AVC: Colinda ma-ta!

avc mery mada

de Mădălina Meilă – redactor

Hai să va spun o ghicitoare. Ce este cantabil, anual şi plin de frig şi nervi, uneori? Exact, colindul. Eu am fost la colindat de două ori până acum şi trebuie să recunosc, mi-a plăcut. Dar… Să trec prin frigul acela de -10 grade Celsius din nou, nici să mă plăteşti. Cred că în momentul ăla mai oricine uită de buna dispoziţie şi îşi activează instinctul de supravieţuire!

Prefer să mă pun în pielea locatarului care stă acasă, la căldură, lângă o cană de vin fiert şi o felie de cozonac. Sună atât de bine că nici nu-mi vine să refuz. Nu vreau să dau de colindători pe la uşa mea, căci în loc de „Căprioare n-au găsit!“ ei vor să fie mai miştocari şi-mi cântă „Capre moarte n-au găsit!“. În mintea lor râd în hohote gândindu-se că unii nu-şi dau seama şi când pleacă fiecare cu câte o mandarină stricată sau cu mâna goală ne înjură…

Spunea un comedian de stand-up o vorbă la care şi-acum mai râd: „De Crăciun, toată lumea-i acasă, da’ nimeni nu-i acasă!“. Corect, frate! Este atât de adevărat. Şi pe cuvânt că nu înţeleg aversiunea asta faţă de colindători. Că şi la mine acasă s-a întâmplat şi zici că venea plutonul să ne împuşte. Nu-s terorişti, nu mai stingeţi becurile, nu mai opriţi televizoarele şi nu mai mergeţi tiptil prin casă, căci sunt doar nişte copii agasanţi! Nu au cum să spargă uşa, oameni buni, treziţi-vă!

Asta este cel mai frustrant la colindat! Te chinui ca nebunul să cânţi ultra-extra-mega impresionant, ca să mai hiperbolizez situaţia, şi când termini colindul şi iei aer în piept ca omul, vine ascultătorul şi îţi aruncă în scârbă 50 de bani pentru toţi ceilalţi 10 prieteni cu care ai cântat, sau îţi dă ceva din resturile de la cină. Sau, începi să cânţi în faţa unei uşi care ştii că are un ochi după vizor şi totuşi nu se deschide! Termini de cântat şi-ţi vine să-ţi dai capul de pereţi.

Am colindat acum 4 ani la o vilă. Proprietarul se putea vedea din cale-afară că n-avea nicio grijă financiară. Plus că bradul lui de 10 metri din curte, cu tot cu ornamente şi luminiţe, îşi spunea cuvântul. Aşa că m-am dus eu şi cu ceilalţi prieteni cu care eram să îl colindăm pe dânsul, gândindu-ne că poate ne scoatem vreo 5-10 lei de căciulă. Ce viseee… Am cântat patru colinde, aşa, frumos ca să-l ungă pe suflet şi el a spus „Mulţumesc dar nu-mi arunc banii pe nişte copii care sigur îşi cumpără prostii!“. Şi când te gândeşti că măcar de Crăciun omul este mai darnic, mai drăguţ, dar nu-i aşa. Asta se întâmplă într-un univers paralel. Există idioţi şi de sărbători.

Aşa că m-am decis să fiu şi eu a dracu’. Să fiu un pic egoistă şi să fiu bună şi darnică doar cu cei dragi, pe care-i iubesc. Şi, astfel, nu mai mor de frig. Sunt locatarul care nu urăşte colindătorii, dar îi găseşte iritanţi. Dacă văd un căţel amărât pe stradă sau un copil sărac lipit pământului, care are picioarele degerate din lipsa unor încălţări, îi ajut, căci altfel îmi dau lacrimile şi mă înjur că am fost o insensibilă.

Aşadar, dragi colindători, la prima mea ieşire de genul acesta, pe 24 Decembrie, am stat 8 ore în frig şi, fiind Ajunul, m-am gândit că lumea va fi mai milostivă şi mai drăguţă. Din 8 blocuri, doar două ne-au deschis uşile! Menţionez că fiecare bloc avea 10 etaje. Sinistru de-a dreptul! În momentul ăla tot ce-mi doream era să stau cu familia şi prietenii la căldură şi o vorbă bună. E drept că un colind îţi mai încălzeşte sufletul, dar s-au inventat CD-uri, activităţi familiale, înregistrări video. Banii se fac şi prin alte metode. Dacă aveţi petreceri de Crăciun prin licee, faceţi ca mine: preparaţi ceva bun de papa (gen gogoşi, ceva dulce cu tematică de Crăciun), duceţi-vă cu tava la liceu şi vindeţi-le cu 1,5 lei bucata. Eu mi-am scos ceva bănuţi în seara aia şi-am stat la căldură dând gogoşi.

De când sunt locatarul care găseşte colindătorii iritanţi totul e mult mai bine. Îmi este cald, nu mai primesc uşi în nas, înjurături în faţă şi mâncare stricată în mână sau respiraţie de pensionar. E mai relaxant, încercaţi şi voi!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *