Romania: just a land (no choice)


Cum sa fii roman

de Emil Drăgănescu – colaborator
desen: Ovidiu Udrescu

România… care este primul lucru la care vă gândiţi când spuneţi acest cuvânt? La ce vă zboară prima dată mintea? Probabil că la un aspect negativ al ţării, pentru că este la modă, mai nou, să te iei de ţara ta (dacă eşti român – sună ca o înjurătură). Dacă e să ne gândim în ansamblu, este foarte posibil să avem dreptate. Or not?

Peste tot, lumea se plânge de gropi, de autorităţi, de mentalitatea „oierească“ a românilor. Dar oare nu este şi vina noastră? Mereu s-a vehiculat o idee care tot apare ori de câte ori este câte o problemă mai gravă: „Să schimbăm ceva“. Stau şi mă întreb dacă acest lucru este posibil. Poate o fi doar natura noastră (fără nici o comuniune de această dată – this is the real thing).

Cu ceva timp în urmă, într-un moment de meditaţie profundă, mă gândeam la toate locurile frumoase pe care le are ţara asta. Locuri stricate de populaţie, probabil.

OK, gata cu morala! Nu am de gând să mai bat câmpii pe acest subiect. Ideea e că ne facem singuri propria Românie, aşa cum vrem. Se vede că acolo unde lumea şi-a mai dat puţin interes, lucrurile stau puţin altfel (da, mă refer la partea orientată spre Occident a ţării): Sibiu, Arad, Timişoara şi exemplele mai pot continua.

Probabil cu toţii ne-am gândit la asta într-un moment al vieţii. Acum lăsaţi-mă să vă pun o întrebare: merită să fii român? Personal, cred că da. Sunt atâtea locuri frumoase – emoţia descoperirii? 🙂 – în care poţi uita de griji şi te poţi relaxa. Asta până când auzi „acordurile fine“ ale unor muzici date la maxim şi esenţa suavă de mici care vine de la un Gigel, ce a hotărât că pădurea sau muntele e curtea lui.

Ghid turistic

O să închei prin a spune că dacă ai o vară la dispoziţie, poţi evada. Ia-ţi rucsacul în spate, maşina alor tăi din garaj (dacă ai depăşit 18 ani şi ai carnet; dacă nu… trenul s-a inventat pentru tine) şi fă o plimbare. Eventual, ia şi nişte prieteni buni cu tine, ca să împărţiţi costurile combustibilului în timp ce mergeţi pe drumurile inexistente. Cu puţin antrenament poţi lăsa toate problemele la o parte şi să fii, măcar la nivel spiritual, liber. În fond, suntem tineri şi avem milioane de posibilităţi în faţă.

De unde îţi vei începe călătoria spre necunoscut?

Acest articol a aparut in revista Teen Press, nr. 36, Aprilie 2010
Tema: Cum sa fii roman?

Recommended Articles

3 Comments

  1. Stiu si eu, vorba cantecului:"la noi totul e posibil dar sa schimbi ceva e aproape imbnosibil!"Vorba asta e atat de adevarata incat ajungi sa crezi ca toata treaba asta se intampla special pentru ca acest cantec sa fie adevarat!
    Cat despre evadarea asta de care vorbesti tu…sincer suna mai degraba a propaganda! De ce spun asta? Pentru ca de fiecare data cand in Romania a fost o perioada de criza, in presa de toate formele se spunea despre metode de recreere sau locuri bune de cheltuit bani inexistenti sau imprumutabili. Fi serios acuma! Bugetarul nostru mediu va locui cu inca 2 persoane in casa si va avea cam 1200 de lei. Crezi ca isi mai permite aceasta evadare de weekend? Eu zic ca nu, si mai zic ca nici iesitul in parc nu va mai devenii o alternativa pentru ca orice iesire inseamna bani: ca o sticla de suc, ca un covrig sau un bilet! Si totul costa. Imi place ca esti idealist dar uitandu-ne la realitatea cotidiana realizam din ce in ce mai mult ca singura evadare in ultima vreme este doar muzica, jocurile si inca cateva chitibusuri capitaliste! Sper sa aud feedback la comment-ul meum deoarece as vrea sa vad daca ti-ai schimbat parerea din data la care ai publicat articolul pana azi!

    1. Nu-s idealist.. Ziceai de bugetari. Teen Press imi place sa cred ca nu este pentru bugetari, ci pentru liceeni. sigur, acum vei spune ca liceenii au parinti. Dar daca e sa ne gandim asa,uitam ca suntem tineri. nu, nu mi-am schimbat parerea. Nu prea am de ce. Puteam spune ca tara asta e un jeg. Bun… si cu asta ce schimbam? De ce sa nu zgandarim si o imagine a ei, care nu a mai fost "saltata" de ceva vreme. In fond, de ce sa nu visam?
      in ultimul rand, nu mi se pare propaganda. Depinde de unghiul din care privesti lucrurile. Eu am scris asta din perspectiva cuiva care vrea sa evadeze din cotidian, that's all:P

  2. Andrei, buna alegere, "Altar". Imi place ca oamenii dau numai comentarii negative la toate articolele despre Romania. Teen Press s-a saturat de asta, iar daca citesti revista o sa descoperi ca majoritatea articolelor arata si partea buna a Romaniei. Nu rezolvam nimic daca incercam sa ne plangem atat. Fericirea noastra nu consta in ceva material sau intr-un suc. Poti sa te plimbi prin parc, sa stai pe iarba, sa pleci cu sticla de apa de acasa si chiar cu niste lucruri de picnic, ce ar costa cat ar costa o masa de pranz. Sa fim seriosi acum. Daca vrem ceva, facem…nu stam sa dam vina pe altii, sa ne plangem sau alte lucruri de genul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *