foto: Olivia Mihale – fotograf
Oricât ați căuta în lumea în care trăim, vă asigur că nu veți găsi două persoane care să fie indentice din punct de vedere spiritual, emoțional, fizic. Similitudinile sunt prezente, într-adevăr, însă în esența noastră suntem cu toții unici, deosebiți. Nici măcar noi înșine nu vom rămâne aceiași pe întregul parcurs al vieții noastre. Ne vom schimba, fie că va fi alegerea noastră ori vom fi constrânși de împrejurări, vom crede în lucruri în care nu am fi crezut în veci, poate, și vom face ce spuneam că nu vom face niciodată.
Firea umană, prin natura ei, e imprevizibilă. Azi ești, mâine nu mai ești. Nu știi niciodată când ți se va sfârși viața, iar din acest considerent mulți afirmă că vor să își trăiască fiecare clipă ca și când ar fi ultima. Cum înfăptuiesc ei acest fapt? Se distrează, însă, după cum am subliniat anterior, nici distracția aceasta nu este la fel pentru toți oamenii. Unul dintre subiectele care erau cândva tabu, devine în zilele noastre unul dintre cele mai frecvente modalități de a te distra. Îl poți găsi la colț de stradă, pe internet, în ziar sau la cafenea, nu trebuie să te sfiești că vei fi judecat dacă află cineva, ba dimpotrivă, te vei putea mândri cu ce ai avut până atunci.
Despre ce vorbesc? Chiar despre sex. În vremea părinților noștri era o problemă foarte delicată, fetele roșeau la auzul acestui cuvânt și exista decență. Astăzi, sexul se vinde și se cumpără, ești bombardat cu fel și fel de videoclipuri pe anumite site-uri, poți găsi din greșeală la televizor un post deocheat în timp ce ești la masă cu familia. Nu mai există limite concrete.
Și atunci mă întreb… tinerii mai au vreun model în viață, mai speră ei la o noapte de dragoste cu persoana iubită, sau își doresc să aibă parte de ceva acțiune cât mai repede și să se poată lăuda colegilor din liceu? Nu aș spune că fetele sunt mai presus decât sunt băieții la acest capitol, întrucât nemaiprimind o educație în acest sens în familie, care să le impună anumite standarde de moralitate, ajung să fie folosite în cele mai înjositoare moduri, complăcându-se în situații nedemne.
Pe cine arătăm cu degetul pentru starea societății? Se pot stabili vinovați în mod concret? Aș spune că sunt atâția factori ce au condus la această degradare a conceptului de sex, încât nu are rost să blamăm părinții pentru needucarea copiilor, colegii de școală pentru coruperea inocenței de la vârste fragede a unor elevi din clasele primare, arătându-le filme pornografice, sau societatea de consum în care trăim și în care sexul e prezent în toate formele posibile.
În primul rând, cred că trebuie să ajungi la o anumită maturitate emoțională și spirituală pentru a înțelege ce implică și înseamnă sexul. Vă puteți imagina că fetițele pe care le vedem atât de des la televizor, abuzate sexual sau chiar mămici (copii cu copii) vor trăi cu sechele toată viața, vor resimți traumele și vor plăti pentru consecințele greșelilor altora cu vârf și îndesat.
Totuși, sexul nu este neapărat ceva murdar, însă trebuie acceptat ca atare. Asemeni mâncatului, băutului, somnului, și acesta reprezintă o nevoie fiziologică a omului. Aspectul asupra căruia încerc să atrag atenția este că, la fel ca orice lucru luat în exces, atrage și repercusiuni. Nu aș merge atât de departe să spun că devine viciu, dar are părțile sale negative.
De ce folosim noi oamenii exprimări diferite pentru aceeași acțiune? A face dragoste, respectiv a face sex? Sunt ele cu adevărat una și aceeași, ori fac parte din sfere separate?
E destul de lesne de ghicit că în afară de actul fizic dintre cele două persoane, a face dragoste cu partenerul implică sentimente la mijloc. Mulți însă confundă atașamentul, obișnuința față de o persoane cu sentimente ceva mai nobile, precum e iubirea. Dacă vă simțiți bine împreună, aveți o relație stabilă, nu vă certați și la sfârșit va sărutați, tot nu e de ajuns pentru a se considera dragoste. Iubirea, în sensul său ideatic, presupune o uniune a persoanelor atât pe plan spiritual, cât și fizic. Din punct de vedere energetic și trupesc, deveniți unul, aveți aceleași trăiri și emoții. De aceea e tot mai greu să faceți dragoste în ziua de azi, când societatea e orientată către distracție, trăirea momentului și efemer.
Este la îndemâna oricui să se dezbrace de haine, dar nu și de măștile pe care le purtam zi de zi. Este mai ușor să ne arătăm goi trupește decât sufletește, pentru că altfel ai putea fi rănit numaidecât.
Iubirea presupune sacrificiu, nu poți face dragoste cu o persoană cu care nu ți-ai împărți nici măcar mâncarea, din egoism. Nu e simplu să devii unul cu o altă persoană, să vă contopiți gândurile și sentimentele, să știi ce îi trece prin cap partenerului de lângă tine fără a scoate măcar un sunet.
Sexul se rezumă la mult mai puțin. Și animalele fac sex, din instinctul de reproducere. Totuși, ca ființe superioare ce suntem, avem capacitatea de a ne transpune sentimental în partida amoroasă.
Când faci dragoste, îți dorești să prelungești cât mai mult preludiul și actul în sine, dorești să îl săruți pe cel de lângă tine, iar inima îți bate nebunește la gândul că îl faci fericit, fără a-ți păsa doar de propria plăcere. Nu e loc de egoism sau individualism, nu dorești să îi întorci un favor doar pentru că trebuie, ci pentru că vrei cu adevărat să fie fericit.
Mulți au concepția cum că dragostea ar fi într-un mod mai lent, iar sexul ceva pur carnal, mai brutal. Este totuși greu de stabilit unde se termina dragostea și începe sexul sau invers, pentru că fiecare om simte diferit. Într-adevăr, poți fi delicat și grijuliu cu persoana de lângă tine, dar să nu simți nimic pentru ea. Se poate numi atunci dragoste? Și, în același timp, puteți avea o partidă de sex pe pereți, pasională și nebună, dar să știți bine ce sentimente vă țin împreună.
Iubirea a două ființe nu dispare de pe o zi pe alta, la fel cum nici nu ia naștere așa ușor. Și dragostea la prima vedere e destul de puțin credibilă, pentru că emoțiile se dezvoltă pe parcurs, evoluând în timp ca indivizi, împreună sau separat.
Fiecare moment din viața unui om e unic și nu îl va mai întâlni. Nicio noapte nu e identică cu alta, toate sunt speciale în felul lor. De aceea, în cadrul relațiilor de lungă durată, partenerii care se iubesc nu fac întotdeauna dragoste. E lesne de înțeles că pasiunea se va stinge cu timpul, nu poți ține flacăra aprinsă la aceeași intensitate pentru totdeauna, dar asta nu înseamnă că iubirea voastră va dispărea. Va rămâne mereu în sufletele voastre și se va transforma într-o altă dragoste, pentru că la rândul ei, și aceasta e schimbată în funcție de vârsta, nevoile și starea în care vă aflați.
Multe femei îi acuză pe reprezentanții sexului puternic că ei nu sunt capabili de a face dragoste, respectiv că nu o arată îndeajuns, dar e o generalizare prea amplă pentru a putea fi considerată veridică. Avem cu toții momentele noastre, stări și la fel cum avem pretenția să fim înțeleși de către ceilalți, trebuie să le și acceptăm anumite lucruri la rândul nostru acestora.
Putem vorbi despre o cunoaștere reciprocă, explorare și descoperire a trupului și sufletului în același timp, pentru a duce la un cumul de sentimente – erotice, afective, de atașament, respect, pasiune, tandrețe etc. În dragoste, ar trebui să te simți mai fericit atunci când oferi, decât atunci când primești, pentru că bucuria ta se amplifică atunci când vezi că strădania nu este în zadar, iar rezultatul este cel așteptat.
Există felurite relații – cele care încep cu tandrețe și emoție și se termină prin sex fără sentimente, dar și cele care încep doar prin actul fizic și ajung să dezvolte sentimente pe parcurs, cunoscând marea dragoste.
Persoana, din punct de vedere fizic, are un factor mic de influență. În definitiv, nu e niciun secret, mișcările și pozițiile sunt asemănătoare și deja cunoscute, iar dacă crezi că le-ai încercat pe toate în acest domeniu, atunci singurul aspect care face într-adevăr diferența constă în sentimente. Atunci când îl iubești pe cel de lângă tine, sexul cu el nu mai e ceva profan, dacă și el are capacitatea emoțională și spirituală asemeni ție, îl puteți urca la standardul de sacru.