De la filmul „O afacere regală“

De la filmul „O afacere regală“

De la filmul „O afacere regală“

de Carina Diaconu – colaborator
sursa foto: www.cinemagia.ro

Pe 23 decembrie, într-o după-amiază de duminică, la NCRR rulează filmul – cu titlul original- „En kongelig affaere“. Este o producție inedită, regizată de Nikolaj Arcel, cu actori din Danemarca, Suedia și Republica Cehă, care întrunește drama și istoria cu replici ce stârnesc umorul.

Filmul debutează cu Danemarca anilor 1768-1769. Regele țării, Christian al 7-lea (Mikkel Boe Følsgaard) se căsătorește, mai mult din obligație, cu verișoara sa, Caroline Mathilde (Alicia Vikander). Cei doi păstrează aparențele, însă Caroline ajunge, în scurt timp, să îl urască pe Christian pentru comportamentul său, fie brutal, fie imatur, iresponsabil. Totuși, își îndeplinește cea mai înaltă datorie ca regină și naște un băiat, pe nume Frederick, succesor la tron.

La curtea regală sosește Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen), doctorul personal al regelui, un om de rând, dintr-un mic oraș. Acesta are o mare influență asupra lui Christian, pe care îl însoțește permanent. Struensee este un iluminist convins. Scopul său este de a îl determina pe rege să schimbe treptat legile, pentru o țară nouă, lipsită de abuzurile nobilimii, în care țărănimea să fie eliberată de sub sclavie. Astfel, Christian propune noi legi în cadrul comitetului (Parlamentul), care sunt votate și puse în aplicare. Însuși Voltaire îi trimite o scrisoare în care își exprimă admirația pentru această inițiativă.

Curând, membrii comitetului încep să refuze aplicarea altor legi propuse de rege. Este tot mai descurajat de situația lipsită de putere în care se află, până când, condus de un impuls, dizolvă Parlamentul și conduce singur, avându-l ca sfătuitor pe Struensee.

În tot acest timp, Caroline nu are încredere în doctor, însă îi admiră colecția de cărți și le împrumută. În urma discuțiilor și a dorinței comune pentru dezvoltare a țării se îndrăgostesc reciproc. Curând, regina naște al doilea copil, o fată, pe nume Louise Augusta, însă regele crede că este copilul său. Mama regelui începe să bănuiască o relație între Caroline și Struensee și zvonul se răspândește repede. Regele are tot mai des accese de nebunie, iar vestea aceasta este o adevărată lovitură pentru el. Trădarea îl determină să semneze executarea lui Struensee, sub presiunea comitetului ce este repus în funcție. De asemenea, Carolinei i se reterage titlul regal, este despărțită de cei doi copii și alungată să trăiască în exil. Totodată, ideile iluminismului ce începuseră să circule în Danemarca sunt înnăbușite. Situația rămâne aceeași, până cei doi copii, Frederick și Louise, cresc. Devenit rege, Frederick desființează șerbia, țăranii fiind liberi, iar tortura este interzisă. O nouă Danemarcă se ridică pentru a deveni o mare putere.

Filmul, ce a avut premiera pe 9 septembrie, are două premii: Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Mikkel Boe Følsgaard, în rolul regelui Christian al 7-lea, și Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu – Rasmus Heisterberg, Nikolaj Arcel. În câteva cuvinte, este o dramă istorică ce ne transpune în secolul XVIII, în mijlocul luptei pentru putere, un motiv simbol de-a lungul timpului. Cu siguranță merită văzut, deci, înghesuiți-vă să luați bilete!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *