Cum ne gestionam banii pentru vacante


Cum ne gestionăm banii pentru vacanţe

de Arina Lazăr – redactor
foto: Alexia Ion – colaborator foto

N-am idee cum e la voi (deşi pot să bănuiesc), dar viaţa mea se desfăşoară cu bani extraordinar de puţini şi mă descurc cum pot şi eu, dar îmi e bine. Sigur că nevoia te-nvaţă orice şi ăsta mi se pare un lucru tare mişto, pentru că eu m-am simţit teribil de mândră de mine când am fost prima oară de capul meu la mare şi am văzut că pot să mă descurc singură. Nu-mi lipseşte nimic din ce se pare că am nevoie şi, totuşi, articolul ăsta n-are să-i ajute pe cei cu pretenţii fenomenale de confort, ci vine mai degrabă că o idee de petrecere a timpului în limita unui buget restrâns (care, pe româneşte, nici ăla nu există de multe ori) şi de gestionare mai bună a lui. Altfel, câteva alternative moca la tot ce costă şi ni se pare absolut indispensabil.
Cum spun, când am făcut prima plecare la mare absolut de capul meu n-am ştiut ca lumea cu ce se mănâncă, n-am ştiut la ce cheltuieli să mă aştept pentru că nu m-a dus capul să mă gândesc mai bine. Mi-am luat o marjă de 100 RON (absolut inutilă), în caz de orice, în care n-am intrat pentru că nu mi-au trebuit. În continuare, urmează o listă cu lucrurile pe care e bine să le avem în vedere când plecăm de bezmetici undeva, ca să putem să ne descurcăm.

Transportul – în cazul în care ai prieteni cu care să mergi cu maşina e minunat. Frumos e să împărţiţi egal costul benzinei pentru fiecare din maşină şi să nu vă comportaţi de parcă drumul până acolo ar fi doar responsabilitatea celui care conduce. Totuşi, n-avem toţi maşini, iar de multe ori asta e varianta cea mai scumpă. În paralel, poţi să pleci cu trenul sau cu un autocar. E bine să te interesezi dinainte de mersul trenurilor, fie direct la gară, fie de pe net (www.mersultrenurilor.ro, www.infofer.ro, www.mersultrenurilorcfr.ro), ca să nu fie nevoie să aştepţi mult sau să alergi între casa de bilete şi peron chiar înainte să pleci. Pe lângă asta, există reduceri mari pentru elevi şi studenţi (50%, însă numai cu carnetul de elev sau legitimaţia student vizat! Dacă n-ai poză în carnet, e foarte probabil ca naşul să-ţi ceară şi buletinul). Să mergi cu naşul poate să fie o soluţie, însă rişti să prinzi un supracontrol şi să fii nevoit să cobori într-o staţie oarecare, cu amendă cu tot. Merge mai sigur dacă eşti într-un grup mai mare. Cea mai ieftină variantă sunt Personalurile, care costă super puţin, dar fac o veşnicie pe drum (mai ales că se lucrează în multe locuri şi ştim şi noi cum e cu CFR-ul). Personal, cele mai convenabile, atât ca preţ, cât şi ca durată de drum sunt Acceleratele. Poţi să încerci tot felul de alte treburi, cum ar fi să te ascunzi în baie sau să fugi de controlor prin tot trenul.

Cazarea – sigur că cea mai confortabilă soluţie sunt hotelurile şi pensiunile, în care caz e bine să te interesezi dinainte de plecare, ca să nu străbaţi oraşul cu rucsaci în spate căutând un loc liber. Când e vorba de hoteluri şi vile, cel mai mare avantaj e faptul că poţi să-ţi faci rezervare. Dacă n-ai bani de hotel, poţi să stai în gazdă, la un localnic. Costurile sunt mai mici, dar nici locul nu e foarte încăpător, de cele mai multe ori. De asemenea, sunt puţini care găzduiesc grupuri mari, însă pentru câteva persoane se poate găsi loc. Cea mai ieftină soluţie probabil că rămâne cortul, pentru că poţi alege – în afara zonelor special amenajate pentru camping e moca, e-adevărat, însă nu e sigur deloc şi, dacă alegi asta, e bine să ai grijă să nu laşi lucruri valoroase înăuntru cât timp eşti plecat. Interesează-te unde te poţi campa cel mai ieftin. Multe zone de camping îţi pun la dispoziţie duş şi frigider, aşa că, dacă îţi sunt absolut necesare treburile astea, caută în mai multe locuri. Ai grijă la preţuri, totuşi. Ce sare de 15 de persoană pe noapte trebuie să facă ceva special.

Mâncarea – e bine ca, indiferent unde te cazezi, să iei de acasă sau să cumperi de la un supermarket ieftin ceva de mâncare: salam, pentru că rezistă mai mult, o pâine, lucruri de ronţăit, conserve, o sticlă de apă etc. În zonele turistice, magazinele sunt mult mai scumpe decât de obicei şi e bine să îţi cumperi de acasă lucruri pe care le poţi duce. Nu cumpăra mezeluri, lactate, dulciuri pentru că se strică în cazul în care e foarte cald, iar dacă alegi să stai cu cortul, e foarte probabil să nu dispui de un frigider sau de suficient loc. Nu cumpăra prea multă mâncare, pentru că e posibil să dai prea mulţi bani pe conserve şi lucruri împachetate şi să ieşi mai ieftin cumpărând ceva cald. Ia-ţi strictul necesar şi atât. Învăţa să faci rabat de la lucrurile de care nu ai nevoie cu adevărat.

Bagajul – sigur că asta depinde în mare măsură de destinaţie, însă e bine să ai cât mai puţine lucruri de cărat. Nu lua toată casa cu tine. Niciodată n-ai să porţi toate hainele pe care ţi le pui în bagaj. Ia-ţi numai ce ştii sigur că are să-ţi trebuiască. Dacă ştii că ai de gând să ieşi noaptea, ia-ţi haine ceva mai groase şi o pereche de încălţăminte închisă. Ţine minte, pe cât posibil lasă afară din bagaj cele mai voluminoase lucruri atunci când mergi pe drum. Încearcă să te încalţi şi să porţi ce ocupă cel mai mult spaţiu. Nu căra în niciun caz după tine produse cosmetice sofisticate, pantofi cu toc, placa de păr, ondulatorul, farduri, laptop, mai multe telefoane mobile şi aşa mai departe, atâta timp cât nu ai strictă nevoie de ele (pleci din oraş pentru o petrecere sau e absolut, dar absolut urgent şi indispensabil să primeşti un mail sau un telefon în perioada aia). Ia la tine o pelerină de ploaie mai degrabă decât o umbrelă, ocupă mai puţin spaţiu şi e mult mai practică. E bine să ai la tine câteva medicamente uzuale, ca o Aspirină, nişte pastile de rău de maşină, de stomac, de greaţă, în funcţie de ce poate să apară. Ia la tine o borsetă sau ceva care să ocupe spaţiu puţin pe care să-l ţii după tine mereu, în care să iei banii, actele, telefonul şi pastilele astea.

Nu uita că în tren şi mai ales într-o maşină sau în cort, spaţiul este limitat, iar dacă drumul e lung, o organizare proastă nu e absolut deloc de dorit. Nu pleca în călătorii cu persoane cu care ai putea să nu te înţelegi şi nu cheltui bani pe nimic din ce nu ai nevoie. Interesează-te de două ori şi caută cea mai bună soluţie, pentru că cele mai multe lucruri care îţi ies imediat în cale sunt cele mai scumpe şi, deşi sunt cel mai comod de primit, nu-s cea mai bună soluţie. Caută să cumperi cât mai puţine lucruri şi, cel mai important, caută să nu-ţi pierzi banii pe nicăieri.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *