Liceul Teoretic “Jean Monnet”

Liceul Teoretic "Jean Monnet"


Liceul Teoretic "Jean Monnet"

de Andreea Raluca Enescu – colaborator
foto: Sergiu Mitrescu – colaborator foto

Prima oară când m-a întrebat cineva cum este Liceul Teoretic „Jean Monnet“ am stat puţin, am procesat şi am început cât se poate de apoteotic cu „păi…“ şi… „e roz“.

Am trecut şi prin vremuri mai bune şi mai rele… Îmi amintesc ce făceau colegii mei într-a şasea: lucruri precum demontat uşa de la dulăpiorul catedrei şi aruncat pe geam respectiva bucată de lemn erau banale. Devenea nasol atunci când aceasta trecea la câţiva centimetri distanţă de ţeasta vreunui profesor. Şi mai nasol era ce se întâmpla după. Dar nu conta, căci, în final, important era amuzamentul provocat de aruncarea diverselor chestii pe geam. S-au mai schimbat unele, altele de atunci, cum ar fi existenţa uniformelor – încă de anul trecut s-au dus lupte seculare între direcţiune şi elevi pe tema aceasta. Iar din câte se vede, elevii au început să piardă teren în ceea ce priveşte propria opinie asupra ţinutei şcolare. Părerile sunt împărţite: unii s-au obişnuit, nu prea le mai pasă; alţii, însă, sunt gata să declare război.


Liceul Teoretic "Jean Monnet"

La exterior: o clădire cu două etaje, împărţită în două corpuri. O curte cu un teren de fotbal, de baschet, o masă de ping-pong şi încă o curte interioară. Hmmm, curtea interioară… era o vreme când, în pauze, era împânzită cu elevi fumând, care şedeau, desigur, cu o acurateţe incredibilă fix sub afişul cu „NU FUMAŢI!“. Chioşcul cel de toate zilele – la care în fiecare pauză se formează câte o îmbulzeală generală – nu te lasă la greu. Deşi, dacă eşti slab de înger şi n-ai curajul să dai câteva coate, nu numai că vei ajunge în clasă pe la jumătatea orei (depinde la ce etaj este situată clasa), dar rămâi şi fără sandviş cu salam.

La interior: holuri curate, pe o parte ferestre cu gratii, pe cealaltă uşi albe de termopan (cu gemuleţ). Mai e câte un smart-board pe ici pe colo, câte o cameră de filmat. În rest, clasicele table negre, care duc la clasicele scenarii de genul „Oh, shit, n-avem cretă! OH, SHIT, MATE!“ Clasele sunt destul de curate (doar dacă nu cumva înveţi după-amiaza şi în clasa ta sunt dimineaţa unii de a 7-a sau a 8-a care se bat cu şuncă din sandvişuri, cutii de iaurt şi alte cele).
Două laboratoare de info, câte unul de bio, fizică şi chimie, o sală de sport şi una de festivităţi, de curând renovată. Sala de festivităţi găzduieşte în fiecare an festivalul de teatru al liceului, care, începând cu anul trecut, a devenit o competiţie interşcolară, pe cel de muzică şi de dans, ca şi diverse concursuri şi olimpiade.


Liceul Teoretic "Jean Monnet"

Nu ne lăudăm numai cu participarea la concursuri, în liceu cât şi în afara acestuia, dar şi cu rezultate bune. Am obţinut până acum premii onorabile la concursuri precum „Arhimede“, „LuminaMath“, „The National Public Speaking Competition“, „Evaluare în educaţie“, dar şi la olimpiade. Jean al lu’ Monnet nu e un liceu compus în totalitate din elevii care îi dau bine cunoscuta reputaţie, ci şi din olimpici şi sportivi de performanţă.

Am avut, la un moment dat, şi revista şcolii, despre a cărei soartă nu prea se mai ştie nimic. „ID Monnet“ conţinea diverse articole, mostly despre liceu, mai un interviu, câte ceva despre un film. Eu, personal, o luam doar pentru pagina cu bancuri. În fine…


Liceul Teoretic "Jean Monnet"

La sfârşitul zilei, amestecându-mă prin mulţimea de cămăşi albe şi bleumarin, ca de obicei, am ieşit din curtea liceului oarecum îngândurată: „De ce naiba l-au făcut roz?!“

Recommended Articles

8 Comments

 1. foarte tare liceul monnet. am o prietena acolo si imi spune ca profii sunt ok. ma gandeam sa ma transfet si eu de la anu acolo.ce ma sfatuiti? 😀

  1. Aloha 🙂 Da, e un liceu tare Monnet, dar sunt si altele. Acum depinde si de tine, de zona in care stai, ca el e cam departe. In plus, trebuie sa te gandesti daca iti place sa porti uniforma 😛 Depinde de fiecare.

 2. Jean Monnet e super tare si pe langa scolile cu uniforme cu patratele noi avem doar tricouri cu emblema. Tricouri polo. Daca esti vreo pitzipoanca care se duce in sutien la scoala sau ceva de cenu’ atunci nu stiu daca o sa ai o nota prea mare la purtare. Avem o curte super tare unde printr-a patra ne jucam cu tot felul de chestii! Terenuri afara si in sala de sport! Pe scurt 😮 scoala tare daca te obisnuiesti cu atmosfera.

 3. In liceul asta inveti lucruri despre viata, te intalnesti cu toate clasele sociale si, cel mai important, inveti intr’o atmosfera relaxata, fara griji…Jean Monnet e cel mai tare liceu din toata Romania!!!

 4. este un liceu de fitze lume

 5. Sunt de 8 ani in Monnet si pot sa spun ca nu e chiar cum zic toti,de fite.Adica ok,sunt fite ca in orice alt liceu,dar e imposibil sa nu gasesti vreun elev cu care sa stai in tot liceul.Stati linistiti,n-o sa vina nimeni sa va zica in fata ”Tu nu stai cu mine daca nu ai d-aia” etc…lumea exagereaza mult si de aia liceul are o asa imagine.Profesorii sunt foarte ok(unii), de fiecare data cand ii intrebi ceva indiferent ca e ora sau nu, isi fac timp sa te ajute si nu te lasa pana n u ai inteles:)).Singurul ”dezavantaj” ar fi faptul ca uniforma e obligatorie la absolut toate clasele,si chiar si vara trebuie sa porti tricourile lor polo care au un material cam gros si te incomodeaza:)) dar asa n-a scazut nimeni nimanui vreun punct la purtare daca n-a purtat-o..in rest,daca te prinde vreun prof. pe coridoarele scolii fara uniforma esti mort.:))
  Eu acum am trecut a 9a si tot la liceu asta am ramas,pentru ca m-am atasat de el nu pentru renume ci pentru atmosfera,oamenii de acolo,profesorii si pentru ca poti sa inveti si sa ai note bune fara a toci zi de zi si de a te stresa.

  1. Buna!! Sora mea mai mica tocmai a intrat in acest liceu, si am si eu o intrebare.. acea uniforma chiar se poarta, si cum arata mai exact? 🙂 Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *