
foto: Antonia Panaitescu – colaborator foto
„Bună seara! V-am invitat în această seară, deoarece au trecut doi ani de la începutul liceului şi ne apropiem cu paşi repezi de finalul celei mai frumoase perioade a vieţii.“
Cam aşa ar trebui să sune începutul vacanţei pentru absolvenţii celor 10 clase obligatorii, deoarece întotdeauna există un mic semn de întrebare în luna iunie, pe lângă clasicele întrebari „trec sau nu la chimie?“, „dau mărire sau nu la biologie?“, „chiulesc sau nu la psihologie?“: ar trebui să ne bucurăm că urmează o perioadă de leneveală maximă sau ar trebui să ne pară rău că luăm o pauză de la atmosfera de liceu?
În această idee, joi în data de 22 iunie, a fost organizat un mic spectacol în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Sfântul Sava“, de către elevii clasei a 10-a C în colaborare cu elevi ai altor clase. Începutul festivităţii a vrut să pară un avertisment pentru profesorii prezenţi în sală, căci preţ de câteva minute, eleva Mihaela Dragnea şi-a revărsat toată frustrarea acumulată de la începutul liceului şi până acum prin piesa „Blestem“ a Mariei Tănase, acompaniată fiind de către Ştefan Bodoarcă la vioară şi de către Alexandru Vodă la pian.

Atmosfera a fost domolită apoi de Maria Şerban, care a interpretat o compoziţie proprie. Piesa de teatru „Măturăreasa“ a reprezentat un debut îndrăzneţ şi de succes, ridicând la final publicul de pe scaune, în ropote de aplauze. Ideea s-a născut în urma unui moment de rebeliune: trei elevi ai colegiului, Andreea Ciocîrlan, Anitta Ghişa şi Radu Lupescu au decis să renunţe la îndrumarea oricărui specialist în domeniu şi au devenit actori autodidacţi, dovedind că nu doar în genericul filmelor lui Sergiu Nicolaescu vedem că rolul de actor, scriitor şi regizor a fost asumat de către aceeaşi persoană.
Au urmat pe scenă trei dintre cei cinci membri ai trupei Paradox, Răzvan Calcan, Ştefan Mihăilescu şi Vlad Cristea. Trupa Paradox este formată din liceeni extrem de entuziaşti, creativi, ce încearcă să aducă un suflu nou în rock-ul românesc. Pe lângă melodia din repertoriul personal, au cântat piesele „Vreau o minune“ (cover Holograf), „Airplanes“ (cover B.O.B.), „Cele 2 cuvinte“ (cover Taxi) şi „Rolling in the deep“ (cover Adele).

Momentul, probabil de maximă tensiune al serii, a fost descoperirea unui savist cu aptitudini de mentalism, Bogdan Stănuş. Trucurile au fost mai mult amuzante decât complicate, însă persoanele din public s-au oferit fără ezitare să îl asiste în desfăşurarea lor. Punctul culminant a fost atunci când „iluzionistul“ a ieşit din sală, cerându-i cuiva să aleagă o carte din pachet şi să îl sune, astfel încât acesta să ghicească respectiva carte. „Este o femeie..o damă…roşie…de romb“. Păcat că Gog a câştigat deja la „Românii au talent“ cu astfel de trucuri, umbrind faima savistului mentalist.

„Anul acesta a fost lung şi plin de momente dificile, care ne-au pus la încercare voinţa, deşi trebuie să privim spre viitor, nu trebuie să uităm ceea ce a fost până acum“ a fost îndemnul elevilor implicaţi în organizarea spectacolului, îndemn ce a adăugat o nuanţă melodramatică sfârşitului de an şcolar. Treptele colegiului, sălile de clasă sau curtea acestuia reprezintă în acest moment doar o imagine vagă în minţile liceenilor… până la toamnă, desigur, când se vor număra bobocii!