Mai pedaleaza Bucurestiul?


de Sabrina Canea – redactor
foto: Antonia Panaitescu – fotoreporter

Cu toţii cunoaştem Bucureştiul astăzi, un Bucureşti prăfuit, cu ambuteiaje şi înjuraturi cu care deja ne-am obişnuit, maidanezi cât cuprinde şi sunete de pichamere în re minor. Totuşi, privind mai departe de această copertă pe care Bucureştiul a căpătat-o în ultimii ani, capitala noastră are şi ceva special: oamenii; oamenii ce vor să schimbe imaginea nu tocmai bună a junglei în care trăim. Cum? Prin mersul pe bicicletă! Aşa că am oprit câţiva oameni pe stradă pentru a-i întreba ce înseamna bicicleta pentru ei.

Întâi am dat o raită prin Cişmigiu, unde am dat de Ana (31) şi Simina (30). Ana ne-a spus că îi place să meargă pe bicicletă pentru că, astfel, „percepi altfel spaţiul, ceea ce este în jurul tău; poţi ajunge într-un loc mult mai repede decât pe jos, asta dacă nu ai maşină; şi, totodată, e bine că faci mişcare, pentru că la 30 de ani mi-e mai dificil. Dar, astfel, combin utilul cu plăcutul.“

Pentru Simina mersul pe bicicletă este singurul mod de a face ceva mişcare şi, totodată, de a ieşi cu prietenii. „Mersul pe bicicletă face parte din viaţa mea, iar dacă mi s-ar mai lua şi asta nu mi-aş mai imagina viaţa în vreun fel, ar fi foarte statică şi plictisitoare“, ne spune ea, zâmbind.

Plimbându-ne prin Izvor, i-am întâlnit pe super simpaticii Alex (24) şi Andria (27). Alex vede mersul cu bicicleta ca pe o oportunitate de a face mişcare. Singura chestie naşpa pentru el este că „Bucureştiul nu este un oraş unde să poţi merge zilnic pe bicicletă“. Mândră de ea, Andria ne spune că merge cu bicicleta pentru că s-a lăsat de fumat şi pentru că acum poate să facă asta fără să obosească. Ea chiar a încercat într-o vară să circule doar cu bicicleta, însă n-o va mai face prea curând, pentru că, efectiv, „nu ai pe unde circula, pe stradă e periculos, pe trotuar sunt numai maşini parcate; într-adevăr sunt şi piste special amenajate pentru biciclişti, pe care nu le respectă nimeni“. „Bucureştiul nu este un oraş pentru biciclişti“, ne spune Andria, puţin întristată, ce-i drept. În Bucureşti, să mergi cu bicicleta este un adevărat „challenge“.

În partea opusă a parcului ne întâlnim cu Maria (12), elevă a Şcolii Generale nr. 174, care era la o plimbărică cu mămica ei (ambele având biciclete). Pentru ea mersul pe bicicletă înseamnă sport. Maria ne-a spus că merge pe bicicletă încă de când era mică, iar acum, că a mai crescut şi poate merge oricând la plimbare cu prietenii, şi-a cumparat o biclă nouă pe care şi-o dorea de mult.

În final, ne întâlnim cu o draguţă studentă la jurnalism, Gabi (21). Ei, spre deosebire de toţi ceilalţi bucureşteni, îi place mersul pe bicicletă pentru că adoră să cadă! Da, toată povestea cu bicicleta este ca şi o provocare pentru ea, mai ales că azi e prima oară când a încălecat bicicleta după o lungă perioadă, timp în care bicla ei a stat la naftalină. Gabi ne-a spus că într-adevăr şi-ar dori să meargă zilnic cu bicicleta, chiar şi în nebunia asta continuă a Bucureştiului.

Concluzie? Bucureştiul nu este făcut pentru adevăraţii biciclişti, care merg oriunde numai şi numai cu bicicleta. Şi, totuşi, îi opreşte asta pe bucureşteni? Ei, bine, NU! Chiar dacă riscăm cu mersul cu bicicleta (ceea ce nu mai este, în ziua de astăzi, normal), merită să o facem pentru că este, probabil, singurul mijloc prin care poţi să te relaxezi şi să faci ceva sport. Plus că, la nemaipomenitul trafic din Capitală, bicicleta este cu adevărat o minune!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *