Old and New Christmas


de Sara El Habashi – colaborator
foto: Andrei Lumpan – colaborator foto

„Crăciun fericit! Crăciun fericit!“ erau cuvintele pe care le auzeai cel mai des, spuse cu cea mai mare bucurie de toţi copiii prin anii ’20-’30, în preajma sărbătorilor de iarnă. Spiritul Crăciunului era adus în case de cei mici care mergeau cu pluguşorul, cu sorcova, cu steaua şi vesteau naşterea lui Hristos, iar mirosul de cozonaci şi scorţişoară se simţea la tot pasul.

Ei îşi pregăteau cu vreo două luni înainte scrisoarea pentru Moş Crăciun, care era trimisă la adresa: „Moş Crăciun din cer“. Cei mai norocoşi copii primeau de la Moşu’ haine şi căciuli, paltoane, pantofi, chiar şi ghete, dar pe lângă aceste cadouri, aceştia îşi doreau şi cărţi dintre cele „frumoase şi cu poze“.

Sărbătorile de iarnă erau cele mai aştepate sărbători dintre toate, pentru că aduceau numai bucurie şi voie bună în casele oamenilor, copiii se bucurau de căluţii din lemn şi de păpuşile pe care le găseau sub brad în dimineaţa de Crăciun, colindătorii erau pe la porţi. Era perioada în care tot ce conta era să dăruieşti şi să faci pe cineva drag fericit, până la urmă acesta este adevăratul sens al Crăciunului.

În ziua de azi, sensul s-a cam pierdut, deoarece copiii aşteaptă Crăciunul pentru a primi lucrurile pe care părinţii nu le iau în mod normal, ori fiind prea scumpe, ori fiindcă nu au nevoie. De exemplu, anul acesta cele mai căutate cadouri de Crăciun au fost telefoanele mobile, Ipod-urile şi Ipad-urile, iar printre doritori se găseau copii între 5 şi 16 ani. Colindătorii nu mai sunt în număr atât de mare, cel puţin la oraş, puţine case mai miros a cozonaci proaspeţi, pentru că oamenii preferă să-i cumpere în loc să îi facă, poate din cauza timpului pe care îl solicită prepararea acestora, spiritul Crăciunului nu mai este acelaşi ca pe vremuri, iar atmosfera se schimbă odată cu toate aceste lucruri. Doar prin centrul Bucureştiului, pe la târgurile de Crăciun, atmosfera se mai păstrează cât de cât, cu ajutorul vinului fiert şi a oamenilor agitaţi să cumpere cât mai multe cadouri, dar în rest nu se simte deloc că a venit Crăciunul.

Unde este tot acel entuziasm pe care îl aveam cu toţii înainte de seara de Crăciun, toată dragostea pe care o puneam în alegerea cadourilor, toata energia pozitivă şi spiritul sărbătorilor pe care îl simţeai la fiecare colţ de stradă? Însă printre aceste puncte negative, sunt şi oameni care îşi gasesc un moment de odihnă la masa de Crăciun şi se bucură de această sărbătoare minunată alături de cei dragi, conform vechilor obiceiuri.

Evident că lucrurile nu mai sunt ca înainte, dar sentimentele şi momentele de linişte şi bucurie pe care le aduce Crăciunul sunt aceleaşi.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *