„Educaţia înseamnă putere, ştiinţa reprezintă libertate!“. Acesta este motto-ul cu care cei din Liceul Teoretic „Dante Alighieri“ ne-au întâmpinat. Localizat departe de forfota bulevardului Nicolae Grigorescu, chiar lângă parcul „Alexandru Ioan Cuza“, liceul funcţionează în această locaţie încă din 1969, pe atunci purtând denumirea de „Liceul nr. 39“. În 1990, redevine liceu teoretic cu clase bilingve (română – italiană), luând numele renumitului poet italian, Dante Alighieri.
Cei peste 900 de elevi se bucură de beneficiul studierii limbii şi culturii italiene, liceul fiind printre puţinele instituţii de învăţământ în care se predă această limbă. De asemenea, absolvenţii claselor de italiană pot aplica la orice instituţie de învăţământ superior din Italia, cu condiţia absolvirii Bac-ului stabilit prin Memorandum (acord între Ministerele Educaţiei din România şi respectiv, Italia).
Cele trei clase de mate-info (dintre care una bilingv italiană), una de ştiinţe şi alte trei de filologie (dintre care una de bilingv italiană şi una maternă italiană) dispun de laboratoare noi de info, biologie, fizică şi chimie şi de cabinete speciale pentru italiană, engleză, mate şi istorie. Laboratoarele de info sunt şi centre de testare ECDL, Oracle şi Cisco. Centrul de documentare şi informare (C.D.I.) dispune de peste 25.000 de volume, dintre care aproape 2.000 în italiană. Sala de sport, una impunătoare, nu găzduieşte numai antrenamentele echipelor de baschet şi volei (care-au contribuit cu câteva premii la competiţiile dintre liceele bucureştene), ci şi cursuri de karate, dans sportiv şi, la nevoie, diverse festivităţi sau serbări. Dant-iştii învaţă în două schimburi, cu ora de 50 de minute şi pauza de 10.
Direcţiunea are planuri mari de viitor. Gimnaziului şi liceului li se va alătura, începând cu anul viitor, clasele primare. Elevii vor avea parte de piscină acoperită, cantină, sală de dans şi diverse ateliere ce vor avea loc toate în noul corp, momentan aflat încă în construcţie.
Activităţile extraşcolare sunt la ordinea de zi, elevii liceului fiind implicaţi în diverse proiecte naţionale şi internaţionale, cum ar fi: schimburi de experienţă, proiecte ecologice („Mediul nostru e lumea ta“), „EuroUtopia – United Europe in the 22nd Century“ (proiect Comenius Multilateral, în cadrul căruia elevii îşi pun la treabă imaginaţia, în vederea creării hărţii Europei sec. XXII) şi multe concursuri, de la care mereu aceştia aduc câte-o diplomă pentru colecţia liceului.
Doamna directoare ne-a condus prin liceul cam pustiu, ce-i drept, dar e de-nţeles având în vedere că era într-o vineri după-amiază geroasă. Clasele colorate (la propriu!) sunt primitoare şi călduroase. Atmosfera pe care-am reuşit s-o surprindem era una destul de relaxată. În pauză, curtea nu s-a umplut, deoarece elevii nu au voie să iasă din cauza zăpezii. Şi totuşi, doamna directoare le-a promis celor nemulţumiţi o bulgăreală pe terenul de fotbal din curte, dar după ore.
Elevii par destul de implicaţi în viaţa de liceu. Pentru a se scuti probabil de unele cheltuieli şi pentru a stimula competiţia dintre clase, direcţiunea a organizat anul trecut un concurs pentru „cea mai frumoasă clasă“. Astfel, fiecare clasă s-a mobilizat şi şi-a zugrăvit sala, a cumpărat mobilier şi tablouri pe pereţi. Câştigătorii au primit un televizor cu DVD-player.
La o primă privire de outsider, singurul loc de evadare pare a fi parcul din spatele liceului, fost IOR, actual „Alexandru Ioan Cuza“, care e destul de mare. Poate pentru zilele caniculare, o alternativă poate deveni şi ştrandul Titan, care se află vis-a-vis de liceu. Dacă vreţi o piscină acoperită, cantină şi diverse chestii fun (pe lângă învăţătură! :-P), luaţi în considerare şi Liceul Teoretic „Dante Alighieri“!
Frumos spus. Ai atins aproape toate punctele forte ale scumpului nostru liceu, insa ai uitat de profesionalismul profesorilor, de sinteticul din curte, de bancutele din fata liceului inconjurate de muuulta vegetatie ( e o minunatie sa stai sa bei o cafeluta si sa fumezi o tigare in miezul primaverii , in special dimineata cand incepe sa se incalzeasca; sunt multi copacei si trandafiri infloriti). Ai uitat , de asemenea, sa spui despre Piata Ambrozie si Piata Titan, gasesti orice acolo si partea buna este ca nu faci mai mult de 5 minute din Dante pana in piata. 😀 Se ajunge foooarte usor cu metroul, tramvaiul sau ratb-ul. ;;) Chioscul din interiorul liceului este foarte ok, gasesti de la crantanele la dulciuri si la sandwich-uri ( la un moment dat era si un fel de shaorma :))) ). In fine, suuunt muuulte de zis, foarte multe. ;;)
ce cur frumos are fata aia in alb 😉
unde este situat liceul?
Langa Parcul IOR, la statia de metrou Nicolae Grigorescu. Poti ajunge si cu RATB-ul: 102 sau 311
Eu am terminat clasa a 8-a,si vreau la acest liceu. Insa la filologie trebuie sa stiu italiana?(nu o stiu),ca asa am auzit.Oricum,sunt trei clase de filo,dintre care 2 cu bilingv si matern italiana. Oare aia care mai ramane este normală? Adica fara italiana de nici un fel? Ajutati-ma va rog!