Festivalul National “Jos palaria” pentru tinerii actori

jos palaria

de Laura Zadunaischi – redactor
foto: Ion Mateş – fotoreporter

În zilele de 6 şi 7 mai, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ a avut loc Festivalul Naţional de Teatru „Jos Pălăria“, aflat la a XIV-a ediţie. În concurs au participat mai multe trupe de teatru din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Botoşani, Timişoara şi Ploieşti. Au fost adaptări după texte clasice şi moderne precum I.L. Caragiale, William Shakespeare, Eugène Ionesco, Molière, A.P. Cehov, Carlo Goldoni ş.a., dar şi texte scrise şi regizate de elevi.

Trupa de teatru „Orpheus“, a C.N. „Mihai Viteazul“, a participat cu două piese: „Mofturi, mon cher!“, colaj din I.L. Caragiale şi „Maşinăria Cehov“, de Matei Vişniec. Din juriu au făcut parte jurnalista Gabriela Hurezean (preşedinte), scriitoarea Cornelia Maria Savu şi regizoarea Teodora Câmpineanu.

jos palaria

Într-o atmosferă relaxată pentru cei din public, dar agitată pentru fiecare trupă care urma să urce pe scenă, totul s-a legat de la sine. Piesele diferite au avut acelaşi scop, de a seduce sala. Fiecare trupă a avut personalitatea ei, la fel şi spectacolul pe care l-au ţinut acestea. Câţiva dintre actori au coborât de pe scenă şi au apropiat, într-un mod amuzant, piesele de cei de pe scaune.

jos palaria

Pasiunea pentru actorie s-a văzut prin atenţia pe care fiecare trupă a acordat-o la aranjarea decorului. Scaune, sticle şi alte obiecte de recuzită s-au plimbat în amfiteatru în pauze, atunci când spectatorii deveneau, la rândul lor, actorii următoarei piese. Participanţii, care au fost în public din liberă iniţiativă, au putut să studieze concurenţa. Acest lucru a crescut sentimentul de competiţie.

jos palaria

Eforturile şi sacrificiile celor care au venit de la distanţe mari au fost de apreciat. Emoţiile care cu greu s-au văzut, ele s-au transmis, în final, când actorii i-au ridicat în aplauze pe cei prezenţi în public. Dacă unele piese nu au fost gustate la început, ele au surprins la sfârşit. Nu personajul interpretat a contat, ci mai degrabă trăirea, pe care actorii au simţit-o sincer, după multă muncă.

jos palaria

Premiile „Jos Pălăria“ au constat în bani şi au fost acordate de Ziua Adolescentului, duminică, 8 mai, în Sala Studio a Teatrului de Comedie, astfel:
Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină în rol secundar: Corina Ciucă din Trupa „Catharsis“ a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai“ din Bucureşti;

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină în rol principal: Paula Cioată din trupa „The Hooleelogans“ a Colegiului „C. D. Loga“ din Timişoara.
Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rol secundar: Alexandru Voicu din trupa „Atelierul de Teatru“ a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Botoşani.

jos palaria

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rol principal: Gabriel Păun din trupa „Dor fără saţiu“ a Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu“ din Bucureşti.

Premiul pentru cea mai bună regie realizată de un elev: Omar Al Aloul din trupa „Orpheus“ a Colegiului Naţional ,,Mihai Viteazul“ din Bucureşti pentru spectacolul „Mofturi, mon cher!“ după I. L. Caragiale.

jos palaria

Premiul Special Adolescenţii: Trupa „Arlechino“ a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Bucureşti pentru spectacolul „Doamna Deleanu“ de Gabriel Pintilei.
Premiul special pentru debut: ex aequo Endeş Raul şi Andrei Tătaru din trupa „Viceversa“ a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu“ din Cluj-Napoca.

Vezi toate fotografiile

Recommended Articles

6 Comments

  1. Foarte frumos.

    1. Multumesc!

  2. ar fi fost o idee sa postati mai multe poze , sau macar o poza pentru fiecare echipa !

    1. Punem astazi toate pozele pe Facebook 😀

      1. okei . asteptam 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *