Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza“

Liceu Bucuresti Alexandru Ion Cuza

licceul meu tp50

de Irina Brătan – Redactor
foto: Daniel Pica – colaborator foto

Situat pe Aleea Barajul Dunării nr. 5, paralel cu o piaţă suficient de mare pentru a găsi acolo orice vrei, se află Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza“.

Are o vechime de peste 44 ani, când a apărut sub denumirea de „Liceul de Cultură Generală nr. 43“. Ulterior, între ’77 şi ’90, s-a numit „Liceul de Matematică-Fizică nr. 3“. Pe scurt, MF3… sau faimosul MF3, în care s-a filmat „Liceenii“.

licceul meu tp50


Liceul îi poartă numele celui care a unit Principatele Române. Iar dintre toate reformele pe care Cuza le-a dat, amintesc Legea Educaţiei (1864), prin care educaţia publică a devenit obligatorie şi gratuită.

Lăsând datele istorice la o parte, să trecem la chestii de organizare. Există patru clase de mate-info (una intensiv info, două intensiv engleză şi trei simple) şi o clasă de filologie/ socio-umane (una un an, alta un an). Elevii au ocazia unui opţional de japoneză (o oră pe săptămână). Şiii, băăăi! Avem uniformă! Nimeni nu intră în şcoală fără bluză albă. Param-pam!

Liceul dispune de patru laboratoare de informatică, câte unul de engleză, chimie, fizică şi biologie; de o sală de festivităţi micuţă şi de una de sport. Cuziştii au la-ndemână un cabinet medical (chiar dacă majoritatea nici nu-l consideră existent – nu-i problemă, s-a inventat ambulanţa) şi o bibliotecă cu peste 34.000 volume (şi o bibliotecară foarte amabilă.)

licceul meu tp50


Dacă eşti înnebunit după actorie, să ştii că avem cea mai tare trupă de teatru – OKAUA! Oamenii ăştia, de-a lungul timpului, au obţinut nenumărate premii. Şi poate-ai auzit şi de profesorii coordonatori Gabriela Bobeş şi Ionuţ Popescu. Dacă te interesează rezultatele lor, precum şi membrii trupei sau orice altceva, vezi www.okaua.blogspot.com.

Dacă în schimb îţi place sportul, avem echipe de volei (fete+băieţi) şi baschet (băieţi). Ambele echipe masculine sunt spaima haiducilor. Tot au rezultate în competiţii importante. De altfel, se mai fac la noi în liceu şi cursuri de karate.

În fiecare an, cum lumea s-a obişnuit, se ţine un bal al bobocilor. Organizatorii sunt câţiva elevi ai liceului şi un prof coordonator. Ce se poate spune este că uneori balurile au fost super reuşite, iar alteori… au cam lăsat de dorit! Cert este că, trecând peste nemulţumiri, munca celor care s-au ocupat a fost mereu apreciată.

Şi cum nu se putea altfel, în fiecare vară elevii din clasele mai mari sau absolvenţii organizează întâlniri cu boboceii, unde aceştia se cunosc şi socializează între ei. Tradiţia este să se meargă în fostul parc I.O.R. (devenit „Alexandru Ioan Cuza“).

Hai acum să trecem la picanterii! Vrei să chiuleşti, vrei să te refugiezi undeva înainte sau după ore? Dacă da, am să-ţi fac un tur al împrejurimilor. La 5 minute de liceu, pe la capătul liniei 335 (ş.a.), şade mândră o bodegă unde poţi să savurezi liniştit un suc de roşii.

licceul meu tp50


Dacă în schimb o apuci spre Diham, ai să te opreşti probabil într-o cafenea colorată, numai bună de chill-uit. Este perfectă pentru un pierde-vară însetat sau flămând.

Şi, desigur, mulţi cuzişti de-ai noştri freacă duda printr-un pub de la Gloria, aflat în imediată apropiere de liceul Benjamin. Pe vreme călduţă este o atmosferă perfectă, atunci când stai până-n noapte pe-o bancă ce se bâţâie, la o bârfă cu prietenii.

OK, ne „simtem“ bine, ne petrecem, dar până la un punct! Adică până când profii îşi spun cuvântul. 🙂 Adevărul e că lecţiile îţi sunt predate bine, dar la majoritatea materiilor trebuie să înveţi pe rupte. Şi aici se aplică binişor vorba aceea: „10 este nota profesorului“ (şi a elevului viclean).

Perfecţi nu suntem! Avem calităţi din plin, dar defecte cel puţin la fel de multe. În schimb suntem cea mai mare familie posibilă!

licceul meu tp50

Recommended Articles

22 Comments

 1. -_-” wtf is this? pe scurt fara sa luati in considerare toate tampeniile. . . e cel mai tare liceu si . !

 2. Am terminat liceul acum ceva timp, da’ ce pot sa zic… it was the time of my life.

 3. In primul rand, elevul de clasa a7a care a scris acest articol, daca intr-adevar vroia sa promoveze imaginea liceului, nu o facea in limbajul acesta ce denota simpla mediocritate. Nu ma intereseaza care este tinta de audienta a acestei reviste, dar un articol se scrie pe baza unor reguli si respecta un anumit ton semi-formal. Un astfel de ton de asemenea ar fii apelat si la parinti ce ar fii considerat liceul ca punct de pornire pentru viitorul copiilor lor, inspirandu-le profesionalism.

  Dar, in fine, poate definitia Liceului Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, Bucuresti este intr-adevar mediocritatea.

  1. Ce te face sa crezi ca trebuia sa am un limbaj “semi-formal” scriind despre un liceu? Cine crezi ca il citea pana la capat fara sa moara cu capul pe tastatura? :)):) Acum pe bune… te cam pierzi in cuvinte ca “mediocritate”.
   Nu-ti convine, n-ai decat sa dai search pe Google si sunt 90% sigura ca-ti gasesti acolo articole despre liceu berechet. 😛

   P.S.: Eu nu scriu pentru parinti, imi pare rau. Iar in ziua de azi, sunt o groaza de elevi care-si aleg singuri liceul (parintii doar dandu-si cu parerea) – vorbesti doar din prisma ta de idei. 🙂

 4. Există patru clase de mate-info (una intensiv info, două intensiv engleză şi trei simple)

  cum dracu a-ti trecut voi la matematica nu stiu ca la mine unu+doi+trei=sase si nu patru

  1. zzzz, cum ai trecut tu la romana cu “a-ti”? :-s

  2. @ zzzz, esti paralel/a cu limba romana cum e redactorul cu pricina cu matematica. Da’ macar ea are o scuza, e la liceu, o fi fost obosita, s-a grabit etc. Tu doar te faci de ras mai rau cand nu stii sa scrii si sa vorbesti in propria-ti limba :)))

 5. Cei mai frumosi ani in Cuza au fost<3

 6. adevarul e ca am scris tot articolul pe la 3 noaptea (tipic mie). si-n orice caz, am vazut si eu greala aseara, dar asta e – prea tarziu. 😛

  1. asta era pentru “zzzz” 😀

 7. Au contraire! Notele se iau super usor la majoritatea materiilor. Unii profi (stim noi care) sunt cam exagerati, dar asta e! Avem si profi super! En fin, un articol reusit, dar puteai baga mai multe detalii.

 8. apropo a-ti auzit de ungureanu lucia profesoara de matematica in cuza ca mi-a predat mie in clasa 8a .. apropo superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr liceu cuza .

  1. da, am auzit… am avut-o eu profa pana anul asta, ca-s la filo si nu mai fac mate de acum. 😀
   si scuze ca-ti raspund cu intarziere

 9. Imi place foarte tare cum se spune in ce oras e liceul asta, pentru cine n-o fi din Bucuresti.

  1. liceele despre care am scris noi in rubrica asta de principiu sunt licee din bucuresti. 🙂 dar o sa tin cont de remarca ta.

 10. nu e scoala mea dar e frumoasa

  1. ma bucur ca-ti place 🙂

 11. abia astept,am intrat in cuza,sunt boboaca si pana acum mi se pare super,adica in afara de noile bobocite cu fite cei mari mi se par foarte ok,nevermind,sper ca voi avea parte de cei mai frumosi 4 ani din viata mea 😀

  1. stai linistita, fite sunt printre toti… mici, mari. si oricum, nu ti-ai cunoscut inca toti colegii, asa ca fi optimista! :>

 12. Liceul are uniforma?

Leave a Reply

Your email address will not be published.