Relationshipwrecks – De ce insala oamenii?

Relationshipwrecks -


de Ana Maria Căciulă – redactor

O chestie pe care nu am putut să o înţeleg niciodată este de ce înşală oamenii? Le place, nu le place să facă asta? Se simt vinovaţi, nu se simt vinovaţi? Au motive reale să facă asta? Dar întrebarea care m-a frământat de cele mai multe ori când a venit vorba de problema asta a fost: poţi să ierţi şi să uiţi dacă cineva te-a înşelat?

Şi cum niciodată informaţiile nu sunt suficiente, am oprit pe stradă câţiva omuleţi, ca să văd cum şi ce gândesc ei. Mulţi mi-au spus că monotonia este primul lucru care îi îndeamnă să-şi înşele partenerul. Să fie oare ăsta un motiv bun pentru a înşela? Unii au zis că da. Păi, bine, bine, dar dacă a devenit incredibil de plictisitor să mergi cu Grigore la film, de ce nu i-ai zis: „Bă, Grigoriţă, nu vrei tu să mai facem şi altceva?“ Sunt atâtea lucruri drăguţe pe care le poţi face în ziua de azi. Nu-i mai bine ca atunci când ai o problemă, să încerci să o rezolvi în cuplu, decât să renunţi pur şi simplu la cel de lângă tine şi să cauţi alinare în altă parte?

Alţii mi-au spus (majoritatea fiind puştani) că încearcă experienţe noi şi că Leana nu e suficientă. Ei vor să fie cu cât mai multe persoane, pentru a deveni cât mai experimentaţi… Nici „friends with benefits“ nu poate fi o idee strălucită, dar dacă tot vrei să mergi pe drumul ăsta, măcar nu-l mai prosti pe fraier că eşti într-o relaţie cu el. Dacă tu eşti la mile distanţă de ideea asta şi dacă singurul lucru pe care doreşti să-l faci este să încerci tot felul de lucruri noi cu alte persoane, măcar spune-i-o în faţă.

Au fost şi unii care mi-au mărturisit că ei înşală doar ca să se răzbune pe partenerul lor (pentru că, probabil, acesta s-a jucat de mai multe ori decât ei Fruit Ninja pe telefon, sau ce?). O soluţie complet cretină… din nou.

Mai sunt cazurile de adulter, să nu uităm! Odată descoperite, acestea sunt cele mai dureroase, pentru că, de obicei, există şi copii la mijloc.

Dilema este: cum să reacţionezi în aceste situaţii? Unii beau apă plată, mănâncă napolitane, alţii plâng, alţii urlă. În fond, fiecare are propria sa personalitate şi reacţionează în felul lui.
Însă, înainte să se ajungă la acest pas într-o relaţie, trebuie să existe doi mari factori bine stabiliţi între parteneri: respect (pentru că a înşela mi se pare o dovadă de pură şi cruntă nesimţire) şi comunicare. Niciun fel de relaţie umană, de orice fel ar fi ea, nu poate fi durabilă fără aceşti doi factori.

Totuşi, acestea sunt principii care ar trebui să fie urmate de ambii parteneri, nu doar de unul. Dacă ajungi în situaţia în care Gigel te-a înşelat la o petrecere cu Geta, atunci e numai decizia ta dacă îl ierţi sau nu. Tu trebuie să decizi dacă merită sau nu să continui relaţia cu el. Şi tot tu vei rămâne cu întrebarea: „Dacă s-a întâmplat o dată, oare nu se va mai repeta?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *