Mos Craciun – nume de cod: Pinguin

Mos craciun, nume de cod pinguin

Mos craciun, nume de cod pinguin

de Ilinca Papari – colaborator
foto: Carina Coman – seminarist foto

A venit Crăciunul şi în fiecare an simt nevoia să spun câteva cuvinte despre această minunată sărbătoare plină de sclipici, artificii, bomboane şi alte minuni.

Pot spune că una dintre chestiile distractive legate de Crăciun, e că Moş Crăciun e mai popular decât sărbătoarea în sine. De ce aşteptăm Crăciunul? Ca să sărbătorim naşterea lui Iisus Hristos. Ca să vină Moş Crăciun să ne aducă daruri.

În Statele Unite, acesta vine cu sania şi cu renii, intră prin horn (dacă există, dacă nu există… bine e să existe) mănâncă prăjiturile, bea laptele şi lasă cadourile sub brad.

În Rusia este însoţit de Albă-ca-Zăpada, ceea ce mi se pare foarte original. Îmi şi imaginez ce răspunde un copil din Rusia de Crăciun: „O aştept pe tanti Albă-ca-Zăpada să îmi aducă jucării“. Cu piticii ce se întâmplă? Călare pe reni?

Când se duce în Olanda, se pare că îşi lasă renii la păscut pe vreo câmpie şi îşi ia un cal alb să aducă cadouri (sacul e în spinare, presupun). Un fel de Prince Charming, mai bătrân, mai cărunt, mai durduliu şi cu obrajii roşii. Deja ne îndepărtăm de la clasica imagine a lui Moş Crăciun.

Să nu uităm că australienii şi-l imaginează venind pe o placă de surf.

Ei bine, dacă e Moş Crăciun, de ce nu e la fel peste tot? Începe să îmi pară rău că trăiesc în România şi din această cauză Moş Crăciun este doar un bătrân banal, supraponderal cu obrajii roşii care aşteaptă să îi cânţi colinde pentru jucării şi care emană fericire şi jovialitate.

Oricum am observat de ceva vreme că, în perioada Crăciunului, oriunde m-aş duce, mă lovesc de Moş Crăciun. Jocuri cu Moş Crăciun, jucării cu Moş Crăciun, şerveţele, tricouri, căni cu Moş Crăciun, mâncare cu Moş Crăciun, cărţi cu Moş Crăciun, cântece cu Moş Crăciun. Nu poţi să cumperi o ciocolată fără să descoperi că până şi aceasta e în formă de Moş Crăciun. Cât de sadic, să muşti din Moş Crăciun…

Până şi pe sticlele de bere undeva există un Moş Crăciun cu tot cu sanie. Vor să zică cumva că el mână renii sub influenţa alcoolului?! De asta are obrajii roşii? Mi-a fost distrusă inocenţa! Este incredibil cum în preajma sărbătorilor totul se învârte în jurul acestui îndesat îmbrăcat în costum roşu. Imaginea unui Moş Crăciun care funcţionează pe bază de rachiu şi plăcinte, ca să aducă cadouri, nu este prea potrivită pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos.

În concluzie, americanii au un Moş Crăciun care mănâncă prăjiturele, australienii au un Moş Crăciun care face surf, ruşii au un Moş Crăciun desprins din basme şi noi avem un Moş Crăciun care apare până şi pe sticlele de bere.
Până la urmă, fiecare cu originalitatea lui. Scopul este să primim cadouri. Că, doar, nu-i aşa, de asta iubim noi Crăciunul.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *