Socialul de la pagina 5: Pastele ma-sii!

socialul_5

de Vladimir Pogonariu – redactor

O să vă spun încă de la început: acest articol va fi un fel de pagină de jurnal, va fi scris într-un altfel de mod faţă de cel cu care v-am obişnuit pe voi, cititorii. Revenind la motivul în jurul căruia se învârt toate aceste cuvinte aşternute pe foaie/monitor, şi anume, Paştele… Ca în fiecare an, am sărbătorit Paştele nu în club (după cum am văzut că e la modă acum), nici cu prietenii, ci cu familia, la bunicii de la ţară, în speranţa că voi lua o gură de aer curat şi voi afla ceva mai mult decât deja ştiu despre sfânta sărbătoare pascală. Dar ţeapă! Nimic nou sub soare. Poate doar nişte abţibilduri oribile care se lipesc pe ouă pentru a le decora, chipurile. În fine, nu o să vă povestesc acum despre fantastica sărbătoare a ouălor roşii, ci despre câteva „detalii“ mai uşor sau nu de observat. Spre exemplu, iepuraşul de Paşte. De unde a apărut? Şi de ce e el sfântul animal de Paşte, când noi mâncăm miel? După câteva minute de căutat neintens pe Google, am aflat că este un animal sacru, asemeni mielului sau vacii în alte culturi. Totuşi, ce legătură are el cu Paştele? Nu el face ouăle, nu a fost nici pe lângă Cel Sfânt când a fost răstignit… deci care e faza cu el? În fine, trecând peste iepuraşul occidental, revenim la ale noastre. La propriu. Anume, la „curăţenia de Paşte“. În acest an parcă a fost mai „cronică“, mai în detaliu (pentru că am pus şi eu mâna pe o cârpă şi s-a ţinut mama de „cârpa mea“ să curăţ fiecare mm2) şi, asemeni fiecărui an, a fost făcută cu o zi înainte de Paşte. Stau şi mă întreb acum: de ce curăţenia asta super generală are loc numai… de Paşte?! Adică, se poate face în orice săptămână din an, pentru că nu durează niciodată o singură zi. În fine, poate e o anomalie la mine în familie şi în alte locuri curăţenia asta are loc mai des.

Dar, de departe, lucrul care m-a pus cel mai tare pe gânduri (şi obiceiul care m-a pus să întreb toate persoanele posibile) e faimosul ciocnit al ouălor. De ce se ciocnesc?! Nimeni nu a putut să îmi explice… nici chiar rudele mele cele mai credincioase, cele mai culte… peste tot răspunsul a fost acelaşi: „Asta e tradiţia!“. De ce toate astea şi nu numai? De ce trebuia să vină de Paşte Iepuraşul şi nu Moş Crăciun? Dacă voi credeţi că, importând obiceiuri, o să ieşim din criză, vă înşelaţi!

Recommended Articles

1 Comment

  1. Poftim cu iepurașul: https://catavencu.ro/gaitanaru-%E2%80%9Eiepurasul-este-corect-politic-si-are-virtutea-de-a-nu-zgindari-constiintele-incarcate%E2%80%9D-45447

    E slab articolul, lipsit total de ceva esență. Cu “disclaimer-ul” din început cred că doar să scuzi lipsa coerenței. Sunt lucruri combinate de zeci de ani și nu au nici pe departe legătură cu criza. Sincer, ai lacune majore în articol, indiferent de ce tip este. Păcat, ideea părea bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *