Critica universala – Hai sa fim politicosi…

LOGO_CRITICA_UNIVERSALA_RUBRICA_TEEN_PRESS

de Carla Francesca Boboc – redactor

…dar cu cine merită! Acum pe bune, nu vreau să par nesimţită şi să fiu etichetată drept anti-bătrâni sau ceva de genul, dar pe voi nu vă enervează cucoanele alea care vin şi vă trag de mânecă, spunându-vă „Hei, fetiţo, fii politicoasă! Cedează locul bătrânilor!“, de aude tot autobuzul? Ţin să precizez că nu mă refer la acele persoane care chiar au nevoie să stea jos!

Totul a pornit aşa: era vreo nouă seara şi avusesem o zi groaznică. Ştiţi şi voi, una din zilele în care nu ai timp nici să respiri. Mă bucuram de locul meu în autobuz, când aud în spate monologul: „Tineretul ăsta! Nu mai are deloc respect etc. etc.!“. Monolog la început, că pe urmă s-a iscat o ditamai discuţia între jumătate din persoanele din autobuz. Apoi vine respectiva „bătrână“ (era o… cucoană coafată, machiată, ce să mai!) la mine şi îmi ţine o morală de zile mari. Arătam ca după tornadă şi mai aveam şi o geantă de 15 kg. Cu toate astea, am evitat să mai spun ceva şi m-am ridicat.

Însă mă întreb: oare chiar trebuia să mă ridic? Şi de ce? Pentru că era o doamnă mai în vârstă decât mine? Şi ce dacă? Adică ea chiar merita locul ăla, era atât de obosită? Să nu mai spun că ei nu plătesc bilet. Şi că era un mijloc de transport în comun, unde nu ai un loc rezervat. Dacă ai noroc, stai jos. Dacă nu, nu!

Pe mine, una, mă intrigă ideea asta de a ceda locul unei persoane pe motivul „sunt mai în vârstă şi trebuie să fii politicos“. Sau „am muncit mult toată viaţa mea şi merit locul ăsta“. Şi eu am muncit mult azi. De ce nu aş merita locul ăsta? Sau ce, nu contează că mă simt rău, că sunt obosită sau că pur şi simplu vreau să stau jos atâta timp cât am 17 ani şi nu 50?

Măcar dacă ar fi ei politicoşi şi ar cere frumos acel loc. Dar nuuu! De cele mai multe ori trebuie să facă un mic consiliu cu persoanele din autobuz despre cât de nesimţiţi sunt tinerii din ziua de azi. Şi parcă te şi arată cu degetul: uite! ! Este o reprezentantă a tineretului tineretului din anul 2012 care nu îi cedează locul cuconei machiate, coafate şi aranjate! Şi pe bune îi dădeam locul dacă era cineva care chiar arăta că are nevoie de el. Dar cum să mă ridic pentru o persoană care parcă tocmai venise de la coafor şi avea sonorul dat la maximum? Eu abia mai puteam vorbi!

Nu există o regulă scrisă care să spună că trebuie să cedezi locul persoanelor în vârstă. Repet că tot ce am spus nu se adresează bătrânilor care este evident că au nevoie de loc în autobuz. Aşa că da, spuneţi-mi nesimţită şi anti-bătrâni, dar dacă nu vreau să fac ceva, nu fac! Iar eu nu vreau să mai cedez locul din autobuz unei persoane ca cea descrisă mai sus. Locul acela care este şi dreptul meu, pentru care plătesc.

Recommended Articles

1 Comment

  1. Articolul e bun. Adevarul asta e ca in orasele unde tranportul cu autobuzul e gratuit pentru batrani e foarte greu sa gasesti un loc. Si partea rea e ca daca gasesti un loc liber trebuie cineva sa si-l revendice pentru ca e batran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *