Gala Folk You! Florian Pittis (Ziua 1)de Maria Cârstian – redactor
foto: Cătălina Cosma – colaborator foto

Pe strada Franceză a Centrului Vechi s-a ţinut în intervalul 17-18 septembrie Gala Folk You! Evenimentul face parte din Mişcarea de Rezistenţă şi-i un fel de Folk You! ţinut pe asfalt.

Pe 17 septembrie, încă de la ora 19:00, pe scenă au urcat Emeric Set – adică Emeric Imre şi compania. Printre membrii trupei este de remarcat Răzvan Krivach, câştigător al Cerbului de Aur din 2008, un individ tare dur ca prezenţă, dar cu o voce spectaculoasă şi surprinzător de înaltă. Au cântat piese cunoscute şi multe voci au fredonat „Buna variantă rea“, „Dacă tu“, „Jurământ“ sau cel puţin „Nebun de alb“.


A urmat apoi Nicu Alifantis, veteran într-ale folkului, aducând cunoscătorilor puţină „Emoţie de toamnă“, puţină nostalgie pe versuri de Nichita Stănescu. Acesta a dedicat Moţului piesele cântate, scena fiind amplasată vis-à-vis de fosta locuinţă a lui Florian Pittiş. Astfel, Alifantis a declarat „Ce bine că eşti“, ne-a plimbat un pic pe strada „Popa Nan“ şi ne-a invitat sus dacă plouă, la „Piaţa Romană nr. 9“.

În pauzele dintre artişti, atât de tipic Mişcării de Rezistenţă, s-au pus melodii de referinţă pentru folkul românesc precum „Vinovaţii fără vină“, „Amintire cu haiduci“ sau „Exerciţiu“, în timp ce pe ecrane rulau versuri şi imagini cu Florian Pittiş şi Vali Sterian.


Următorii pe scenă au fost Taxi. Şi ei ne-au adus aminte de mare, cântând „Dramă în Vamă“ – melodie compusă astă vară la Folk You şi cântată de nenumărate ori în cadrul festivalului. În aceeaşi manieră au cântat „Ai închis marea în ochi“, urmată de „Te văd în toate femeile“, „Cele două cuvinte“, „Stelele care cad“ şi „Un sfârşit e un început“. Cei de la Taxi au cântat mult timp, multe piese, au trimis multă energie publicului, şi şi-au încheiat recitalul din Bucureşti сa pe cel din Vama Veche cu… „Dramă în Vamă“.

Chilian a urmat celor de la Taxi. A fost apreciat, căci puţini sunt cei care n-au auzit de „Termopane“ sau de „Zece“. Mai mult, el ne-a cântat „adevăratul imn al românilor“: „Nu vreau să mă duc la muncă“.


Ultimii din acea seară au fost Vama. S-au cântat piese vechi şi noi, de la „VST“ până la „Dumnezeu nu apare la ştiri“ şi „Suflet normal“. La un moment dat, Chirilă a dedicat piesa „18 ani“ doar celor 16% elevi care au luat bacul. „Restul sunt de căcat“, a declarat acesta, dar nu din cauză că nu au învăţat, ci pentru că n-au ştiut cum să copieze. Apoi ne-a povestit cât de ingenios ar fi putut el să trişeze la bacalaureat chiar şi cu camerele de filmat în clasă!

Totuşi, sunt de părere că „Gala Folk You! Florian Pittiş“ a ieşit bine per total. Artiştii au fost aceiaşi, cântecele au fost aceleaşi, efectele de lumină, organizarea şi atitudinea lui Chirilă au fost aceleaşi. Mişcarea de Rezistenţă a reuşit să aducă „Folk you!“ în Bucureşti, diferită fiind doar schimbarea drastică de decor şi de oameni. Muzica a fost bună, doar nisipul de sub tălpi mai lipsea!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *