O parere sincera despre Carturesti Carusel

carturesti-antonia_catana-seminarist-teenpress-online (2)

de Teodora Ciobanu – seminarist
foto: Antonia Catana – seminarist

Săptămâna trecută, toată lumea vorbea despre deschiderea acestei librării, „parcă scoasă din povești“. Așa că, mânați de iubirea noastră de cultură și o oarecare curiozitate, am vizitat în weekend Cărturești Carusel.

Primul lucru pe care vreau să îl menționez este faptul că, pentru un loc deschis de mai puțin de o săptămână, Cărturești Carusel este deja subiectul mai multor mituri urbane. Chiar înainte să plec spre locul cu pricina, mama mi-a spus că auzise prin presă că se stă la coadă ca să intri. Un al doilea mit este faptul că această librărie ar fi cea mai minunată (și alte superlative) din țară…Totuși, să trecem la descrierea propriu-zisă.

Cărturești Carusel se află pe strada Lipscani la numărul 55 într-o clădire cu adevărat impunătoare. Ideea din spatele Cărturești Carusel este una chiar bună din punctul meu de vedere. Într-o mare de pub-uri, baruri și magazine, combinate cu agitația orașului, cu toții avem nevoie câteodată de un pic de liniște, iar oamenii care nu se dau de loc în vânt după viața de noapte, se pot bucura în sfârșit de Centrul Vechi.

carturesti-antonia_catana-seminarist-teenpress-online (1)

În realitate însă, ideea primară și rezultatul final nu prea coincid. Librăria nu avea deloc aerul unui basm și nu era nici pe departe liniștită. Îmi sugera mai mult, la prima vedere, o combinație dintre Hogwarts și arta contemporană, fiind plină de viață și culoare. Inițial, părerea mea era încă în sfera literaturii fantasy, dar acest lucru se va schimba.

Pentru a vă face o idee generală despre ceea ce se află înăuntru, vă voi descrie pe scurt fiecare etaj. La parter, se găsesc o selecție de ceaiuri, accesorii pentru ceai și alte cadouri. Subsolul este dedicat CD-urilor și DVD-urilor și pot spune că am fost destul de plăcut surprinsă de colecția lor de filme europene. Etajele unu și doi aparțin cărților de toate felurile, iar etajul trei găzduiește o cafenea. Între etajele doi și trei se află de asemenea un spațiu de citit care, în opinia mea, este indispensabil unei librării de calitate și m-am bucurat să îl regăsesc și aici.

Din descrierea mea de mai sus, Carusel pare ca oricare altă sucursală din lanțul Cărturești. Ce o face atunci atât de specială? În primul rând, arhitectura interioară. Librăria este imensă, și, pe lângă asta, dispune de foarte mult open space, etajele părând simple culoare atunci când ne gândim la tot spațiul pe care l-ar fi putut ocupa în cadrul clădirii. Este visul unui claustrofob și coșmarul unui om speriat de înălțimi. În al doilea rând… nu mai am nimic de adăugat. Asta este tot.

carturesti-antonia_catana-seminarist-teenpress-online (6)

Rămânând în zona designului, pot spune că m-am îndrăgostit de majoritatea decorurilor interioare, în special de picturile contemporane. Aspectul general este unul plăcut și inovativ cu excepția subsolului. Ajungând acolo, am avut două gânduri: primul a fost că pereții ar trebui finisați curând și al doilea că, în cel mai rău caz, sunt pusă în fața unei încercări de stil urban/underground. Oricare ar fi cazul, decorul subsolului necesită îmbunătățiri din punctul meu de vedere pentru a nu contrasta atât de tare cu restul librăriei.

Un alt lucru care m-a deranjat a fost aglomerația. Sunt sigură că aș fi apreciat mai mult vizita mea în Cărturești Carusel dacă nu trebuia să mă strecor printre oameni pentru a ajunge la rafturi, dar am pus această problemă pe seama inaugurării recente a librăriei.

În concluzie, deși nu aduce nimic nou conceptului de librărie, Cărturești Carusel are tot ce trebuie pentru a satisface clienții. Este un loc ce merită măcar o șansă datorită ideii din spatele său și a clădirii interesante din aproape toate punctele de vedere. Popularitatea sa curentă ne asigură că va rămâne o atracție în rândul librăriilor pentru multă vreme și sperăm ca în viitor să ne facem multe amintiri frumoase acolo.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *