
foto: Antonia Panaitescu – fotoreporter
N-aţi mai auzit de acest teatru până acum, nu? Situat în inima parcului Bazilescu, această clădire minunată obişnuia să adune laolaltă nu mai puţin de 2.000 de iubitori de artă, oferindu-le posibilitatea ieşirii din cotidian prin punerea în scenă a multor evenimente culturale, teatrale sau muzicale. În prezent, este evident că trecerea timpului şi-a lăsat profund amprenta, iar amfiteatrul se află într-o stare deplorabilă. Cu toate acestea, ar fi mai bine să înclinăm balanţa către amintirea a tot ceea ce a reprezentat pentru bucureşteni acest teatru în urmă cu mulţi ani.

Teatrul de vară, edificiu realizat în Bucureşti cu ocazia Festivalului Tineretului din 1953, face parte dintr-un ansamblu de dotări costruite în aceeasi perioadă, pe Bulevardul Bucureştii Noi, reprezentative pentru arhitectura stalinistă. Structurat pe baza principiilor de compoziţie clasică, obiectul de arhitectură se caracterizează prin claritate şi echilibru. Totuşi, să nu ne pierdem în detalii!

Ce a însemnat acest teatru pentru bucureştenii din vremea comunismului? Dacă ar fi să întrebi o persoană de vârsta a treia, cu siguranţă ar zâmbi melancolic la auzul acestei întrebări şi asta pentru că ,,Teatrul de vară“ a avut un trecut faimos, fiind cel mai mare cinematograf în aer liber. Sună frumos, nu? Se obişnuia ca în verile toride lumea să se strângă aici, cu mic, cu mare, pentru a asista la piese de teatru sau alte spectacole asemănătoare. În interior, pe partea dreaptă se afla Palatul Pionierilor din sectorul 1, iar pe partea din stânga, biblioteca. Din păcate, acum este interzis accesul în teatru, din cauza probabilităţii prăbuşirilor.
Totuşi, chiar dacă din ,,Teatrul de vară“, teatrul somptuos de altădată, a rămas doar o ruină mohorâtă, asta nu înseamnă că trebuie să uităm de adevăratele valori culturale ale capitalei. El a rămas în amintirea tuturora drept o clădire armonioasă, de o remarcabilă coerenţă stilistică şi impecabil încadrată în peisajul Parcului Bazilescu.
Trec in fiecare zi pe langa el, in drum spre scoala insa niciodata nu l am privit cu atentie sau cu mai multa curiozitate
Ar trebui sa te uiti mai cu atentie prin imprejurul tau. Poti sa descoperi niste lucruri foarte frumoase si cu un trecut de invidiat, precum Teatrul de vara. 😀
Imi e dor de vremurile cand eram mica , si ma jucam cu fratii mei acolo…Amfiteatrul din Bazilescu imi este prea cunoscut… ar trebui reabilitat !
Intr-adevar! Este un loc pe care trebuie sa-l apreciem in pofida starii deplorabile in care se afla acum. 🙁 Oricum, acest amfiteatru va ramane in amintirea tuturor celor au copilarit si au avut ocazia sa asiste la spectacolele de acolo, cand acesta era functionabil. Poate autoritatile locale nu vor ramane indiferente si vor actiona in acest sens (sa speram!). 😀