
foto: Ion Mateş – colaborator foto
Mii de ani şi miliarde de oameni. Cam acesta este un bilanţ, umil, asupra perioadei din momentul în care omenirea a apărut şi până în prezent.
În toate aceste mii de ani, oamenii au evoluat, dezvoltând imperii, învăţând din greşelile altora. Fiecare om a luat greşelile altuia, le-a corectat şi l-a depăşit pe cel dintâi. Dar, cum toţi oamenii fac greşeli, şi acel om a fost depăşit la rândul lui.
Fiecare om cu idei noi a fost criticat, adulat şi apoi copiat. Exemple elocvente ne oferă istoria. De la Imperiul Roman, clădit pe cultura greacă, şi până la un curent literar, oarecare ce corecta greşelile altuia, dar care le dezvolta pe ale sale.
Toţi oamenii sunt creaţi să descopere, dar nu totul poate fi redescoperit sau reinventat. Cum ar fi fost dacă alţi cinci fizicieni după Isaac Newton ar fi încercat să dezvolte aceleaşi idei?
Dacă s-ar fi ajuns la aşa ceva, progresul ar fi fost o utopie. Totul ar fi devenit un cerc vicios, un refuz. Un refuz pentru evoluţie, un refuz pentru a trece mai departe de aceste limite deja impuse.
Totul în lume este plin de greşeli. Făcute de oameni şi care pot fi corectate tot de oameni. Dar, ca să le poţi corecta, trebuie să le accepţi şi să le aplici.
Fiecare fapt nou aduce cu sine greşeli şi tot ce e nou are o inspiraţie, o sursă. Nimic nu este nou, totul este îmbunătăţit. Fiecare idee, fiecare temei, totul are o inspiraţie mai mult sau mai puţin vizibilă, mai mult sau mai puţin evidentă.
Să ştii să înveţi din greşeli înseamnă să fii practic. Înseamnă să îţi stabileşti limitele în funcţie de greşelile precursorilor tăi şi apoi să lărgeşti aceste limite cu puterea ta, cu imaginaţia ta.
Să înveţi din greşeli nu înseamnă să te limitezi la ideile celuilalt, înseamnă să fii practic şi să înveţi că evoluţia nu o faci tu singur, o faci cu ajutorul timpului care a trecut şi a aşternut în urma lui reguli, principii şi idei pe care oricând le poţi schimba cu propria-ţi minte şi imaginaţie.
Cei care spun că, făcând acest lucru, copiezi munca celorlalţi şi că devii unul dintre cei mulţi, un om fără idei proprii se înşeală şi mai mult de atât, se înşeală singuri crezând că ei nu fac la rândul lor acest lucru.
Echilibrul este soluţia în toate subiectele şi acesta nu face excepţie. Ca să creezi singur trebuie, mai întâi, să înveţi din reuşitele sau greşelile altora şi apoi să demonstrezi că eşti mai bun, nu făcând totul singur, ci arătând că vrei şi că ai cu ce să schimbi ceva.
Lucraţi în echipă ca să învăţaţi să evoluaţi singuri.
Thumbs up! de la baiatu’ din Giulesti pentru domnul Alexandru Cîrciumaru – colaborator.
Insa 😀 instilul unui anti-vs contra mai vechi:
“Avem nevoie de economişti cu idei noi, arhitecţi cu idei noi, PR cu idei noi. Astăzi, dacă nu eşti cu adevărat bun, pleci. Firmele îşi păstrează numai oamenii cu potenţial.”
Poftim? Traim intr-un capitalism utopic? De cand se cauta oameni originali la munca? Poate pe postul de manager, asta daca nu intra pe pile.. cred ca mai degraba gasim anunturi asemanatoare cu *Cautam sclav eficient!*. Desigur, oamenii originali.. toata stima si respectul.. dar originalitatea pentru multi ramane un vis indepartat, care i-ar putea costa slujba :). Ah da si ziceai ca metodele folosite pana acum nu ne ajuta nici cat negrul de sub unghii? Asta poate e asa, daca negrul de sub unghii are proprietati miraculoase de vindecare! Ghici ce! Tu scrii dupa un tipar binedefinit, influentata de milioane de oameni care au scris inaintea ta, in cadrul unei reviste care merge dupa o metoda iarasi bine stabilita, ce respecta niste norme etc.. you get it.
si:
“puterea de a prelua iniţiativa chiar şi atunci când nu există o bază stabilă.”
Scuze? Cand nu a existat o baza vreo data? Oh da stiiiu! Cum era? *La inceput a fost Cuvantul. Si cuvantul era la Dumnezeu, si Mr. D a inceput sa bage rime, si s-a facut lumina!* Dar si aici poti deduce ca Dumnezeu e baza, iar daca incercam sa contestam care e baza pt D, atunci vine argumentul ca D e din totdeauna. So nici macar abstracto-teologic nu pot sa iti dau dreptate oricat as incerca.
(mama cata chefu am de conversatii religioase la ora asta!!!! -again 5:09 dimineata)
Oricat de originala pare o idee, tot se bazeaza pe ceva. Nimic nu vine asa din neant. Uite sa iti zic concret.
S-au intampat de multe ori sa fie dispute asupra drepturilor de brevetare a unor inventii din cauza faptului ca in aproximativ acelasi timp, mai multe echipe de cercetatori au inregistrat in locuri diferite, acelasi lucri. Si asta s-a intamplat de multe ori. Explicatia nu e ca era vb de spionaj industrial sau mai nush ce, ci de alta natura. Domnul prihogogu faimos Jung, ne-a relevat pt prima oara (in literatura occidentala) o chestie numita subconstientul colectiv. Oamenii aia (cercetatorii) lucrau in acelasi timp la aceasi problema, si de fapt chiar lucrau impreuna fara sa stie. Pentru ca descoperirile lor ramaneau in subconstientul colectiv. Si zicem Mi-a venit o idee! nu spunem Am facut o idee! Nu ai cum.
Ah si legat de evolutie, atat creierul uman, cat si orice altceva, evolueza doar pt ca exista ceva pe care poate evolua. Nimic nu apare din neant.
Anyway.. imi era dor sa fac asta 🙂