Liceul Meu: Madgearu

madgearu

de Cosmin Ciortan şi Alexandra Dicieanu – colaboratori
foto: Ion Mateş – colaborator foto

Cum intri pe uşa Colegiului Economic „Virgil Madgearu“ (CEVM), îţi poţi da seama negreşit că oamenii din acest liceu ţin la istoria lor. Pe pereţii holului principal poţi găsi diferite plăcuţe aurite care ilustrează toate persoanele care au deţinut funcţia de director al liceului, şefii de promoţie din fiecare an, respectiv profesorii care au predat în CEVM.

Vorbind de istorie, liceul şi-a început existenţa în septembrie 1966, cu doar trei clase şi trei profesori la activ. Din acel an şi până în prezent, liceul a avut mai multe denumiri, printre care amintim Liceul Economic al Sfatului Popular al Oraşului Bucureşti, Liceul Economic nr. 1, Liceul Economic şi de Drept Administrativ şi Liceul Economic „Virgil Madgearu“. Denumirea oficială, pe care liceul o poartă şi astăzi, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, a fost dată în anul 2001.

Dar al cui nume îl poartă liceul cu atâta mândrie? Virgil Madgearu a fost un important sociolog, economist şi politician român, acesta fiind un principal teoretician şi membru proeminent al Partidului Ţărănesc. A fost ales în patru ocazii diferite ministru de finanţe, având şi o importantă activitate ca eseist şi jurnalist. În 1940 a fost asasinat de un comando legionar, fiind pedepsit pentru poziţiile sale antifasciste. După moarte a fost ales membru al Academiei Române.

madgearu

Totuşi, să ne întoarcem la liceu. CEVM poate fi găsit pe Bulevardul Dacia nr. 34, la doar o aruncătură de băţ de Piaţa Romană. Având şi o staţie de autobuz chiar în faţa intrării principale, accesul către liceu se face fără dificultăţi.

Madgearu stă mândru, înconjurat de porţi impunătoare, primind elevii, profesorii sau alţi invitaţi într-o atmosferă călduroasă. Clasele au un aspect modern, în fiecare dintre acestea existând un calculator şi retroproiector, pregătite pentru uşurarea lecţiilor şi transmiterea mai uşoară a mesajului şi informaţiei în timpul orelor.

madgearu

Liceul dispune de laboratoare de fizică, chimie, geografie, biologie, istorie, limbi străine, informatică (două cabinete), respectiv de o sală AEL, corespunzător echipate. De asemenea, în liceu emite o staţie de radio proprie. Biblioteca este bogată în volume de literatură, atlase şcolare sau alte cărţi de care elevii liceului au nevoie. Iar dacă în pauză (sau chiar în timpul orei) ţi se face foame de la atâta studiu, vei găsi mereu în liceu un chioşc deschis care să te ajute în această privinţă.

Cât despre rezultatele liceului… sunt destule! Madgearu acoperă, în cadrul olimpiadelor şi concursurilor, aproape toate domeniile studiate. Special pentru aceste competiţii, liceul a încorporat firme de exerciţiu care susţin elevii şi îi ajută în jurnalul lor de studiu şi pregătire. Târgurile internaţionale la care au participat aceste firme de exerciţiu s-au soldat cu premii pentru liceeni cu rezultate impresionante şi călătorii în New York, Praga, Zagreb şi Salzburg (cu ocazia participării la concursuri).

madgearu

Olimpici pe ţară la chimie sunt Cotea Lavinia, Mazlum Alexandra şi Matei Cătălină, iar la matematică Dobre Ioana, Circu Iuliana şi Ene Alina.
În plus, ca să vedeţi că Madgearu nu este numai despre învăţătura (deşi se pune într-adevăr mare preţ pe ea), liceenii noştri de aici se pot înscrie în echipa de fotbal, baschet, cros, tenis de masă, volei (pentru ambele sexe), handbal, înot şi chiar atletism.

Elevii sunt şi originali şi creativi, implicându-se într-un proiect european numit „Cetăţean activ al statului român, cetăţean european“, astfel stabilind pe cale democratică ierarhia claselor (prefect, primar, vicepreşedinte şi preşedinte – calitate ocupată de diriginte).

madgearu

Găsim, deci, un mediu mai mult decât primitor şi confortabil, care reuşeşte să relaxeze elevii (prin activitate fizică, prin tabere de schi sau de distracţie sau excursii gratuite pentru olimpici), şi totuşi îi împinge către performanţă şi muncă.

Doamna profesoară Dima Lorena spune despre liceenii din Madgearu: „Mi se par extraordinari, am predat şi în alte licee, dar Madgearu e Madgearu. (…) Deşi unii au o situaţie financiară bună, au cei 7 ani de acasă.“
Bineînţeles, în spatele acestor acţiuni stau şi profesorii bine pregătiţi, competenţi, mulţi dintre aceştia implicându-se personal în formarea şi pregătirea elevilor, muncind şi aceştia pentru rezultatele obţinute. Dăm, în acest liceu, peste nu mai puţin de 12 profesori care au publicat cărţi şcolare, inclusiv d-na. director Ionescu Roxana Carmen.

madgearu

Şi, deci, are Madgearu cu ce se mândri?! Are!
Tot aşa, Madgearule!

Recommended Articles

15 Comments

  1. ce frumoasa e ultima fotografiiiie.

  2. Ion Mates e foarte talentat 🙂

    1. Ne mandrim cu el 😀

    2. Nu uita de cei care au scris articolul. 😀

  3. atatea laude 8->

  4. Imi place foarte mult acest liceu:Xsunt doar a8a si m-am gandit sa intru in aces liceu:X:ximi doresc foarte mult acest lucru:Xsi chiar are cu ce se lauda cest liceu:Xsi legat de calatorii stiu ca se poate merge si in Grecia daca participam la olimpiade:X:Xin fine acest liceu este cu adevarat minunat:X:X

  5. As vrea sa stiu unde as putea gasi web-site or arhiva a Liceului intre anii 1973-1977.
    Exista un site unde ne putem inregistra si sa ne regasim cu colegii nostrii?
    Actualmente locuiesc in Canada si mi-ar face o deosebita placere sa imi regasesc colegii.
    Daca ati putea sa-mi raspundeti v-as ramine extrem de indatorata. Mii de multumiri pentru timpul acordat.
    Gabriela

    1. Va recomand sa cautati pe siteul oficial informatiile pe care le cautati: https://www.madgearu.ro/ . Si daca nu, atunci contactati liceul pe email sau la telefon.

  6. liceul e misto…da nu-i mai misto ca in Calinescu…sincer…Madgearu e templul d fite si arfe ale adolescentiilor d bani gata:D

    1. Multe licee sunt de fitze, in special cele “centrale”, totusi, nu cred ca Madgearu e mai prejos decat Calinescu.

      1. Total deacord:). Madgearu impreuna cu elevii acestui liceu si-au format o imagine de fite, arfe, fiugri, etc. Nu am fost inca personal prin acest liceu dar prin alte licee .. renumele asta il are:).

  7. Fiecare liceu are “copiii lui de bani gata” sau scursuri. Dar de aici pana la a spune ca Madgearu e templu de fite si arfe… Ce gasesti in Madgearu gasesti in toate liceele. Ce avem in plus? Inventitivate.. inteligenta.. dorinta de a arata ca putem.

  8. Salutare … data viitoare cand mai treceti prin CEVM va propun sa faceti un articol despre revista dar si radioul liceului “Madgearu FM” de care ma ocup. Radioul in liceu este o idee geniala ,dar din pacate putine sunt liceele in care s-a si pus in practica aceasta idee,deci putem promova acest concept . Va mai asteptam prin CEVM!

  9. Rucsandra Atanasiu Pratz

    pentru foștii elevi ai liceului SADOVEANU dintre 1965 și 1975 am creat un grup pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/SADOVEANU/ la care te poți alătura dacă vrei !

  10. Voi glumiti? Prea ridicati liceul asta in slavi. e un cacat de liceu. A TREBUIT SA IMI BAG MEDITATII ca sa am si eu sanse sa iau bacu anu’ asta asa DE BUN e liceul asta. PROFA DE ROMANA MA PUNEA SA FAC ZMEE LA ORE. daca asta e normal aveti toata placerea sa intrati in acest liceu♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *