Liceul meu – Colegiul National „Cantemir Voda“

Liceul meu: Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“Liceul meu: Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“

Liceul meu: Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“Liceul meu: Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“

de Ioana Miclea – seminarist
foto: Robert Stoica – seminarist foto

Pus parcă strategic pe strada Viitorului, la numărul 60, Colegiul Naţional „Cantermir Vodă“ reprezintă şi din punct de vedere arhitectural, dar şi educaţional, o instuţie impunătoare.

Având o istorie de peste o sută de ani, clădirea liceului a fost declarată monument istoric încă din 1992, datorită stilului arhitectural deosebit pe care îl are.

Liceul meu: Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“

În spatele uşilor grele de lemn se află un liceu care se poate lăuda cu o istorie inedită şi cu profesori plini de idei inovatoare. Pe noi ne-a îndrumat prin liceu domnul Crăciun Ionuţ, profesor de română şi coordonatorul clubului de debate „Cantemir dezbate“.

Oferindu-ne un tur rapid, am putut observa, la subsol, cantina (aflată în plin proces de împodobire) şi graffiti-ul creat de elevi pe un perete de la subsol, neterminat, însă. Ieşind în curtea din spate a liceului, profesorul ne-a arătat biblioteca, aflată în renovare şi totodată ne-a destăinuit una dintre pedepsele aplicate copiilor problematici: cei aflaţi în pragul exmatriculării vin aici să aşeze cărţile pe rafturi.

Liceul meu: Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“

Holurile lungi şi întortocheate ne-au plimbat pe lângă „after-school“-ul copiilor de clasa a V-a, pe lângă biblioteca digitală („Cu toate acestea, nici un elev nu o prea frecventează“, a adăugat profesorul) şi chiar până la locul de chiulit al elevilor – un loc amenajat la mansardă, lângă clasele de informatică, care dispune chiar şi de canapele şi bonus: nu are camere de luat vederi.

Liceul meu: Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“

Şi cine spune că liceul Cantemir nu are iniţiativă, se înşeală! Pe lângă ziua şcolii, care se desfăşoară în fiecare an pe 26 octombrie, colegiul demarează şi promovează foarte mult proiecte cum ar fi: „Festivalul Naţional de Arte pentru liceeni LicArt“, coordonat de un profesor din liceu, Proiectul Comenius „Citizen of CARE-LAND“, clubul de discutii „Eu sunt…! “ şi realizarea revistei liceului, „Inorogul“.

Liceul meu: Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“

După un asemenea tur, nu e de mirare că până şi noi am fi vrut să ne mutăm în acest liceu!

Recommended Articles

11 Comments

 1. Andreea Grigore

  Avem biblioteca digitala??? Sa stii ca noua ni se cer poze la “Ed artistica” si nu stim pentru ce le dam si unde se duc pozele alea in eventualitatea in care profesoara ni le ia. Nu recomand liceul asta nimanui, nimanui nu ii pasa de ceea ce se intampla in scoala (directorul) si doar ni se cersesc bani pentru investitii in lucruri pe care nu le vedem.

 2. Andreea Grigore

  Plus, profesorii nu au absolut nicio initiativa. Aa, ba au! Descopera mereu modalitati noi de a pleca mai devreme, de a veni mai tarziu.

  Iar cantina e in “plin proces de impodobire” de doi ani. Directorul se lauda la fiecare inceput de an cu cantina lui si abia anul asta scolar a fost data in folosinta.

  1. Stai sa-ti zic de cand e aia cu cantina…
   Am un pretenas care e in anul 2 la facultate. Cand a intrat in Cantemir, prima sedinta directorul vorbea de cantina.

  2. https://www.youtube.com/watch?v=g5zwxAvergI

   la asta te referi…?
   las’ ca-ti trece, e mostenirea alor tai, nu fi rau…

 3. Anul trecut am terminat acest liceu…nu ii recomand nimanui sa mearga acolo, toti isi baga picioarele in voi si directorul e corupt si o sa va ceara bani pt orice, de la cea mai mica absenta la faptul ca ati intarziat la ore, el va cere bani sau favoruri….are si parti amuzante, adica faptul ca daca nu ai tu initiativa, toti te vor lasa in pace…eu nu am facut tema la matematica niciodata in 4 ani de liceu…problema totusi e ca in a 12-a tre sa recuperati singuri pt BAC, intrucat profii vostri sunt 99% incapabili…Insa e genul de liceu care iti permite sa ai timp liber (uneori prea mult)…a, si inca ceva, sunt foarte, foarte multi baieti :))

  1. ai dreptate…
   mostenire comunista, am terminat in ’73, toti te lasau corijent si-ti bagau pe gat meditatii sau sa le cumperi cartile etc…
   regret si astazi, dupa 50 de ani si dupa 40 de ani in USA ca am facut scoala romaneasca. ca m-am nascut in romania, ca stiu limba romana…
   am pastrat limba ca sa fac lobby antiromanesc!…
   este singura mea razbunare reala, acceptabila si conform First Amendment…:)

 4. E un liceu jalnic cu un director hoț. Noroc că mai există câțiva profesori mai faini, care chiar fac treabă. În rest… chiar nu înțeleg de ce este într-un anume “top” liceul ăsta.

  Am petrecut acolo 3 ani.

 5. Esti un prost. Sunt copii care se bat ca sa ajunga la acest liceu boule si da chiar este in top. Liceul asta este unul adevarat care chiar merita, pe buna dreptate un loc in top. In caz ca nu stiai este un liceu care este cautat. Este genul de licee din capitala in care chiar se face carte si colectivul este super fain. Daca te simteai asa de nemultumit de el de ce nu te-ai mutat?

 6. Anda Călugăreanu vorbeşte despre ce înseamnă să începi, dar mai ales să continui. „Îmi aduc aminte de anul 1956, când am debutat pe scena Liceului «Dimitrie Cantemir», în feeria tinereţii în freamăt, şi-am lansat cunoscutul şlagăr (n.r. – fredonează): «Mi s-a spart păpuşica!/ Ce mă fac, mititica?». Şi-apoi a urmat, în anul 1957, prima apariţie la televiziune. Am fost selecţionată de regizoarea Letiţia Popa să apar într-o emisiune pentru cei mici, să prezint cărţi pentru copii. Apoi, următoarea emisie de televiziune a fost în anul 1965, pe 7 februarie, într-o emisiune tot pentru tinereţe. Cu câteva săptămâni înainte de această apariţie făcusem figuraţie la emisiunea lui Constantin Drăghici. Dar nu-i nimic! După aceea au urmat emisiuni de televiziune, filme, înregistrări, concerte, turnee în ţară şi în străinătate.“

  Sunt promotia 1973…
  Salutari din Florida unde locuiesc din 1980…
  Florida, SUA!…

 7. https://www.youtube.com/watch?v=g5zwxAvergI

  la asta te referi…?
  las’ ca-ti trece, e mostenirea alor tai, nu fi rau…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *