, astfel încât este accesibil tuturor.

Odată lămuriți de către cei de la EA că îl putem rula fără nicio problemă, ne luăm jocul şi îl deschidem. Diferența se observă imediat. Față de The Sims 3, care avea loading screens interminabile daca nu jucai pe un PC „high-end“, cele de la The Sims 4 durează maximum câteva secunde. Aşa că, imediat ce trecem de logo, suntem aruncați în noul Create-A-Sim.

games 68_andreea balas_0003_Games_The Sims™ 4_4.png

Spre deosebire de vechile jocuri, CAS din Sims 4 îți dă foarte multă libertate. Există şi setări prestabilite, desigur, însă cu opțiunea de a-ți modifica Sim-ul în cele mai mici detalii, mulți jucători nici nu se vor atinge de ele. Printre lucrurile adăugate în acest nou CAS se numără posibilitatea de a putea alege felul în care Sim-ul tău merge sau de a adăuga pălării la orice hairstyle, lucru pe care fanii şi-l doreau de foarte mult timp.

Din păcate, sunt şi părți rele. EA Games au ales să scoată Create-A-Style, adică opțiunea de a face hainele, părul sau un obiect orice culoare vrem sau să alegem orice model ne place. Motivul pentru care EA au scos acest „feature“ introdus în The Sims 3 este acela că noul „game engine“ nu este făcut pentru aşa ceva, însă creatorii ne asigură că jocul este „mod-friendly“. Se pare că nici viitoarele expansiuni ale jocului nu vor adăuga opțiunea de a ne face un stil propriu. Un alt lucru pe care EA l-a scos a fost lipsa unei categorii de vârstă, şi anume „toddlers“. În noul joc, de la nou-născuți trecem brusc la copii, fără niciun fel de tranziție.

În sfârşit, trecem peste lipsurile din Create-A-Sim, ne facem o familie şi vine timpul să ne construim o casă. Primul lucru pe care îl observăm este numărul scăzut al clădirilor. Lumea din Sims 4 este mult mai mică fața de cea din jocurile anterioare şi, spre marea dezamăgire a tuturor, nu poate fi modificată în niciun fel. Aşa că avem în jur de 5 „community lots“ şi aproximariv 12 „residential lots“ iar acest lucru nu va fi schimbat de către jucător. Un alt lucru care lipseşte este „open world“. Ca să mergi dintr-un loc în altul, din nefericire, trebuie să treci printr-un loading screen. Nu este un capăt de lume, deoarece, cum am mai spus, durează foarte puțin, însă este un pas înapoi.

games 68_andreea balas_0007_Games_The Sims™ 4_8.png

Odată ce ne-am lămurit care e treaba cu noua lume, ne alegem un teren gol şi ne apucăm să construim o casă. Noul Build Mode este unul dintre lucrurile foarte bune din Sims 4. Avem opțiunea de a alege între a face o cameră de la zero, a face o cameră nemobilată si a face o cameră mobilată complet, numită „styled room“. Față de vechile jocuri, acum putem modifica cu uşurință dimensiunea camerelor fără a fi nevoie să ştergem din pereți. După ce terminăm casa, mai căutam prin Build Mode dupa piscine. Însă noul joc Sims nu ne dă opțiunea de a avea o piscină, acesta fiind unul dintre lucrurile pe care EA a decis să îl scoată. Aşa că Sim-ul nostru nu va putea înota, nu va putea da petreceri la piscină şi nu va putea muri înecat.

Trecând mai departe la gameplay, ajungem la unul dintre lucrurile pe care EA l-a mediatizat masiv încă de la început: sentimentele. În noul joc, acțiunile Sim-ului nostru sunt puternic influențate de ceea ce simte şi de dispoziția în care acesta se află. De exemplu, un Sim care este „focused“ va avea interacțiuni sociale în plus fața de un Sim care este „fine“. Stările de spirit precum „happy“, „sad“, „inspired“ şi toate celelalte vin cu noi interacțiuni şi influențează nu numai acțiunile, cât şi performanța la locul de muncă sau „skills“.

games 68_andreea balas_0010_Games_The Sims™ 4_11.png

Când vine vorba despre cariera Sim-ului tău, lucrurile stau diferit şi aici. În Sims 3, locurile de muncă erau realiste. Puteai, de exemplu, să fii muzician, acrobat si altele din acelaşi domeniu. Însă în Sims 4, toate sunt băgate la „entertainer“, având ca „specializări“ doar muzician şi comediant. Iar atunci când în sfârşit alegi o carieră şi vine timpul ca Sim-ul tău să meargă la muncă, nu poți să te duci după el. Clădirea în care el are job-ul nu există pe hartă, aşa că în timpul în care este plecat, tu ca jucător eşti lăsat să te uiți la mobila din casă până când se întoarce.

Continuând, ajungem la „skills“. În mare parte, sunt aceleaşi ca în jocurile anterioare, cu câte ceva în minus, cum ar fi „cleaning skill“, şi câte ceva în plus, cum ar fi „programming skill“.

Probabil că una dintre cele mai aşteptate opțiuni ale jocului este cea de „multi-tasking“. Spre deosebire de jocurile precedente, unde Sim-ul tău putea face doar o singură acțiune o dată, în noul Sims acest lucru s-a schimbat. Acum, un Sim poate să picteze şi să vorbească cu cineva, poate să găteasca şi să flirteze, în acelaşi timp. Este mult mai interesant de privit şi de jucat.

games 68_andreea balas_0006_Games_The Sims™ 4_7.png

În concluzie, The Sims 4 este, aşa cum ni s-a promis, ceva diferit. Sentimentele si animațiile sunt foarte bine făcute, iar noul Create-A-Sim este exact ce trebuia. Însă odată ce îți trece entuziasmul, adevărul este că nu prea ai ce face. Deşi jocul merge foarte bine, sunt foarte multe lucruri care lipsesc, lucruri preferate ale fanilor.

În următorii ani, EA va lansa o multitudine de expansiuni la jocul de bază, aşa cum ne-a obişnuit şi până acum. Fanii speră ca una dintre acele expansiuni să adauge piscine şi „toddlers“, plus multe alte interacțiuni şi posibilități ce vor face jocul mai interesant.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *