Roll it! – Sleuth (1972)

sleuthposter

sleuthposter

de Andrei Antonescu – seminarist

„Totul este doar un joc“ sau cel puţin asta credea Milo Tindle (Michael Caine), la sfârşitul acestui circ teatral.

Adaptată după piesa de teatru de Anthony Shaffer, câştigătoare a premiului Tony, „Sleuth“ este un film de mister, un film unic a cărui acţiune se învârte în jurul unei crime fictive.
Ultimul film regizat de Joseph L. Mankiewicz ne prezintă rivalitatea dintre două personalităţi parţial opuse şi asemănătoare. Andrew Wyke (Laurence Olivier) este un autor binecunoscut de romane poliţiste, care în scurt timp află că soţia lui are o aventură cu Milo Tindle, un actor ce se află la începuturi. Acesta ajunge în casa lui Andrew, în faţa căruia îşi prezintă sentimentele şi intenţiile sale pentru soţia lui. Andrew nu este revoltat de acest lucru, dimpotrivă, el este foarte fericit să scape de soţia lui.

Dar ce îl îngrijorează pe el cel mai mult este condiţia financiară a lui Milo, neştiind dacă poate să îi ofere soţiei lui luxul de care a avut parte în tot acel timp. Andrew îi propune tânărului amant un joc, în urma căruia poate să câştige o sumă de bani foarte mare, astfel asigurându-se că soţia lui nu se va mai întoarce.

Filmul este un deliciu încă din primele secvenţe, datorită interpretării celor doi actori. Filmul este o operă de artă sardonică, stilată, ce se înfăşoară într-un amalgam de subînţelesuri. Jongleriile intelectuale dintre cele două personaje îţi captează atenţia pînă la sfârşitul peliculei. Cei doi se luptă verbal şi ajung să se aprecieze unul pe altul pentru defensiva fără echivoc şi foarte bine gândită.

Actorul Laurence Olivier a declarat într-un interviu că, la începutul filmărilor, îl considera pe Michael Caine un asistent, dar după sfârşitul lor îl considera un egal.
Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun regizor şi cea mai bună muzică, iar cei doi actori englezi au fost nominalizaţi pentru cel mai bun actor în rol principal.
În 2007, filmul a fost refăcut. Michael Caine l-a interpretat pe Andrew Wyke, iar Milo Tindle a fost jucat de Jude Law. Filmul a fost regizat de Kenneth Branagh, care este cunoscut în prezent pentru pelicula „Thor“. Remake-ul a fost mai mult decît decent, a actualizat povestea la secolul nostru şi a implementat câteva elemente artistice noi.

Filmul ne permite să fim martori la scena unei crime şi să judecăm precum un detectiv faptele. Iar, adesea, filmul poate fi înşelător. Vizionare plăcută!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *