Născut în 1977 în Zăvoaia, judeţul Brăila, sculptorul Alexandru Potecă a avut o înclinaţie vizibilă către lumea artistică de când era copil. Urmează cursurile Liceului de artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, facultatea terminând-o la Bucureşti, în 2001, în cadrul Universităţii de Artă. De asemenea, primeşte o bursă în India unde rămâne timp de doi ani până în 2005, învăţând, după cum mărturiseşte, despre „obiecte, simţuri şi gesturi“.
În 2006 a participat la Tabăra de Creaţie „Arta ca viaţa“, organizat la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, alături de alţi artişti plastici precum Patricia Coman, Ion Chiriac şi Valentin Tudor. Tot în 2006 a avut la Galeria NIT expoziţia intitulată „Sculpture Show“, care a constat dintr-o serie de sculpturi din structuri metalice, fiecare spunând o poveste. În 2008 a colaborat cu Francisc Chiuariu, Constantin Cioc şi cu Anca Pintilie la un performance – „Vizibil“ – în cadrul Atelierului în Tranziţie din Bucureşti.
A mai expus la Galeria Pilat sculpturi din cupru şi câteva portrete, compuse printr-o tehnică mixtă şi oarecum inedită, de răşină şi petale. De asemenea, este colaborator al proiectului „I love Bucharest“ prin care se organizează diverse evenimente privind arta publică.
În luna august a acestui an, a avut o expoziţie în Sala Foaier a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti numită „The Golden Flat – Ultimul carnaval“. Această instalaţie înfăţişa un apartament aurit, ce părea desprins din anii ’80. Dorinţa lui Alexandru Potecă a fost aceea de a evoca lumea obiectelor prin prisma copilăriei, imprimând o anumită simbolistică fiecărui lucru.
O altă trăsătură interesantă a acestei expoziţii este modul în care ea a luat naştere, traseul obiectelor până în sala de la MŢR. Din curţi, casele cunoscuţilor şi chiar din baruri, Potecă a adunat diverse lucruri pe care mai apoi le-a aurit în atelierul său, făcând astfel primii paşi spre crearea acestei lumi statice care are o notă de uşoară nostalgie. În urma expoziţiei, are în vedere realizarea unei cărţi-obiect care să surprindă motivaţia realizării instalaţiei „The Golden Flat“.
Mai multe pe: www.alexandrupoteca.wordpress.com