Bucharest Model NATO Conference -ziua 2

[fsn_row][fsn_column width=”12″ margin=”{#fsnquot;right#fsnquot;:#fsnquot;15px#fsnquot;,#fsnquot;left#fsnquot;:#fsnquot;16px#fsnquot;}” font_size=”16px” column_style=”light”][fsn_text]

 

Interviu cu Ana Maria Radu, Executive Director

Teen Press:Cum ai devenit director executiv al conferinţei?

Ana Maria Radu: În primii doi ani am fost delegat la Bucharest Model NATO Conference. Ştiind foarte bine cum merg lucrurile, am decis ca ulterior să fac parte din organizare.

Teen Press: Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în calitate de director executiv?

Ana Maria Radu: Nu am realizat ce dimensiune urmează să aibă această conferinţă. Fiind prima experienţă cu atâţia invitaţi, printre care şi oficiali NATO, şi cu atât de multe persoane care îşi doresc să participe, mi-a fost greu să estimez care vor fi graniţele.

Teen Press: Cum vezi viitorul acestei conferinţe?

Ana Maria Radu: Anul trecut am avut primii delegaţi străini, evenimentul fiind destul de cunoscut la nivel internaţional. Ar fi ideal ca peste câteva ediţii să vină delegaţi din toate ţările care să-şi reprezinte propriile ţări şi, implicit, interesele acestora. Astfel, participanţii se vor integra cu adevărat într-un context internaţional şi vor înţelge mai bine situaţiile pe care le dezbat.

Teen Press: Ce crezi ca le oferă această conferinţă participanţilor?

Ana Maria Radu: Pe lângă faptul că îşi dezvoltă abilităţile de debate în comitete bine definite, până la urmă participanţii explorează, ceea ce îi ajută să se dezvolte. De asemenea, cunosc tineri care au aceleaşi aspiraţii şi interese.

 

Interviu cu Andrei Mitrofan, General Manager

Teen Press: Cum ai devenit manager general al conferinţei?

Andrei Mitrofan: Am participat anul trecut ca voluntar şi am realizat ca aş putea ajuta mai mult conferinţa daca aş face parte din echipa de organizare.

Teen Press: Care e cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în calitate de manager general?

Andrei Mitrofan: Cea mai mare provocare este ca, după ce am trimis mail-uri atâtor persoane şi companii, să constat cât de puţini mi-au răspuns. Să fac publicitate evenimentului a fost foarte dificil.

Teen Press: Cum vezi viitorul acestei conferinţe?

Andrei Mitrofan: Sper ca peste câteva ediţii conferinţa să capete o amploare internaţională mai mare.

TeenPress: De ce ar trebui tinerii să participle la Bucharest Model NATO Conference?

Andrei Mitrofan: Tinerii ar trebui să participe fiindcă au foarte multe de învăţat, pentru că înţeleg mai bine care sunt atribuţiile pe care le are NATO şi pentru că intră în contact cu mai mulţi tineri interesaţi de probleme politice. Mai mult, conferinţa le oferă un context în care să se dezvolte prin comunicare şi debate.

 

Interviu cu Teodor Grama, Chairperson, Political Affairs Committee

Teen Press: Ce te-a determinat să iei parte la această conferinţă?

Teodor Grama: Am fost delegat la ediţia trecută şi mi s-a părut că a fi chairperson la ediţia actuală e un pas înainte. În plus, simt un ataşament faţă de această conferinţă.

Teen Press: Care e partea ta preferată la conferinţă?

Teodor Grama: Conceptul în sine. Nu neapărat temele discutate, ci faptul că ai ocazia să discuţi teme de genul acesta într-un mediu academic, dar nu foarte competitiv.

Teen Press: Descrie atmosfera.

Teodor Grama: În calitate de chairperson, pot spune ca e destul de relaxată, dar mi se pare că, în general, numai ascultând discuţiile participanţilor, atmosfera îi stimulează, îi provoacă pe aceştia.

Teen Press: Cât de importante consideri că sunt astfel de conferinţe în dezvoltarea educaţională şi personală a tinerilor?

Teodor Grama: Deşi poate că nu sunt neapărat ideale pentru toata lumea, pentru cei carora într-adevăr le place sunt extrem de importante, ajungând să fie o parte din tine. Sunt o experienţă academică şi o experienţă socială în acelaşi timp.

Teen Press: Ce aşteptări ai de la această ediţie a Bucharest Model NATO Conference?

Teodor Grama: Nu am pornit cu extrem de multe aşteptări, mai ales pentru ca presupuneam că vor fi multe persoane care nu au mai participat la astfel de conferinţe. Însă, participanţii mi-au întrecut chiar şi aşteptările existente, se descurcă foarte bine.

 

Interviu cu Christine Stancu, Chairperson, Nuclear Planning Committee

Teen Press: Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în calitate de chairperson?

Christine Stancu: Cea mai mare provocare este  faptul că trebuie sa coordonezi delegaţii constant, că trebuie sa îi ţii concentraţi şi că trebuie să le dai o motivaţie să expună informaţiile pe care le-au acumulat.

Teen Press: Ce crezi ca le oferă această conferinţă participanţilor?

Christine Stancu: Experienţă, în primul rând. Apoi, cunoştinţe, o modalitate de a se cunoaşte cu alţi oameni, o modalitate prin care îşi pot petrece timpul productiv.

Teen Press: Care e partea ta preferată la această conferinţă?

Christine Stancu: Locul. Faptul că evenimentul se desfăşoară într-o adevărată clădire administrativă .

Text de Daria Luculescu

Foto de Mara Badina

[/fsn_text][/fsn_column][/fsn_row]

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *