Relationshipwrecks – The ever present past

de Sabina Lazăr – redactor

Probabil că v-aţi săturat să tot auziţi că alegerile pe care le faceţi vă vor afecta viaţa, fie în bine, fie într-o manieră mai puţin plăcută. Cu toate acestea, deciziile pe care le-aţi luat şi hotărârile la care ajungeţi vor avea un impact asupra viitorului vostru, aşa că vă sfătuiesc să vă gândiţi bine înainte de orice pas. Era o perioadă când acţionam fără să mă gândesc la consecinţe, însă, dobândind mai multă experienţă şi tăvălindu-mă prin situaţii neplăcute, mi-am dat seama că nici o alegere nu vine pe cont propriu. Dar cum poate un eveniment trecut să se joace cu viitoarele tale relaţii?

În momentul în care ajungi să nu poţi adormi noaptea din cauza unei greşeli sau a unei prostii, în clipa în care îţi dai seama că, dacă altcineva află, s-ar putea să nu îţi fie bine, atunci înseamnă că trecutul tău chiar îţi poate da peste cap planurile ulterioare. Dar astea sunt efectele. Atunci când faci un pas greşit, nu te gândeşti la implicaţii, ci îl faci pentru că ţi s-a oferit ocazia şi, mai presus de orice, pentru că vrei. Puţini sunt cei care judecă precum mutările la şah detaliile aparent insignifiante ale tinereţii. Dar adevărul crud este că mai sunt şi cazuri în care alegerea ta de a bea o bere în plus să te ducă la pierderea virginităţii cu un om nepotrivit. Sau mai există micile drame când iubitul/ iubita te-a prins sărutând pe altcineva, chiar dacă era vorba doar de un joc de societate. Ori faptul că nu ai putut face faţă niciodată unor părinţi autoritari, lucru care te-a dus în situaţia de a nu îţi putea impune punctul de vedere în relaţia cu omul iubit. În fiecare caz, este vorba de o decizie mai mult sau mai puţin trecută prin filtrul raţiunii.

Acum ar fi totuşi timpul să fac o oarecare distincţie. Există, din punctul meu de vedere, o diferenţă între greşeli şi alegeri proaste. Toţi oamenii fac greşeli, ele sunt acceptate ca atare, sunt considerate chiar necesare în evoluţia unui om. Pe cealaltă parte, alegerile proaste ar putea să nu fie chiar atât de uşor de digerat. Ca să vă dau un exemplu concret: să te întorci ameţit de la o petrecere şi să-i laşi pe părinţii tăi să observe acest lucru e o greşeală, dar Lewinsky pentru Clinton a fost o alegere proastă care a avut implicaţii serioase pentru imaginea lui, chiar pe termen lung. Cu toate astea, există şi posibilitatea de a face alegeri proaste fără ca nimeni să ştie că le-aţi făcut. Totul ţine de discreţie şi, mai ales, de lipsa dovezilor. Tot ceea ce încerc să vă împărtăşesc şi poate să vă fac să înţelegeţi, este că trebuie să vă minimalizaţi riscurile. Nu jucaţi viitorul vostru pe o carte proastă în tinereţe, nu vă lezaţi reputaţia încă de pe acum şi încercaţi ca prin faptele voastre să nu vă daţi singuri peste cap. Şi mai gândiţi-vă la un aspect, a gestiona o problemă apărută din cauza unei decizii neinspirate poate să fie mai dificil decât a-ţi înfrâna un impuls de moment.

Aşadar, trebuie să vizualizaţi în avans consecinţele, deoarece oamenii nu îşi vor lăsa atât de uşor deoparte prejudecăţile. Dacă ai avut nenorocul de a înşela odată, demult, atunci actualul tău prieten sau prezenta prietenă va considera că are dreptate să se teamă de o repetare a istoriei. Dacă ai lovit pe cineva într-un acces involuntar de furie, cu toate remuşcările pe care le ai, s-ar putea să fii ţinut minte ca un om violent. Iar exemplele pot continua, adevărul poate fi distorsionat bazându-te doar pe un eveniment scos din context, iar până şi un zvon îţi poate da bătăi de cap. Concluzia este simplă: suntem, într-adevăr, suma alegerilor noastre şi suntem priviţi ca atare.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *