Daytime Party la MNAC

12006109_937000223025678_5150402371309035076_n

de Teodora Ciobanu – reporter
foto: MNAC si FORM

Cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului, Muzeul Național de Artă Contemporană din București a organizat în acest an un Open Doors Day mai special sub forma unei petreceri. Astfel, sâmbătă 19 septembrie 2015, între orele 11.00 și 23.00, instituția a găzduit un Daytime Party, la care am participat și noi. Pentru început, participanților la eveniment li s-a permis vizitarea gratuită a celor patru expoziții vernisate în luna iunie, dar și a expoziției aniversare de 150 ani a Universității de Arte din București. Mai mult, MNAC, alături de echipa FORM, le-a pregătit iubitorilor de artă contemporană o petrecere inedită pe terasa superioară a muzeului. Nu au lipsit bucatele alese, cocktail-urile apetisante sau muzica, asigurată de Snagov.

Prima expoziție pe care am vizitat-o a fost „Fractura“, situată la parterul muzeului. Curatoriată de Maria Rus Bojan, aceasta este alcătuită dintr-o serie de noi lucrări ale artistului Mircea Suciu. Tema lor este sedimentarea și metamorfoza efectivă a societății pe parcursul istoriei, ilustrată prin folosirea unor imagini consacrate din media. Astfel, sediul Muzeului Național de Artă Contemporană, situat in Palatul Parlamentului, se dovedește a fi un loc cu încărcătură simbolică, ideal pentru amplasarea colecției de lucrări.

Ne-am redirecționat apoi atenția asupra expoziției „Învățământul artistic bucureștean și arta românească după 1950“, deschisă publicului încă din noiembrie 2014. Prin intermediul acesteia, vizitatorilor li se prezintă o filă din ceea ce înseamnă arta în țara noastră. Aflată la primul etaj al muzeului, expoziția reunește lucrările a 150 de artiști care au studiat sau predat în cadrul UNARTE începând cu anii 1950 și celebrează 150 de ani de la înfințarea universității.

12042961_10153775325987044_2857389424934154886_n

Al doilea etaj al MNAC găzduiește expoziția internațională „Der Wanderer, organizată de MOTI (Museum of the Image) și BredaPhoto din Olanda și curatoriată de Geert van Eyck, Jan Schaerlackens și Reinout van den Bergh. Inspirată de pictura simbolică a lui Caspar David Friedrich, „Der Wanderer uber dem Nebelmeer“ (1818), această expoziție se folosește de elemente din pop culture (reclame, clipuri muzicale, postere de filme, coperte de cărți, capturi de ecran din jocuri video), proiecții și fotografii artistice pentru a defini și clasifica romantismul erei noastre prin intermediul călătorului singuratic. Printre artiștii ai căror lucrări pot fi admirate se numără Kal Ziehl (Germania), Hasan și Husain Essop (Africa de Sud), Clay Lipsky (SUA) și Eelco Brand (Olanda).

La al treilea etaj se află o altă expoziție cu caracter internațional, „Niciodată singur“. În cadrul acesteia sunt expuse lucrările artiștilor Irina Botea, Simion Cernica, Ioana Cojocariu, Csiki Csaba, Tatiana Fiodorova, Ciprian Homorodean, István László, Tibor Karoly Liţiu, Xandra Popescu şi Larisa Crunţeanu, Váncsa Domokos și Veres Szabolcs. Tema expoziției este condiția emigrantului român surprinsă chiar de artiști autohtoni ce locuiesc în afara țării. Expoziția este curatoriată de duo-ul artistic MONOTREMU și artiștii-curatori ai spațiului expozițional MAGMA Contemporary Art Medium.

În final, am vizitat expoziția „De-a arhitectura în orașul meu“, curatoriată de Asociația De-a Arhitectura și arhitectul Mina Sava. Prin diferite modele, desene și mesaje, expoziția prezintă viziunea elevilor bucureșteni de școală primară asupra unui cartier ideal. Lucrările tinerilor artiști vor provoca, fără niciun dubiu, oricărui membru al publicului, un moment de reflecție.

Toate expozițiile menționate mai sus sunt deschise publicului până în luna noiembrie și vă îndemnăm cu sinceritate să le vizitați. Muzeul Național de Artă Contemporană din București ne-a impresionat prin inițiativa sa și putem spune, cu siguranță, că evenimentul a fost un succes.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *