Bitcoin, prima moneda virtuala

articol_bitcoins

articol_bitcoins

de Ilinca Papari – redactor
foto: Mircea Steriu – colaborator foto

Bazele internetului au fost puse în anii ’70, iar în anul 1991 a fost lansat proiectul lui Tim Berners-Lee, „World Wide Web“: toate sunetele digitale, imaginile, grafica, video-urile aflate în acelaşi loc. Google a fost lansat în anul 1997, la începutul secolului XXI, utilizarea internetului şi informarea prin intermediul acestuia, devenind un fapt uzual. Această evoluţie tehnologică a dus la sporirea preferinţei oamenilor pentru mediul virtual, pentru documentarea prin intermediul internetului, în detrimentul presei scrise.

Dacă ziarul tipărit poate fi substituit cu uşurinţă de către ziarul electronic, care ar fi şansele ca banii să poată fi şi ei substituiţi?

Acest demers de substituire a fost lansat în 2009, sub licenţă MIT, de către un hacker cu pseudonimul Satoshi Nakamoto, despre care se ştie că s-a retras din afacere subit, la aproximativ un an de la lansare, fără să dea vreo explicaţie. În ciuda misterului apariţiei Bitcoin, nu a fost semnalată nicio intenţie ascunsă şi nu a fost adus niciun argument în favoarea nedumeririi multor persoane: este Bitcoin o acoperire pentru o posibilă spălare de bani? Toate datele de până acum, afirmă că nu este vorba de aşa ceva.

Bitcoin reprezintă o alternativă la valuta tradiţională și a fost creată pentru a facilita tranzacţionarea banilor. Aspectul principal este că această monedă virtuală impune o piaţă descentralizată pentru cei ce tranzacţionează. Având în vedere declinul bancar din Cipru, este de înţeles de ce ar fi favorabilă moneda virtuală, faţă de banii cash, libertatea oamenilor de a tranzacţiona sume de bani, nu ar mai fi condiţionată de nicio bancă, nu ar exista nicio dobândă, nu ar exista inflaţie (dimpotrivă, piaţa Bitcoin poate fi caracterizată de deflaţie, global nu pot fi generate in total mai mult de 21 de milioane de bitcoins), nu ar exista cenzură. Mecanismul propus de Bitcoin e destul de simplu la prima vedere: persoana interesată intră pe site, descarcă gratuit un soft, iar acest soft se foloseşte de puterea computer-ului (care trebuie să fie suficient de mare, cât să permită rularea optimă a programului) pentru a genera bitcoins. Persoanei în cauză i se acordă un ,,portofel“ virtual în care sunt stocate monedele. Sistemul Bitcoin se bazează pe criptografie, astfel încât să nu fie permis furtul monedelor.

Ce se poate cumpăra cu bitcoins? Aproape de toate, de la jocuri video, e-books, sejururi în diferite ţări, până la… baclavale. Sunt anumite site-uri care acceptă bitcoins ca modalitate de plată.

Bitcoinii s-au tranzacţionat la o valoare maximă de 226 de dolari, de la 20 de dolari la începutul anului. După ce a ajuns la 60 de dolari la sfârşitul lui aprilie, preţul unui Bitcoin se situează acum în jurul a 120 de dolari. Se remarcă instabilitatea valorii Bitcoin, instabilitate folosită ca argument împotriva celor ce cred că Bitcoin este o modalitate prin care oricine se poate îmbogăţi instantaneu, fără să depună efort.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *