Roll it! – Talk to me (2007)

talk-to-me - recenzie film - andrei antonescu

de Andrei Antonescu – colaborator
foto: cinemagia.ro

Treziţi-vă, la naiba! Sunteţi în P-Town, oraşul lui Petey Greene, omul care l-a făcut pe Berry Gordy un „peşte“.

Această peliculă este o biografie a lui Ralph Waldo „Petey“ Greene Jr., omul care zguduia în anii ’60 populaţia din Washington, spunând lucrurilor pe nume. La începutul acestui film, Petey Greene (Don Cheadle) este prezentat în postura nefericită a unui puşcăriaş. El este printre cei mai respectaţi deţinuţi din închisoare datorită faptului că îi distrează şi le oferă speranţă celorlalţi deţinuţi prin orele petrecute la radio. Dewey Hughes (Chiwetel Ejiofor), îşi vizitează fratele la închisoare, deşi, ajunge rece şi distant vizavi de el, susţinând faptul că singurul motiv pentru care îl vizitează este datorită promisiunii făcute mamei lor.

În momentul în care Dewey este gata să iasă din închisoare, acesta dă nas în nas cu nenea Petey Greene, omul care îi va deveni, într-o perioadă scurtă de timp, cel mai bun prieten.

Prin căi nebănuite (deocamdată), Petey iese de la închisoare şi primul lucru pe care îl face este să se angajeze la postul de radio unde Dewey îi devine manager, riscându-şi slujba şi garantând pentru el.

Petey devine ceea ce şi-a dorit, dar, toată faima aceea îl transformă în omul comercial şi folosit de toţi pentru divertismentul propriu. Petey ajunge să fie considerat un comic al cărui cuvânt este luat în râs şi folosit ca pamflet. Dewey capată curaj după retragerea lui Petey şi preia postul de radio. Abia după câţiva ani cei doi reuşesc să treacă peste dispută şi să îşi aducă aminte de vremurile bune. Din cauza alcoolului, Petey se îmbolnăveşte de cancer la ficat şi moare, lăsând în urma lui o moştenire plină de speranţă.

În primul rând, filmul acesta dispune de un soundtrack fidel anilor ’60, reuşind să inducă o atmosferă perfectă în concordanţă cu povestea şi decorurile.

În al doilea rând, nu ai cum să nu te îndrăgoştesti de personajul jucat de Don Cheadle; interpretarea sa este una armonioasă, narcisistă, dreaptă, comică şi cât mai aproape de adevăr posibil. Acesta intră în pielea regretatului Petey Greene şi ne prezintă „în culori“ opusul minciunii. Nu pot să nu îi menţionez pe Chiwetel Ejiofor, Martin Sheen, Taraji P. Henson (care este tare drăguţă, ca de obicei), Cedric the entertainer şi mulţi alţii.

Don Cheadle câştigă premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Chiwetel Ejiofor, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Filmul este special din toate punctele de vedere, este o pledoarie pentru drepturile omului. Acest film tratează problemele sociale şi rasiale ce dezbinau comunităţile din anii ’60. Pe parcursul filmului veţi sesiza un eveniment major ce s-a petrecut în timpul acela, fiind vorba de asasinarea lui Martin Luther King Jr.

Pelicula aceasta o să vă capteze încă din primele imagini. Nu ştiu ce o să spuneţi voi, dar, mie îmi place începutul unui film pe James Brown – „It’s a man’s world“, cel puţin asta este părerea mea… just like that.

Recommended Articles

1 Comment

  1. Trebuie sa recunosc, intotdeauna mi-au placut filmele biografice sau cele inspirate dupa un caz real. Acestea sunt filmele care incalca deviza “asta nu se poate intampla decat in filme”.

    Cat despre film, l-am vazut de cel putin 4 ori pana acum (God bless HBO). E unul din acele filme in urma caruia ramai cu ceva, iti dai seama de societatea in care traia lumea cu 50 de ani in urma si cat de persecutati erau oamenii de culoare, in acea perioada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *