Crăciunul în stil siropos sau artistic?

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Este imposibil să fiu singura persoană care, odată ce începe luna decembrie, ia toate filmele de Crăciun la rând, indiferent de cât de siropoase sau prost făcute sunt. În perioada aceasta magică a anului, orice clișeu este împachetat şi legat cu o fundă drăguță…şi ca pe orice cadou, îl primim zâmbind. Am făcut o mică selecție cu producțiile mele preferate care se încadrează în categoria ,,Crăciun’’. Vă recomand un film, un serial şi o carte, alături de un ceai cald sau de reprezentativul lichior de ouă.

The Nightmare Before Christmas (Coșmarul dinaintea Crăciunului) este un film animat lansat în anul 1993. Considerat deja un mare clasic, acesta a fost scris de faimosul și inegalabilul Tim Burton, iar regia îi aparține lui Henry Selick (Coraline, 2006). Pelicula prezintă povestea lui Jack Skellington, Regele Halloweenului, care își pierde interesul pentru înspăimântarea oamenilor și ajunge să descopere o sărbătoare inedită pentru el și restul minionilor săi: Crăciunul. Din pasiunea pe care Jack o dezvoltă pentru această nouă festivitate, se creează o întreagă aventură, un întreg carusel emoționant, plin de suspans și de muzică, la care participă personaje care de care mai curioase. O producție perfectă pentru cei care nu vor să renunțe încă la Halloween, dar în același timp vor să intre-n spiritul sărbătorilor de iarnă. O capodoperă cinematografică despre regăsirea de sine și repararea greșelilor, ceva ce fanii lui Burton vor adora cu siguranță (nota IMDB: 8.0/10).

A Christmas Carol (Poveste de Crăciun) este o miniserie din anul 2019, regizată de Nick Murphy şi adaptată de Steven Knight (Peaky Blinders, 2013) după celebra carte omonimă a lui Charles Dickens. Acțiunea în mare este aceeași ca în original: Ebenezer Scrooge, un om ursuz și mizantrop hotărât, învață cu ajutorul fantomelor Crăciunului trecut, Crăciunului prezent și Crăciunului viitor, să îşi găsească bunătatea din inimă. Cu toții știm povestea, finalul fericit și învățătura care trebuie extrasă din întâmplarea lui Scrooge. Însă această nouă interpretare a clasicului ne arată o cu totul altă latură a poveştii, una sinistră şi cutremurătoare, multe lucruri schimbându-se în trecerea de la pagină la ecran. Trebuie să recunosc că nu am citit nuvela lui Dickens, dar am adorat această adaptare. Vă avertizez că nu este un serial pentru copii sau pentru cei care preferă producțiile vesele și luminoase. A Christmas Carol este o miniserie minunată, emoționantă și revelatoare, pe care v-o recomand cu drag, mai ales dacă vreți o pauză de la filmele siropoase (notă IMDB: 7,2/10).

Let it snow (Fulgi de iubire) este o antologie scrisă de unii dintre cei mai populari autori de young-adult: Maureen Johnson, John Green şi Lauren Myracle, care s-au unit pentru a ne aduce trei poveşti pline de aventură. O fată care ajunge să fie blocată în casa unor străini binevoitori de sărbători, două grupuri de prieteni care se războiesc pentru controlul unei petreceri şi o tânără care lucrează din greu pentru cadoul dorit, construiesc lectura ideală pentru cititorii iubitori de clișee drăguțe şi nu numai. Let it snow este preferata mea din categoria ,,cărți de Crăciun’’ și aş putea să o recitesc an după an. Vă recomand să o savurați astfel: prima poveste în Ajun, următoarea în ziua de Crăciun, iar ultima pe 26. Așa va fi vibe-ul complet (nota Goodreads; 3,76/5)

Text: Maria Bianca Dumitru

Imagine: Brooke Lark, Unsplash

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *