Ghid de cumparare laptop

Ghid de cumparare laptop

Ghid de cumparare laptop

de Băcioiu Florentina – seminarist
foto:Roxana Leocovici – fotoreporter

Achiziţionarea unui laptop este o investiţie importantă pe termen lung şi destul de costisitoare, mai ales în lipsa unei documentaţii serioase înainte de a vă decide asupra unui model anume. Este indicat să ştiţi de la început în ce scop îl veţi folosi, pentru a căuta caracteristicile de care aveţi nevoie.

Primul lucru care trebuie stabilit este bugetul de care dispuneţi. Vă va uşura mult căutarea şi, în acelaşi timp, vă va ajuta să urmăriţi raportul calitate-preţ, pe care recomand să nu îl neglijaţi. Cu alte cuvinte, idealul este să cumpăraţi produsul cu cea mai bună configuraţie care se încadrează în preţul pe care sunteţi dispuşi să îl plătiţi.

Configuraţia unui laptop cuprinde principalele sale componente şi o scurtă descriere a lor, pentru a vă informa cu privire la performanţa produsului. Memoria RAM, procesorul, HDD-ul, placa video, dar şi calitatea ecranului, autonomia şi greutatea laptopului sunt elementele cărora trebuie să le acordaţi importanţă pentru a face alegera potrivită. În principiu, producătorii nu mint în aceste specificaţii, însă trebuie să ştiţi care sunt componentele în care întradevăr merită să investiţi şi să le depistaţi pe cele care ţin numai de marketing.

Memoria RAM
Este cea mai importantă componentă în acest moment, aplicaţiile (inclusiv sistemul de operare) fiind foarte flămânde după aceasta. Cantinatea contează în acest caz, aşadar căutaţi modele având 4 GB sau chiar mai mult. Luaţi în considerare, însă, că preţurile sar foarte mult pentru fiecare GB RAM în plus!

Procesorul (CPU)
AMD sau Intel? Lupta de pe piaţa procesoarelor se dă la ora actuală între cele două mari companii producătoare, dar Intel deţine de departe supremaţia. Deşi sunt mai scumpe, personal recomand Intel. Este o investiţie care merită deoarece procesorul este poate cea mai rezistentă piesă a laptopului, este ultima care ar putea ceda. Mai mult decât atat, procesorul nu se schimbă, aşadar este bine să anticipaţi de la început nevoile pe care le aveţi.

Modelul şi frecvenţa procesorului sunt cele pe care trebuie să le urmăriţi. De exemplu, în 2011 a fost lansat Intel Core i7 (care face parte din ultima generaţie), dar un i5 sau i3 sunt mai mult decât suficiente pentru un utilizator mediu. Frecvenţa este proporţională cu viteza la care se lucrează, iar un avantaj al modelelor menţionate este faptul că pot creşte frecvenţa de bază (de 2.30 Ghz, de exemplu) în funcţie de nevoi.

Hard disk-ul
Este componenta pe care se stochează toate datele şi programele folosite. Prin urmare, contează capacitatea lui, dar şi viteza de scriere/ citire a datelor. Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât este mai performant.

Placa video
Trebuie să ştiţi că ea poate fi de două tipuri: integrată sau neintegrată (dedicată). Prima se „hrăneşte“ din memoria RAM, iar cea din urmă este independentă, având o memorie proprie (1-4 GB). Pentru gameri sau cei care fac grafică, editează fotografii sau videoclipuri ideală este cea dedicată, însă asta implică şi costuri mai mari.

Am lăsat la sfârşit calitatea ecranului, autonomia şi greutatea laptopului. Acestea trebuie alese în funcţie de mediul în care utilizaţi laptopul. Alegeţi un ecran glossy, pentru un aspect mai plăcut şi culori mai vii, dacă lucraţi întrun spaţiu închis, însă pentru spaţiile puternic luminate sau afară optaţi pentru unul mat.

Cât priveşte rezoluţia, ea este, în principiu, una standard de 1366×768, deci nu prea aveţi de ales (cel puţin în România). Autonomia bateriei trebuie să fie mare (cel puţin 4-5 ore) dacă nu aveţi acces la o sursă de curent în orice moment al zilei, iar greutatea laptopului trebuie să fie cât mai mică – 2,5-2,6 kg, pentru a fi mai comod să îl purtaţi oriunde mergeţi.

În încheiere, vreau să menţionez că acest articol se doreşte a fi un punct de plecare, nicidecum nu este suficient pentru a lua decizia finală în alegerea unui model de laptop. Vă recomand să consultaţi mai multe surse: vizitaţi site-urile şi magazinele de specialitate pentru a vă face o idee generală a pieţei actuale, cereţi o părere prietenilor cunoscători în domeniu şi urmăriţi o perioadă ofertele care apar, pentru a economisi bani.

Recommended Articles

7 Comments

  1. Sau:
    Pasul 1: Strange multi bani
    Pasul 2: Cumpara un Alienware

  2. Primul criteriu in alegerea unui laptop este memoria? Vai ce articol prost….Un upgrade la memorie costa vreo 50-100 lei depinde de ce vrei, iar cel mai probabil manualul utilizatorului iti arata in detaliu cum se face smecheria asta… Iar legat de procesor, de ce ma rog recomanzi intel? Era o idee sa spui ca intel are x avantaje si y dezavantaje fata de amd, daca tot e ghid…

    1. Bine punctat Pateule 🙂 Florentinaaaaa! Ce zici acum?

  3. Nu eram la curent cu comentariile articolului, scuzati intarzierea raspunsului. Ordinea in care am vorbit despre componente nu este un top, si nici nu am afirmat ca “primul criteriu in alegerea unui laptop este memoria”. Inca de la inceput am specificat ca depinde de scopul in care veti utiliza laptopul. Ca se pot face upgrade-uri, este evident. Dar doar nu te duci sa iti cumperi o bluza si dupaia fugi cu ea repede la croitoreasa sa o retusezi, nu? Eu am vorbit despre o configuratie decenta inca nu la inceput, la un pret rezonabil. Dupa aceea poti sa il tunezi cum vrei:).
    In legatura cu procesorul, am specificat ca “personal” recomand, aici fiind o nota de subiectivitate. Este o alegere personala, poate ca acum m-as fi abtinut sa adaug asta in articol, mai ales ca nu doresc fac nicio reclama.
    De asemenea, multumesc despre ideea de a scrie despre avantaje si dezavantaje intre intel si amd. Cand am scris articolul nu am vrut sa intru in aceste detalii de teama de a nu ma lungi, insa intradevar chestia asta poate face subiectul unui articol de sine statator.

  4. P.S: De asemenea, multumesc PENTRU idee, nu despre idee:). Greseala mea.

  5. Ba sunteti prosti de duduiti sa mor eu! Coae Stergeti cacatu asta ca nu e bun de nimic

  6. Florentina Bacioiu

    Multumesc pentru feedback. Dupa exprimare, trebuie sa fi o persoana foarte sigura pe cunostintele ei:). M-ar interesa mai multe amanunte, poti sa iti argumentezi parerea?
    De asemenea, sunt curioasa cu cine stau de vorba, nu cred ca este o problema pentru tine daca iti lasi si numele, corect?
    PS: Am dubii ca intelegi anumite subtilitati, asa ca iti voi spune direct: comentariul tau este foarte jignitoar, lipsit de bun simt si nu prea te pune intr-o lumina foarte buna. Ori tu vrei sa ne demonstrezi ca esti o persoana net superioara “prostilor” care scriu articole pe aici, nu?:)
    O zi buna, si astept un raspuns cand chiar ai ceva de spus si stii sa o faci constructiv. Altfel nu te obosi, ne pierdem timpul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *