De la filmul „Toata lumea din familia noastra“

De la filmul „Toata lumea din familia noastra“

De la filmul „Toata lumea din familia noastra“

de Andreea Samoilă – colaborator
foto: Mihnea Ungureanu – colaborator foto

Regizorul Radu Jude ne-a prezentat în data de 20 iunie, în cadrul Noului Cinematograf al Regizorului Român, proiect cultural desfăşurat la Muzeul Ţăranului Român, noul său film intitulat „Toată lumea din familia noastră“. Prin personajele variate, cu diferite calităţi şi defecte, acesta ne prezintă o poveste des întâlnită în viaţa familială: divorţul şi urmările acestuia. Din distribuţie au făcut parte: Şerban Pavlu (Marius), Sofia Nicolaescu (Sofia), Mihaela Sîrbu (Otilia), Gabriel Spahiu (Aurel), Tamara Buciuceanu-Botez (Ita), Stela Popescu (doamna Vizureanu), Alexandru Arşinel (domnul Vizureanu).

Este o dramă adevărată, cu părţi comice inserate pe alocuri şi venite când personajele devin din ce în ce mai nervoase şi mai agitate. Deşi povestea pare normală (o familie despărţită, în care copilul locuieşte cu mama, cea care îl creşte, iar tatăl are un program de vizită strict), ideea este puţin atipică. Într-o căsnicie obişnuită, de obicei, bărbatul este cel care înşală femeia, însă, în acest film, Otilia este cea care îşi trădează soţul, divorţează de el şi se mută în casă (cea cumpărată de Marius) împreună cu Aurel. Locuieşte, astfel, împreună cu fiica ei, Sofia, Aurel şi mama ei.

De la filmul „Toata lumea din familia noastra“

Însă toate detaliile le aflăm pe parcursul filmului, desfăşurat într-o perioadă de timp extrem de scurtă. Întâmplările tumultoase au loc într-o singură zi, timp în care ne sunt înfăţişate diferite tipuri de personaje. Apelând la un vocabular viu, colorat şi la gesticulări ameţitoare cunoaştem tipologii variate şi întreaga istorie a personajelor ni se conturează uşor în faţa ochilor. Înţelegem că suntem spectatorii unei drame ce tinde uşor spre nebunie, conflictul fiind născut din iubire şi care este alimentat de neiubirea Otiliei. Dragostea pură este cea pe care i-o poartă Marius Sofiei şi de aceea el doreşte să îşi ducă fiica într-o vacanţă de două zile la mare. Conflictul ia naştere atunci când iubitul fostei sale soţii îi întârzie plecarea şi, în acel moment, lucrurile scapă de sub control. Cearta este alimentată de Otilia, care hotărăşte să îi despartă definitiv pe Sofia şi pe Marius şi sună la poliţie, reclamându-l pe fostul ei soţ. În acel moment, haosul este la ordinea zilei în micul apartament.

În timpul conflictului, personajele îşi arată adevăratul chip, recurgând la acţiuni demne de cele ale unui pacient la un psihiatru. Cel ce se remarcă, prin comportamentul său oscilant, este Marius, care este încă distrus după divorţ. Îşi leagă fosta soţie şi o îmbrânceşte, iar, mai apoi, îi mărturiseşte că o iubeşte nebuneşte şi că nu poate trăi fără ea. El îi cere să se căsătorească din nou cu acesta, ca, mai apoi, să înceapă să ţipe la Otilia. Temându-se de viitor şi de ce avea să se întâmple, acesta devine isteric şi acţionează nebuneşte.

De la filmul „Toata lumea din familia noastra“

„Toată lumea din familia noastră“ este o poveste tragică, o rană sângerândă în mintea unora, o amintire întunecată în mintea multora care au trecut prin aşa ceva în copilărie. Totodată, filmul regizat de Radu Jude este o istorisire sufocantă pe care nu vei putea să o uiţi, dar care aduce aer proaspăt pentru că, poate, noi nu vom proceda la fel.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *