foto: Ioana Gheorghiu – fotoreporter
Sâmbătă, 26 septembrie, între orele 18:00 și 4:00, a avut loc a doua ediție a evenimentului „Noaptea Caselor“, un circuit al spațiilor domestic-culturale din București. În acest an, am avut ocazia să vizităm 18 destinații-reper ale orașului, mai exact locuri pline de viață în jurul cărora s-au adunat comunități culturale și creative. Cu ajutorul lor, am reușit să aruncăm o privire prin casele și apartamentele în care mulți tineri talentați și pasionați de artă ne-au putut prezenta creațiile lor în moduri cât mai originale. Astfel, spiritul creativ ne-a cuprins pe tot parcursul acelei nopți inedite și nu am mai putut pleca până nu am aflat povestea fiecărei case.
Prima oprire a fost la Carol 53, o clădire veche unde au loc ateliere diversificate de arhitectură, artă decorativă, meșteșug, ecologie, teatru, muzică, pictură și serigrafie. La parterul casei, ne întâmpină o hartă uriașă pe care putem să marcăm cele mai importante locuri pentru noi din București: repere, centre de cartier și multe altele. Proiectul se numește PIN IT și are ca scop evidențierea aspectelor interesante ale orașului. O inițiativă excelentă, de acord?
Apoi, am ajuns într-un loc liniștit, de exteriorizare și exprimare artistică, pe scurt: casa Plantelor. Aici, am admirat instalația de lumină „Higan“, expoziția „Space Color“ și proiectul fotografic „Missing Home“, care pe unii i-a impresionat până la lacrimi, sau doar le-a adus în suflet dorul de casă și de părinți. Până la sfârșitul programului, Chill D și Zekarajah au știut cel mai bine cum să întrețină atmosfera cu muzică bună.
La Centrul Doinici a fost imposibil să nu resimți atmosfera din „La Țigănci“, cu fetele care citeau în pietre sau în cărțile de tarot. Totuși, acest loc s-a făcut remarcat prin armonia resimțită, dar și prin discuțiile despre diete de purificare, plante de leac, energie și echilibru.
Colivia, casa deschisă pentru cultură și cetățenii care vor să-și schimbe în bine comunitatea, ne-a impresionat datorită salonului interbelic, luminat de o proiecție pe șemineul din capătul încăperii. Mai adăugăm și o degustare de licori și zacuscă făcute în casă și parcă nu ai mai vrea să pleci. Apoi, ce sa vezi? Barmanul Vlad Tăușance vine și ne arată cum toarnă bere în zece stiluri inovative și creează un show senzațional.
După aceea, ne oprim la Incubator 107, unde petrecerea deja e în toi în locul în care oricine poate învăța pe oricine orice. Aici au loc maratonuri de jocuri, jonglerie cu foc, Concert Late Summer și printre ele, oamenii își spun povești fără perdea. Am uitat să menționez: aici s-au băut cele mai multe beri.
Home Mătăsari, denumit și „acoperișul“ pentru pictori, muzicieni și artiști, ne-a invitat la turul ghidat pentru a afla povestea fascinantă a Mahalalei Mătăsari. Reîntorși la casă, concertele nocturne și teatrul ne-au umplut de voie bună.
Am vizitat și o clădire cu o istorie bogată în spate, o bijuterie arhitecturală numită Manasia Hub. Am fost atrași de expozițiile de fotografie, degustarea de carne, dar mai ales de proiecția „Housing Stories- Experiența locuirii în Bucureștiul Contemporan. Episodul #2 Ghetouri“.
Dintre toate aceste locuri, unul cu adevărat deosebit este Grădina Sticlarilor, despre care pot spune că este preferatul meu. O casă ascunsă sub bolte de viță de vie, în grădina căreia a avut loc un atelier de suflare a sticlei și o expoziție uimitoare de vitralii care merită văzută oricând aveți ocazia. De asemenea, casa Elisabeta este un centru de atracție important al circuitului, fiind un apartament abandonat și revitalizat de tineri, aflat la ultimul etaj al clădirii. Aici se află lucrări ale artiștilor, cât și lustra câștigătoare din cadrul concursului de design „iLustra“. Printre altele, s-au numărat și casele AvanPost, Insula 42, Casa Lupu, Vișini Hub, Casa Jurnalistului, Casa Costa-Foru, Cetatea Artelor și Learning House.
Toți cei prezenți au descris evenimentul ca fiind unul aparte, de la care au plecat cu puțin timp înainte să răsară Soarele, încărcați de energie, multe poze și amintiri plăcute, dornici să revină și la anul.