Ploaie, vant… coafura rezista!


Ploaie, vânt... coafura rezistă!

de Irina Constantin – colaborator
foto: Ioana Muntean – fotoreporter

Unele lucruri parcă nu se schimbă niciodată. Fie că ne referim la obiecte, fie la oameni sau la orice altceva, sunt acele chestii ce rămân la fel, indiferent de situaţie. Acest fapt poate fi benefic, dacă ne referim la oamenii amabili, de exemplu. Întotdeauna ne va prinde bine un astfel de om în jurul nostru, gata să ne ofere o mână de ajutor oricând avem nevoie, nu?

Însă, mai sunt şi acele atitudini, mentalităţi şi idei persistente, extrem de enervante. Am spus „persistente“ pentru că nu le putem numi chiar „permanente“ pentru că, deh!, omul se mai schimbă. Sunt ca acel fum din ţevile de eşapament ale maşinilor, care îţi contaminează aerul proaspăt de primăvară în timp ce te plimbi pe stradă.

Să luăm drept exemplu ideile preconcepute şi mentalităţile. Odată adoptate, rămân întipărite în minţile oamenilor. Orice ai face, nu le poţi scoate de acolo şi înlocui cu altceva!
Plecând de la simpla şi clasica întrebare a părinţilor: „Ce ai făcut azi la şcoală?“, putem deja observa ceva de care mulţi dintre noi ne lovim zilnic. Să presupunem că ai cam dat-o în bară în ziua respectivă şi ai luat un doi la mate. Le dai vestea alor tăi pe un ton calm, încercând să pari relaxat şi stăpân pe situaţie, dar degeaba! Vezi cum îşi aruncă priviri nedumerite unul altuia şi cum se schimbă la faţă, aşa că încerci s-o dregi cumva, spunându-le că jumătate din colegi au luat note mici oricum. Crezi că ai scăpat? Stai liniştit, căci imediat te va plesni un „Ce îmi pasă mie ce fac alţii? Ţi-am zis de atâtea ori să nu te mai compari cu ceilalţi! Ana ce a făcut?“, „Păi, Ana a luat zece, dar…“, „Aaa!, da? Ea cum poate să ia zece? Tu de ce nu poţi?“. Singura reacţie posibilă în acest moment este… da, exact, să te dai cu capul de pereţi. Nasol moment!

Întâlnim idei preconcepute în fiecare zi. Dacă fumezi, o faci numai de ochii lumii. Dacă nu fumezi, eşti fraier. Dacă te machiezi, eşti falsă. Dacă nu, eşti urâtă. Dacă citeşti, eşti tocilar. Dacă nu citeşti, eşti prost. Dacă ai cont pe Facebook, eşti un snob popular. Dacă nu, n-ai viaţă socială… Şi aşa mai departe!

Am lăsat ce-i mai enervant la sfârşit, şi anume acele idei şi acea mentalitate tâmpită (am încercat să găsesc un cuvânt mai drăguţ, dar nu am reuşit) ale oamenilor care critică fără să fie informaţi. Oamenii care strâmbă din nas când aud de clubul X, pe motiv că „acolo merg toţi «oamenii cool»“, chiar dacă nu au călcat nici măcar o singură dată în acel local. Oamenii care nu îşi cumpără haine de la firma Y pentru că sunt de proastă calitate, chiar dacă nu au văzut acele haine niciodată. Oamenii care nu ascultă trupa Z, deoarece sunt prea „comerciali“ pentru ei. Oamenii, oamenii… oamenii!

Eh, iată cum lucrurile enervante rămân la fel, în orice circumstanţă, ca în reclama aceea la fixativ. Ploaie, vânt, furtună… coafura rezistă! Argumente, alternative, explicaţii… ideile preconcepute rezistă!

Recommended Articles

5 Comments

  1. foarte adevaraaaat!! desi eu am cautat un articol despre coafuri, am dat peste acest articol. Apropo de facebook, am avut si eu si l-am dezactivat. Stim cu totii cum e viata de liceu,dar unii se trezesc mai devreme observand care e realitatea de fapt

  2. Foarte frumos articolul, pentru ca ai reusit sa surprinzi niste situatii , cu care cred ca se confrunta cei mai multi adolescenti, fara sa le dea o prea mare insemnatate. Totusi, citindu-l, am reflectat si mi-am dat ca ai dreptate si ca mai nimic nu se schimba, in special cand vine vorba de naravuri sau obiceiuri proaste. Din pacate…

  3. Sfântu' Așteaptă
    1. Cu parere de rau, dar raspunsul cred ca este: articole de tip blog.

  4. Genial articolul! Ai suprins foarte bine o mica particica din lumea in care ne aflam. Eu am trecut prin fiecare lucru/intamplare/faza pe care ai descris-o! Unele lucruri/unii oameni chiar nu ne schimba, ba chiar aceeasi mentalitate se gaseste in n locuri la n persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *