
sursa foto: Mădălina Florescu şi Alexandru Diaconiţă
Odată cu intrarea în anul 2012, an despre care s-au făcut multe speculaţii referitoare la extratereştri şi la spaţiul cosmic, echipa organizatoare a proiectului „Treptele Succesului“ l-a convocat la o discuţie pe domnul Dumitru Prunariu.
Astfel, în data de 31 ianuarie, sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr“ a găzduit peste 250 de elevi nerăbdători să îl întâlnească, să stea de vorbă şi să afle cât mai multe de la primul şi singurul român ajuns în spaţiul cosmic, fapt incredibil de fascinant pentru mulţi dintre cei de vârsta mea.
Pentru început, am aflat faptul că a terminat Liceul de Matematică-Fizică Nr. 1 din Braşov, absolvind mai apoi, Facultatea de Inginerie Aero-Spaţială din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Apoi, timp de aproximativ două ore, domnul Prunariu a răspuns la nenumăratele întrebări adresate de către elevi, referitoare la pregătirea şi schimbările fizice şi psihice pe care corpul uman le suferă pe parcurusul zborului, mâncarea, starea de imponderabilitate sau, pur şi simplu, detalii tehnice legate de transformările elementelor chimice înăuntrul şi în afara navetei spaţiale.

De asemenea, domnul Prunariu ne-a mărturisit că a învăţat limba rusă într-un timp extrem de scurt, întrucât etapele finale ale pregătirii pentru „marele zbor“ s-au desfăşurat în Uniunea Sovietică (Rusia) şi că acestea au constat în nenumărate examene scrise şi practice ce cuprindeau toate problemele cunoscute care puteau apărea, şi testări fizice, psihice, toate menite să aleagă primul român ce urma să ajungă în spaţiu într-un zbor de şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute, în misiunea Soyuz 40, din cadrul programului de zboruri „Intercosmo“ din data de 14 mai 1981. De precizat este faptul că, la întoarcerea pe Pământ, românul a fost decorat cu titlurile de Erou al R.S. România şi Erou al U.R.S.S.
După ce am aflat câteva lucruri legate de mâncarea păstrată în vid, căreia i se adaugă apă fierbinte, de „reciclarea aerului respirat“, de locurile „de seamă“ de dormit de pe tavanul staţiei orbitale MIR, domnul Prunariu a vorbit despre colaborarea sa cu ziaristul Alexandru Stark pentru cartea „La cinci minute după cosmos“, singura carte fără imagini ce abordează astfel de teme.
După aproximativ două ore de discuţii cu lăzăriştii, Dumitru Prunariu a primit aplauze, câteva cadouri simbolice din partea unor părinţi pasionaţi de aventura din 1981, supriza de a da autograf pe propria carte şi, totodată, sperăm că şi o amintire de neuitat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”.
Foarte tare ca l-ati adus pe Prunariu 🙂
intotdeauna mi-am dorit sa zbor in spatiu si sa fiu singura romanca in cosmos 😀 cum ar fi ?
E pacat ca nu pot participa si outsideri la evenimentele astea. TeenPress mai vrem review-uri de la treptele succesului!
Hei, multumim Stefan 🙂 Facem tot posibilul sa ajungem si la Treptele Succesului cat mai des 😀