[fsn_row][fsn_column width=”12″ margin=”{#fsnquot;right#fsnquot;:#fsnquot;16px#fsnquot;,#fsnquot;left#fsnquot;:#fsnquot;15px#fsnquot;}” font_size=”16px” column_style=”light”][fsn_text]
Poți scrie o carte într-o lună? Aceasta este și întrebarea lansată de provocarea NaNoWriMo.
Noiembrie este cunoscută, printre scriitorii și amatorii de toate vârstele ce sunt pasionați de scrierea creativă, drept luna nopților nedormite și a otrăvirii cu cantități industriale de cafea. Este imposibil să nu fi auzit lumea plângându-se de cât de oribil de greu este să scrii sau lăudându-se cu viitorul lor proiect în această perioadă, dacă urmărești book bloggeri sau booktuberi. Pe Twitter, feed-ul mi-a fost deja inundat de planuri și mesaje încurajatoare de genul „Just Keep Going” încă din luna octombrie.
Național Novel Writing Month (de aici și prescurtarea), cunoscut și ca maratonul șoarecilor de bibliotecă, are loc în fiecare an în luna noiembrie și este o provocare pentru tinerii scriitori ce vor să își facă debutul în lumea literaturii. Regulile acesteia sunt destul de simple: trebuie să scrii o carte de minim 50 000 de cuvinte într-o lună. Sună destul de ușor nu-i așa? În realitate este mult mai greu decât pare (mai ales când școala și viața socială îți întrerup timpul petrecut singur în peștera ta zisă și cameră).
Acest proiect este o bună oportunitate de a te apuca în sfârșit să pui în pagină (sau în Word, dacă preferi să tastezi) acea idee genială de poveste pe care o tot ai în cap de câteva luni sau să îți exersezi mușchii la scris. Te poți înregistra pe site-ul www.nanowrimo.org pentru a-ți marca progresul și pentru a interacționa cu alți oameni ce iau parte la proiect. Din România sunt deja 66 de „noveliști” inscriși. De asemenea, pe site sunt postate regular, de-a lungul lunii, filmulețe cu sfaturi pentru începători, care te pot ajuta în îmbunătățirea cărții. Nu te lăsa intimidat însă de termenii savanți, important este să scrii o carte care să îți placă ție!
În urma unor astfel de proiecte au fost publicate o mulțime de cărți ce au ajuns pe lista de Bestsellers, printre care și Cinder de Merrisa Meyer (o repovestire a clasicei povești cu Cenușăreasa, însă prințesa este un cyborg). Tot ce îți trebuie este să uiți de procrastinare (să lași telefonul din mână…eventual după ce termini de citit articolul) și să te apuci de scris.
Lasă-ți imaginația să zburde pe câmpii, ia-ți o cafea (sau 15 după pofta inimii și în limita stocul disponibil), niște mâncare, așează-te la calculator (sau în pat) și scrie. Da, la început o să iasă oribil, capitolele nu vor fi prea coerente și o să realizezi când ai terminat și ultima propoziție că personajele tale nici personalitate nu au. Îți garantez că o să vrei să recitești ce ai scris și te vei preface alergic la propria poveste. Nu te da bătut însă! Continuă să scrii și cu timpul ai să progresezi. Nici cei mai mari autori nu pot scoate o carte perfectă și gata de publicare din prima încercare. De aceea aceste provocări sunt atât de populare: sunt o scuză pentru a experimenta, fără a te îngrijora de cât de bine ți-a ieșit. Culmea, gândirea este cantitate peste calitate.
Deci, întrebarea rămane: Poți scrie o carte într-o lună?
Text de Ioana Zamfir
Surse foto: Pexels, erinmorgenstern.com
[/fsn_text][/fsn_column][/fsn_row]