
sursa foto: www.cotidianul.ro
În miez de săptămână, Sala Studio a găzduit pe 21 martie, începând cu orele 19, prezentarea unei drame cu iz macedonean. „Demonul din Debarmaalo“ este o adaptare a „Bărbierului din Sevilla“ şi a fost montată în premieră în 2006 pe scena Teatrului Dramatic din Skopje (Macedonia).
Autorul Goran Stefanofski nu a putut fi prezent la lecturarea piesei, acesta fiind şi primul anunţ al criticului de teatru şi redactor al revistei „Teatrul azi“, Andreea Dumitru. În introducere aceasta a amintit faptul că acest eveniment face parte dintr-o serie amplă de spectacole lecturate în incinta Teatrului Odeon, proiect menit să aducă piese de peste graniţă spre a delecta publicul român. Lecturarea piesei lui Stefanovski a fost şi metoda cea mai eficientă spre a cere un feedback, urmând să se decidă dacă se va monta pe scenă.
Aceasta a fost urmată de discuții cu publicul, moderate de scriitoarea Ioana Ieronim, scriitorul şi criticul de film Angelo Mitchievici şi urbanistul Sebastian Boţic. De asemenea, întâlnirea s-a bucurat şi de prezenţa Excelenţei Sale Ljupco Arsovski, ambasadorul Republicii Macedonia la București.
Născut în 1952, în fosta Iugoslavie, macedoneanul Goran Stefanovski este dramaturg, scenarist şi eseist. Piesa i-a adus în faţă pe Filip Ristovski, Laurenţiu Lazăr, Virginia Rogin, Ioana Anastasia Anton, Gabriel Pintilei, Marian Ghenea, Relu Poalelungi, Mugur Arvunescu, Dimitrii Bogomaz, Marian Lepădatu, Mircea N. Creţu şi Liana Mărgineanu. Stând pe scaune, într-o atmosferă completată de fonduri sonore, unele emise chiar de către povestitor, actorii s-au mulat fiecare în parte pe un personaj din script.
Prima scenă debutează cu o pereche de bătrâni aşezaţi pe o bancă din oraşul macedonean Debarmaalo, depănând amintiri şi explicând firul poveştii despre oraşul pe care pusese stăpânire lumea modernă cu zgârie -nori. Una din casele acestui oraş, aparţinând unei bune prietene a bărbierului, prezintă brusc interes pentru un avid afacerist.
Întors din închisoare după 20 de ani, acesta este găzduit de femeie. Bărbierul urmăreşte tiparul lui Sweeney Todd, care se răzbună pe toţi cei care doresc să-l dezrădăcineze din locul în care se născuse. Casa nu prezintă întâmplător interes: aceasta se află pe o mină de aur.
Firul este completat de viaţa excentrică a celui care pune monopol pe viaţa din Debarmaalo, precum şi de toţi cei care doresc să pună mâna pe această comoară râvnită. Actorii au debordat cu spontenaitate. Una din scenele de amor dintre bărbier şi femeia care îl roagă să continue acest act, a fost curmată de replica: „Stai să dau pagina.“, ridicând sala în hohote de râs.
În final, am descoperit că drama a putut căpăta şi câteva note comice, datorită experienţei unor actori pregătiţi pentru această piesă intrigantă.