De ce Billie Eilish?

În caz ca nu ați auzit de ea, Billie Eilish este o cântăreața nou apărută pe piața muzicală internațională, dar care intr-un timp destul de scurt a reușit să atingă un succes fenomenal, mai ales pentru cei 17 ani ai săi, ajungând la 23 de milioane de urmaritori pe Instagram. Acum câteva săptămâni i-am auzit melodia de debut chiar la Mega Image, și dacă reușești să cucerești Mega, ai cucerit Bucureștiul, dacă nu chiar toată România. Iar în acest articol, vreau să înțeleg cum și de ce a avut atât de mult succes la o vârstă la care mulți dintre noi sunt complet dezorientați în ceea ce privește viitorul.

Nu am de gând să fac aici o întreagă biografie, dar vreau sa spun ca Billie, pe numele adevărat Billie Eilish Pirate Baird O’Connell, s-a născut într-o familie de artiști, părinții ei fiind actori, la fel ca și fratele ei, care o ajută la compunerea pieselor. Însăși single-ul ei de debut, Ocean Eyes, a fost scris de Finneas pentru trupa lui, dar pentru că nu s-a potrivit cu stilul trupei, i l-a “pasat” lui Billie, care pe atunci de-abia împlinise 14 ani. Și din acea clipa, ascensiunea ei către succes a fost sigură.

Billie a devenit in scurt timp o personalitate în industria muzicală, lăsând single-uri precum “my boy” și “bad” pe care ajunsesem sa le iubesc înainte ca măcar să știu cine le cantă. Unul dintre primele lucruri pe care le-am observat a fost stilul ei, care parcă te invita intr-o poveste tocmai prin simplitatea lui. Unii il consideră comercial, iar alții îl iubesc. Gusturile nu se discută. Mie pur si simplu mi-a plăcut de la prima ascultare, și cred ca orice fan se poate identifica cu faptul că Billie reușește să sune cumva familiar, chiar dacă nu ai mai auzit-o înainte.

Și apoi, avem faptul că Billie face parte din generația noastră, că este aici și acum, și ca o putem privi cum crește si cum se schimbă. Este unul dintre copiii născuți după 2000, o generație de porcușori de Guineea pentru noile tehnologii (dar cred ca o sa las asta pentru un alt articol) și chestia asta se simte prin faptul că foarte mulți tineri se regăsesc în arta ei. Billie nu e fericită, a menționat în mai multe interviuri că e uimită de succesul ei, și se confruntă cu probleme mentale care par să pună la încercare tot mai mulți adolescenți din zilele noastre.

Un aspect care îi atrage foarte mulți admiratori este stilul ei, care nu se conformează neapărat cu ceea ce vedem in general in industria muzicală feminină. În ciuda faptului că Billie este foarte frumoasă, ei pare să nu îi pese (aici vorbesc doar de impresia pe care o face), și tocmai această indiferență cred că o face și mai interesantă. Nu își pune deloc corpul in evidență, purtând numai haine de firmă foarte foarte largi și bijuterii masive, iar șansele să o vedem în ceva mai mulat în viirorul apropiat sunt destul de mici, pentru ca nu vrea sa fie juecată pentru felul în care arată. În spusele ei, e mai ușor dacă lumea nici măcar nu poate să îi distingă forma corpului. Dar tocmai prin acest non-conformism și-a creat propriul stil, care direcționează atenția oamenilor mai mult spre arta ei, și mai puțin la felul in care arată.

Și acum legat de muzica, Billie Eilish insistă să nu fie asociată cu un gen muzical, pentru ca nu își dorește ca arta sa să fie îngrădită de tipare de creație. Dar adevărul e că nici măcar nu prea contează genul, ci sentimentul pe care îl transmite prin muzica ei. Tot mai mulți tineri se identifică cu versurile ei, și îi ascultă melodiile pentru a se simți mai puțin singuri, lucru de care sunt și eu vinovată. Billie se confruntă cu depresie și cu alte probleme mentale care adesea o determină să se îndoiască de sine, dar ce o face să iasă în evidență este ca vorbește despre ele, că reușește să le transpună în arta ei, și că este capabilă să dea o formă frumoasă unor sentimente nu tocmai plăcute. Contrastul dintre melodie, versuri și vocea ei este captivant, cel puțin pentru mine. Și în acest fel, muzica ei devine un portal către propria ei lume întunecată, în care fanii se pot refugia dacă se simt sufocați de propriile lor probleme.

Cam atât momentan despre Billie Eilish, care m-a impresionat inițial atât de mult încât i-am cumpărat și albumul (WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?), și chiar vă recomand să ascultați câteva melodii de la ea, măcar ca să vedeți cu ce sunt obsedați atâția tineri. Însă adevărul despre Billie este ca ori îți place mult, ori o consideri basic, dar succesul ei reflectă că multă lume avea nevoie de muzica ei, și nimeni nu poate nega faptul că Billie devine un fenomen în industria muzicală.

Autor:  Cristina Ceban

Instagram autor: cristina._.ceban

Leave a Comment