Socialul de la pagina 5

de Vladimir Pogonariu – redactor

De curând m-a prins și pe mine boala asta. Boala fotografiei… Boală care te face să stai în frig doar ca să prinzi cadrul perfect sau care te face să te gândeşti la „Ce mişto era să am aparatul acum“, când vezi un peisaj superb în timp ce mergi cu persoana iubită alături.

Această boală m-a învăţat ceva: să deosebesc o poză de o fotografie. Unii ar spune: „Păi, cum? Nu e tot aia?“. Păi, nu prea. Pentru că o fotografie este o bucată de artă, o fotografie este mai mult decât o imagine, o fotografie face cât o mie de cuvinte. Sau poate chiar mai multe. Pentru că o fotografie transmite un sentiment, o stare; transmite trăirea fotografului din acea clipă. În timp ce o poză este pur şi simplu rezultatul apăsării unui buton. O poză este o amintire, o imagine de sine stătătoare. Iar asta nu înţeleg mulţi oameni din zilele noastre.

Adică? Păi, există destule specimene care îşi cumpără un aparat foto profesional (Nikon, în general), de zeci de milioane (iar aici nu vorbim de aparate entry-level, ci de aparate cât de cât bunicele), câteva obiective mai scumpe, un blitz extern şi gata, sunt fotografi. NU! Nu aparatura te face fotograf, ci imaginea. Chiar dacă ea este mai slabă calitativ, chiar dacă nu e făcută cu cel mai scump obiectiv, o fotografie făcută de un fotograf poate surclasa în orice moment o poză făcută de un puşti cu un aparat profesionist. Şi am mai învăţat ceva, tot din această experienţă. Un fotograf adevărat poate face o fotografie bună cu orice aparat, chiar şi folosind camera unui telefonul mobil. Pentru că el ştie să exprime ceea ce simte sau gândeşte, asemenea unui pictor: desenând fiecare pixel. Astfel, el construieşte trei imagini superbe din tot atâtea declanşări, în timp ce un amator declanşează de o sută de ori pentru a obţine ceva bun. Şi da, este un fapt dovedit că cele mai bune cadre sunt cele spontane, neregizate.

Aşa că gândiţi-vă de două ori înainte să apăsaţi pe declanşator, gândiţi-vă de două ori înainte de a spune că sunteţi fotograf şi apreciaţi-vă munca în mod obiectiv. A fi fotograf nu e puţin lucru. A fi fotograf necesită o muncă enormă, atât în spatele camerei, cât şi în faţa monitorului. Acestea fiind spuse, sper că v-am pus puţin pe gânduri. Şi că le-am scos unora fumurile de fotografi din cap :-).
Lumină bună vă urez!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.