Retrospectiva

Retrospectiva

Retrospectiva

de Livia Popa – redactor
foto: Marius Stoian – colaborator foto

Ce-am văzut în ultimele săptămâni la televizor? Să începem cu începutul…sau, mai bine zis, cu sfârșitul clasei a XII-a, adică Bacalaureatul. Mare tragedie, mare, pentru că mai puțin de jumătate din elevii care au susținut acest „examen al maturităţii“ nu l-au promovat. De vină sunt camerele de supraveghere, copii au fost așa de emoționați și de stresați încât n-au putut să copieze, pardon, să se concentreze. „Cea mai slabă generaţie“, vuiau toate titlurile emisiunilor. Însă, nu, acesta a fost mereu nivelul absolvenților. Și având în vedere că nu s-a aplicat peste tot acest tratament strict de supraveghere, cifra ar fi fost și mai dramatică. Oare profesorii nu își fac meseria cum trebuie? Oare elevii nu învață? Părinții sunt dezinteresați? Sistemul e de vină?

Toți acești factori, în mod cumulativ, își au partea lor de vină în acest cerc vicios: elevii nu învață pentru că profesorii nu își fac meseria; profesorii nu își fac meseria pentru că nu sunt plătiți bine; profesorii nu sunt plătiți corespunzător pentru că nu sunt bani; nu sunt bani pentru că suntem îngropați în datorii; suntem îngropați în datorii pentru că oamenii nu se pricep să îi administreze; oamenii nu se pricep să-i administreze pentru că n-au învățat la momentul oportun…

Este doar una dintre ipoteze și traiectorii, pentru că motive pot fi găsite oriunde. O parte a soluției, în care eu mai cred, vine de la elevi, pentru că cealaltă parte a soluției ar trebui să vină din partea statului…
Dacă ești un om responsabil, cu capul pe umeri, pui mâna pe cartea de comentarii, dacă profesorul nu îți este de ajutor, și te lupți cu ea un an de zile și eviți catastrofa de la sfârșitul liceului.

Am văzut copii invitați la diverse emisiuni care au luat peste 9,50 la Bacalaureat de parcă ar fi fost niște genii. De cei care merg la olimpiade mondiale ce să mai zicem? E grav dacă ne stabilim așa o limită joasă (să iei bacalaureatul cu notă mare). Începem să ne mulțumim din ce în ce mai des cu puțin și să ridicăm în slăvi mediocritatea.

Un subiect puțin mai serios: noul cod civil. Există în discuție un proiect de modificare a codului civil român, care are la momentul actual cam 140 de ani. Pe cât de serios ar trebui să fie subiectul, pe atât de amuzant va deveni. Noul cod civil va include noțiunea de „logodnă“ și, mai mult decât atât, va sancționa drastic pe cel care va încheia brusc logodna pe motiv de prejudiciu moral. Nici căsătoria nu scapă din vizor, pentru că soții nesinceri sau infideli vor plăti scump pentru „nelegiuirile“ lor. Cu alte cuvinte, sinceritatea va fi ridicată la rang de lege.

Sunt atâtea ambiguități în codul civil, implicarea altor noțiuni, precum „logodna“, deja destul de imprecise ca și definiție, nu fac decât să ne îndepărteze și mai mult de la scopul justiției, un proces corect și echitabil. Statul nu face decât să intre cu bocancii într-un proces ce ar trebui să fie natural și nicidecum constrâns de termeni juridici. Rezultatul va fi unul destul de urât pentru judecători, cărora li se vor aduce pe masă alte sute de dosare alături de miile deja existente și care au depășit de mult media de dosare pe rol.

Spre sfârșit, ceva mai „amuzant“: s-a inventat berea cu marijuana. Bine zicea cineva: în curând se vor da pistoale ca bonus la cumpărarea oricărui produs ce conține cocaină din supermarket. Nu voi ține o predică despre cât de rea este marijuana pentru că berea respectivă pare a fi inofensivă, cu o concentrație destul de mică din plantă. Însă, mă intrigă faptul că se comercializează așa ceva. De ce nu s-a inventat berea cu vitamine sau cu lecitină? Copiii beau bere de la 11 ani mai nou. Poate gustul acelei plante o să îi gâdile așa mult la limbă încât nu se vor sfii să o încerce în formă brută. Cu cât promovezi ceva negativ, cu atât omul se va arăta mai interesat de „fructul interzis“.

Recommended Articles

3 Comments

  1. Cât de rea este marijuana? Și sunt serios, chiar doresc lista aia, dar omite din ea faptul că riști să nu-ți aduci aminte ce faci în timp și după ce fumezi.

  2. Un articol destul de slab….chiar vroiam sa vad cat de malefica este acea planta numita marijuana…Da dependenta? exista supradoza? Da cumva halucinatii?
    LASA-TE de scris. NU e pentru tine

    1. daca “vroiai”, nu e timpul pierdut…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *