Bucharest Model NATO Conference- ziua 1

[fsn_row][fsn_column width=”12″ margin=”{#fsnquot;right#fsnquot;:#fsnquot;15px#fsnquot;,#fsnquot;left#fsnquot;:#fsnquot;16px#fsnquot;}” font_size=”16px” column_style=”light”][fsn_text]

              Jose-Maria Lopez Navarro

                Am ajuns la Palatul Parlamentului la  ora 16:30…în jumătatea de oră care a urmat, până la începutul conferinței, am avut timp să cunosc participanții și să mă obișnuiesc cu locul ! Și ce oameni! Și ce loc ! O sală impunătoare, cu decor elegant,  urma să găzduiască peste 100 de participanți, elevi români și străini, dar și … invitați speciali. În această sală, pe durata următoarelor 3 zile se vor desfășura ședințe care vor viza teme politice si de securitate mondială. La citirea  programului, domnul Jose Maria Lopez-Navarro, oficial NATO , i-a lăudat pe organizatori, afirmând că temele ediției din acest an sunt comparabile cu temele discutate la ședințele NATO reale .

                Primul invitat din partea NATO a fost domnul Jose Maria Lopez-Navarro care a dorit să ne  amintească ce este NATO si care sunt idealurile sale. ”NATO este o organizație  în primul rând defensivă. Dacă o țară este agresată, NATO o va apăra, dar niciodată nu va  începe un conflict. NATO este un club al țărilor democratice. Cel mai mare club al democrației. NATO este un grup de state care se bazează pe idealuri… sigur, există și interese, dar în principal NATO se  bazează pe idealuri precum : solidaritate, libertate, egalitatea de șanse și piață liberă . […] Încă de la fondare, in 1949, principalul scop al NATO a fost solidaritatea  și apărarea democrației în stilul vest-european.” .

 

                                                   Dragoș Manea

 

                                                 Juan Ozores Masso                 

Sursa foto: Bucharest Model NATO Conference

               Următorul vorbitor, dl. Dragoș Manea, a menționat importanța conferințelor  de  acest fel, afirmând că tinerii sunt cei mai importanți în păstrarea și continuarea valorilor NATO. ”We Are NATO, you are NATO, we are all NATO, we can all make a decisive decision” (Noi suntem NATO, voi sunteți NATO, noi toți suntem NATO, noi toți putem lua o decizie decisivă ) a fost mottoul său. În continuare, a afirmat că, ”participând la conferințe de acest fel,  tinerii vor înțelege mai bine mecanismele lumii și deci, își vor dezvolta simțul critic și vor putea să discearnă informația falsă de cea adevărată și importantă. ”

                Următorii doi vorbitori, dl.Silviu Georgesc și dl.Juan Ozores Masso,  au continuat să descrie importanța pe care o are România în alianța Nord-Atlantică, contribuind atât prin sprijin militar (ex: în zone precum Afghanistan) cât și prin poziția și  deciziile politice luate.

               După aceste  discursuri, seara s-a  încheiat printr-o invitație la cină, unde participanții au putut discuta și unde s-au putut pregăti pentru conferința de a doua zi.

                                                      Silviu Georgescu

Text: Octavian Cotîrță

Foto: Octavian Cotîrță & Bucharest Model NATO Conference

 

                 

 

 

[/fsn_text][/fsn_column][/fsn_row]

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *